r
Nosalty Logó

Mole poblano, a híres mexikói szósz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Mole poblano, a híres mexikói szósz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 136 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 1636 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 153 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    214 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 136 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    27.4 g

Zsír

  • Összesen
    108.9 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3523.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    495 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    400 mg
  • Foszfor
    674 mg
  • Nátrium
    1899 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139.5 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    257.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    120 micro
  • β-karotin
    551 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 1636 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    328.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    240 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 153 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kisebb lábasban felmelegítjük az alaplevet. Hozzáadjuk a csokoládét, majd a főzés előrehaladtával a további hozzávalókat is az alaplébe tesszük.
  2. A szárított egész chilik magházát kivágjuk, a magokat félretesszük, a héjat pedig nagyobb darabokra vágjuk, és az alapléhez adjuk. Egész chiliként pasilla, mulato és ancho chilipaprika kerül bele, ezek ugyanis nem túl csípősek, ízre nagyjából olyanok, mint a mi fűszerpaprikánk. Persze ezek nélkül is nekifuthatunk a szósznak, már csak azért is, mert őrölve könnyebben hozzáférhetőek, de azért próbáljunk meg legalább egyfélét egészben beszerezni.
  3. A chilimagokat, a koriandermagokat, az ánizsmagokat, a szegfűszegeket és a borsszemeket száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd késes aprítóba tesszük.
  4. Lepirítjuk a szezámmagot, 2 teáskanállal félreteszünk tálaláshoz, a többit az aprítóba tesszük. Ezután kevés olajon lepirítjuk a mandulát, a tökmagot és a mazsolát, majd irány az aprító.
  5. Jöhet a darálás: a lepirított alapanyagokat amennyire tudjuk, finomra daráljuk. Ne szorongjunk amiatt, ha nem sikerül teljesen tökéletesre, a szószt úgyis leturmixoljuk még egyszer, és szükség szerint át is szűrhetjük.
  6. A morzsát, valamint a chiliport az alapléhez adjuk. A serpenyőnkben gyorsan, egymás után lepirítjuk a bagettkarikákat és a tortillalapot, a banánt, végül a paradicsomot, a fokhagymát és a szeletelt fehér hagymát. Ezek is mehetnek az alaplébe.
  7. Hagyjunk mindent egy picit állni a lében, majd kanalazzuk át az egészet turmixgépbe, és turmixoljuk krémesre. Ízlés szerint sózzuk, és szükség esetén egy kevés vízzel hígítjuk.
  8. Gyakorlatilag kész is a szószunk, de ízlés szerint hozzákeverhetünk egy kevés tejszínt vagy rizstejszínt (én mindenképpen ajánlom). Végül szükség szerint szűrjük-passzírozzuk át a szószt szitán, majd fogyaszthatjuk is.
  9. Sült pulykával a legautentikusabb, de bármilyen húshoz jól passzol. Köretként sáfrányos rizst és pirított tortillát kínáljunk hozzá, de tacóba is szuper szószként.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 5833
  • Feltöltés dátuma: 2021. február 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mole poblano, a híres mexikói szósz
Rosanics Petra 322 recept

A mole poblano a mexikói konyha egyik legismertebb szósza, Puebla állam büszkesége. Sötétbarna színét a belefőzött nem kevés szárított poblano chili mellett a csokoládétól kapja. Eredtileg kakaóport és cukrot tettek a szószba, de mára ezt többnyire csokoládéval helyettesítik, így is számos más hozzávalóra van még szükség. Csodásan illik mindenféle húsételhez, és bár a mi ízlésünknek elsőre talán picit szokatlan, de ha egyszer rákapunk az ízére, nagy kedvencünk lesz!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek