Feketeerdő macaron
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
vikki
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
A macaronhoz (30 db)
-
25g cukor97 kcal
-
8g víz0 kcal
-
23g porcukor87 kcal
-
23g mandula133 kcal
-
17g tojásfehérje9 kcal
-
11 kcal
A meggyes töltelékhez
A mascarpone-s töltelékhez
-
10g mascarpone40 kcal
-
1g porcukor3 kcal
Összesen
416
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
A macaronhoz (30 db)
-
100g cukor387 kcal
-
30g víz0 kcal
-
90g porcukor348 kcal
-
90g mandula531 kcal
-
66g tojásfehérje34 kcal
-
46 kcal
A meggyes töltelékhez
A mascarpone-s töltelékhez
-
40g mascarpone162 kcal
-
4g porcukor14 kcal
Összesen
1667
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
A macaronhoz (30 db)
-
17.4g cukor67 kcal
-
5.2g víz0 kcal
-
15.7g porcukor61 kcal
-
15.7g mandula92 kcal
-
11.5g tojásfehérje6 kcal
-
3.5g cukrozatlan kakaópor8 kcal
A meggyes töltelékhez
-
17.4g meggy8 kcal
-
2.6g kukoricakeményítő10 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
1.7g meggylé1 kcal
A mascarpone-s töltelékhez
-
7g mascarpone28 kcal
-
0.6g porcukor2 kcal
Összesen
290
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 349 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.5 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 174 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
416
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.1 g
Zsír
-
Összesen 66.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1395.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 260 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 357 mg
-
Foszfor 605 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 257.9 g
-
Cukor 216 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 171.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 697 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
1667
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.9 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 29.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 121 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Összesen
290
kcal
Hozzávalók
A macaronhoz (30 db)
-
30 ml víz
-
9 dkg porcukor
-
66 g tojásfehérje
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
A meggyes töltelékhez
-
1 ek cukor
A mascarpone-s töltelékhez
-
4 dkg mascarpone
-
0.5 ek porcukor
Elkészítés
A macaronhoz (30 db)
- Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával, és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük, és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. Hozzászitáljuk a kakaóport is.
- Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet, és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt.:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit, és lágy habbá verjük (mint a borotvahab, olyasmi legyen). Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot, és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény, és keverés közben "klaffogó" hangot ad.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni), és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát, és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeljük.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (Habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.)
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után "kinőnek" a talpacskák, és 16-17 perc alatt megsülnek. (Ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral.)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl, és leszedegetjük a papírról.
- Töltelék:
- Amíg a macaronok pihennek, elkészítjük a tölteléket: a meggyet aprítógépben felaprítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt/pudingport, egy kevés meggylét, és az egészet sűrűre főzzük.
- A mascarpone-s részhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral.
- Összeállítás:
- A kihűlt macaron aljára teszünk egy kis kanálnyi meggyes szószt, a meggyes szósz tetejére pedig egy fél kiskanálnyi mascarponekrémet, és a tetejére óvatosan nyomunk egy másik habcsókot.
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 16 perc
- Receptkönyvben: 685
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 37
- Össznézettség: 106401
- Feltöltés dátuma: 2012. november 02.
Ajánló
További képek az elkészítéshez a blogomon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
vikki
85 recept
Ezt a receptet a Nosalty Haas receptversenyére készítettem. Épp macaron készítésre készültem, mikor olvastam a felhívást, innen jött az ötlet, legyen feketeerdő ízű is. Így hát a habcsókokba kakaó került, a töltelék pedig egy meggyes szósz lett, amihez került egy csepp édes mascarpone, hogy teljes legyen a "feketeerdő torta" ízélmény.:)