Mazsola
Leírás
A mazsola a déli borszőlő egymagvú, vagy mag nélküli gyümölcse megaszalódva. A mazsolának való szőlőt a fürtön hagyják, hogy a Nap melege aszalja meg. Leszaggatják a szőlőfürt körüli leveleket, hogy még jobban érje a meleg, illetve megtörik a fürt nyelét, hogy ezáltal megakadályozzák a nedvesség áramlását. Kemencében csak szükség esetén szárítják. A mazsola már az ókorban is elterjed élelmiszerek egyike volt, mivel jól tárolható, illetve szállítható. Tápanyag, vitamin és ásványianyag tartalmát tekintve megegyezik a szőlővel, az aszalás során ezek mind megmaradnak. Általában süteményekhez, de különféle sültekhez is használjuk. Mindig viszgáljuk meg azonban, hogy nem kénes-e! Sajnos néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő a könnyebb eltarthatóság végett kénezi a mazsolát. A kénezett mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit!
Mikor vegyem
Az év során bármikor megvásárolhatjuk. Igyekezzünk olyat vásárolni, amelyet nem kezeltek gázzal a tartóssága fokozása érdekében.
hogyan tároljam
Saját csomagolásában, vagy jól záródó edényben, száraz, hűvös, napfénytől védett;helyen tároljuk.
100g Mazsola
fehérjetartalom
3.3 g
zsírtartalom
0.171 g
szénhidráttartalom
79.32 g
víztartalom
15.46 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
98 mg
Kalcium
62 mg
Magnézium
36 mg
Nátrium
26 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.174 g
Kolin
11.1 mg
C vitamin
2.3 mg
Niacin - B3 vitamin
0.766 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.3 g
Zsír
telített zsírsav
0.094 g
egyszeresen telített zsírsav
0.024 g
többszörösen telített zsírsav
0.053 g
ásványi anyagok
Kalcium
62 mg
Vas
1.79 mg
Magnézium
36 mg
Foszfor
98 mg
Nátrium
26 mg
Cink
0.36 mg
Réz
0.272 mg
Mangán
0.281 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
4.5 g
cukor
65.18 g
víz
15.46 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.106 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.125 mg
Niacin - B3 vitamin
0.766 mg
Folát
5 µg
Kolin
11.1 mg
E vitamin
0.12 mg
K vitamin
3.5 µg
C vitamin
2.3 mg
B6 vitamin
0.174 g