Meggy

Meggy

Leírás

Meggy – receptek, leírás, tippek

Imádjuk a meggyet, mert a legfinomabb pitetöltelék, isteni lekvár, jam, befőtt, szörp, szósz, smoothie vagy leves készülhet belőle, és bármilyen süteményt, rétest, tekercset, tortát feldob.

Fogyasszunk minél több meggyet, mivel csomó értékes tápanyag van benne: kalóriaszegény, gazdag A-, B1-, B2-, B6-, C-vitaminban és káliumban, magas az antioxidánstartalma, serkenti az idegek működését, jótékony hatással van az emésztésünkre, és flavonoidtartalma gyulladáscsökkentő hatással bír.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a meggy?

Csonthéjas, a cseresznye rokona, pirosas-mélybordó színű savanykás gyümölcs. Hatékony antioxidáns hatású, és nem utóérő, ezért hamar romlásnak indul. Magyarországon a legkiválóbb fajták a Pándy meggy, az érdi bőtermő, de az apró szemű cigánymeggy is nagyon zamatos, és igazi hungarikumnak számít. 

Hogyan vásároljuk?

Szezonálisan (nyár elején-közepén) elérhető bármelyik zöldségesnél, hipermarketekben, piacokon, de szedd magad akciókon keresztül is hozzájuthatunk. Pro tipp: szárasan leszedett meggyet vegyünk, vagy szárastól szedjük le a fáról, így jobban eláll. 

Hogyan készül a tökéletes meggyleves? 

Egy lábosba tegyünk 4 dl vizet, rakjuk bele a fűszereket, fahéjrudat, szegfűszeget, citromhéjat és vaníliát, majd takarék lángon kezdjük el forralni addig, amíg vissza nem fő a felére a víz mennyisége. Egy másik lábosba tegyünk 1,5 dl vizet, rakjuk bele a meggyet és a 9 dkg cukrot, majd szűrjük bele a fűszerkivonatot. Főzzük 10 percig, közben keverjünk össze 2 kanál keményítőt 150 gramm habtejszínnel, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a meggyhez. Forraljuk fel, majd ha kész, hűtsük ki, és tegyük a hűtőbe. 

Mi készülhet meggyből?

Szinte bármilyen édességnek jól áll, de húsételekkel is jól harmonizál. Ha igazi meggyrajongó vagy, használd ki rövid szezonját, és készíts egy isteni fűszeres, meggyes rétest, Fekete-erdő tekercset, klasszikus meggyes piskótát, darabos meggylekvárt, szaftos csirkemellet meggyszósszal, meggyes túrókelyhet, görög gyümölcslevest, meggybefőttet, meggyes leveles párnát reggelire vagy egy pezsdítő meggyszörpöt

Még több meggyes receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szezonja májustól júliusig tart, de befőtt vagy fagyasztott formájában egész évben kapható.

hogyan tároljam

Hűtőben tartva két-három napig fogyasztható marad.

100g Meggy

fehérjetartalom

1 g

zsírtartalom

0.24 g

szénhidráttartalom

12.18 g

víztartalom

86.13 g

gramm meggy?

Top ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Foszfor

15 mg

Magnézium

9 mg

Nátrium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.044 g

C vitamin

10 mg

Kolin

6.1 mg

Béta-karotin

770 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1 g

Zsír

telített zsírsav

0.068 g

egyszeresen telített zsírsav

0.082 g

többszörösen telített zsírsav

0.09 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.32 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

15 mg

Nátrium

3 mg

Cink

0.1 mg

Réz

0.104 mg

Mangán

0.112 mg

szénhidrát

rost

1.6 g

cukor

8.49 g

víz

86.13 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.03 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.04 mg

Niacin - B3 vitamin

0.4 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.143 mg

Folát

8 µg

Kolin

6.1 mg

Béta-karotin

770 µg

Lutein+zeaxantin

85 µg

E vitamin

0.07 mg

K vitamin

2.1 µg

A vitamin

64 µg

C vitamin

10 mg

B6 vitamin

0.044 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...