Mákos-meggyes zserbó
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vicikó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
5g tej3 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
40g meggylekvár111 kcal
-
20g mák105 kcal
-
13g cukor50 kcal
-
8 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A tetejéhez
Összesen
533
kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
50g tej28 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
400g meggylekvár1112 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A tetejéhez
Összesen
5338
kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
17.6g finomliszt64 kcal
-
8.8g vaj63 kcal
-
0.7g élesztő1 kcal
-
3.5g tej2 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
2.8g tojássárgája9 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
28.2g meggylekvár78 kcal
-
14.1g mák74 kcal
-
9.2g cukor35 kcal
-
1.4g vaníliás cukor5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
A tetejéhez
-
2.8g cukrozatlan kakaópor6 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
-
2.8g víz0 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
Összesen
374
kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 24.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 729.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 321 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 98 mg
-
Foszfor 261 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.6 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 28.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
533
kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 81.4 g
Zsír
-
Összesen 245.1 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 65 g
-
Koleszterin 810 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7291.1 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 152 mg
-
Kálcium 3209 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 976 mg
-
Foszfor 2613 mg
-
Nátrium 264 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 745.5 g
-
Cukor 396 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 280.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1350 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 432 micro
-
Kolin: 455 mg
-
Retinol - A vitamin: 1323 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 312 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 501 micro
Összesen
5338
kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 513.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 226 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 184 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.5 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 19.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
374
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
250 g finomliszt
-
125 g vaj
-
10 g élesztő
-
0.5 teáskanál cukor
-
2 db tojássárgája
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
400 g meggylekvár
A tetejéhez
-
4 ek cukrozatlan kakaópor
-
4 ek cukor
-
50 g vaj
-
5 ek víz
Elkészítés
A tésztához
- A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az1 mk cukrot, ésa meleg tejben felfuttatjuk.
- A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
- Hozzátesszük a tojások sárgáit, afelfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
- Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A mákot megdaráljuk (ha kávédarálón daráljuk, akkor ezt együtt tegyük a cukorral), hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját, az őrölt fahéjat, és keverjükössze. Osszuk el egyenlően 3 részre.
- Ha a meggylekvár darabos, akkor egy késes botmixerrel vágjuk össze. Ezt is osszuk el 3 részre.
- A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 20 x 24 cm. Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
- Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros mákkal, és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros mák).
- A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen atepsiig beleszúrunk.
- Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára( nem műanyag, üveg, stb.)borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
- A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével,forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
- Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x24
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 934
- Tegnapi nézettség: 164
- 7 napos nézettség: 618
- Össznézettség: 143517
- Feltöltés dátuma: 2012. december 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Vicikó
251 recept
A hagyományos zserbó mákrajongóknak készült változata! :-)) A meggy és a mák nagyon nagy barátságban vannak, így nem volt kérdés, hogy ezt teszem bele! A megsült süti megfordítása, hasára fordítása azt a célt szolgálja, hogy gyönyörű sima felületet kapjunk, így szebb lesz a csokibevonat a tetején.