Francia farmerkenyér
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
59.9g finomliszt218 kcal
-
3.3g élesztő3 kcal
-
20g víz0 kcal
-
0.9g méz3 kcal
-
13.3g tejföl26 kcal
-
1.1g napraforgó olaj9 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj5 kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 972 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 162 mg
-
Nátrium 692 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 73.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51 g
Zsír
-
Összesen 36.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3888.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 158 mg
-
Kálcium 180 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 646 mg
-
Nátrium 2767 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 358.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 295 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 319 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 517.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 368 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
-
45 dkg finomliszt
-
2.5 dkg élesztő
-
1.5 dl víz
-
1 teáskanál méz
-
1 dl tejföl
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 tk só
Elkészítés
- 1,5 dl langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt.
- A liszttel, a tejföllel, a sóval, az olajjal és az élesztős vízzel tésztát dagasztunk. Ha túl keménynek érezzük, még kevés langyos vizet adunk hozzá.
- 40 percig meleg helyen, letakarva kelesztjük.
- Utána lisztezett deszkára borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, és hosszúkás cipóvá formáljuk.
- Kiolajozott tepsire vagy formába tesszük, és még így is kelesztjük 30 percig.
- Közben bemelegítjük a sütőt 200°C-ra hőlégkeverésen, vagy 220°C-ra, ha alsó-felső sütéssel dolgozunk.
- A tészta tetejét éles késsel hosszában bevágjuk, sütőbe tesszük, a hőt 20°C-kal mérsékeljük, és a kenyerünket aranybarnára sütjük.
- A sütőből kivéve, a tetejét hideg vízzel megkenjük, és rácson vagy deszkán hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 259
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 16852
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 23.
Ajánló
Lehet, hogy attól lenne igazán francia ez a kenyér, ha nem formában sütöttem volna, hanem hosszúkás franciakenyér alakúra, de az új sütőformámat mindenképp ki akartam próbálni. És működik... :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Réges-régen, mikor gyerekként magyszüleimnél nyaraltam, emlékszem, a tisztaszobában hatalmas kerek kenyerek voltak felsorakoztatva, amit nagyanyám sütött minden pénteken. Aztán egy hétig azt ették/ettük, és bár következő pénteken már nehezebben csúszott nekem - naponta frissen vett bolti kenyérhez szokott kis városi fruskának - a kissé már száraz, morzsalékos, de azért teljesen ízletes és ehető egyhetes kenyér. Mindenesetre csodáltam nagyanyámat, mert valahogy ösztönösen éreztem, hogy a kenyérsütés az misztérium, aki hetente kemény munkával előállította kilenc tagú családjának az "életet", az bizony csodálatra méltó. Nagyobb tudásnak érzem, mint pl. megalkotni egy háromemeletes tortát vagy valami extra különleges és bonyolult ételt. Ugyanis utóbbiak nélkül még csak megvagyunk valahogy, de a kenyér, az olyan nélkülözhetetlen, az olyan ősi, olyan szent dolog. Tiszteletre méltó. Nagyszüleinket még arra tanították, hogy a véletlenül leesett kenyérdarabot vegyék fel, és csókolják meg, mielőtt kidobnák. Én is nagyon kellemetlenül érzem magam, ha valami miatt a kenyeret (mondjuk, mert tömegtermék, vacak, egy napra gyártott, könnyen savanyodó, penészedő) ki kell dobnom. Ezért próbálkozom kenyérsütéssel. Mert én is tudója akarok lenni, mint eddig minden asszony a családban, hogyan lehet illatozó, utolsó morzsáig mind elfogyó, finom kenyeret sütni.