Csopaki almás pite
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 11% Zsír
Az omlós tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
2g víz0 kcal
A töltelékhez
A piskótához
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 11% Zsír
Az omlós tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
120g disznózsír1082 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
8g víz0 kcal
A töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
A piskótához
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 11% Zsír
Az omlós tésztához
-
18.7g finomliszt68 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
5.6g disznózsír51 kcal
-
0.9g tejföl2 kcal
-
2.6g tojás3 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.4g víz0 kcal
A töltelékhez
-
46.8g alma22 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.4g vaníliás cukor5 kcal
A piskótához
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.4 g
Zsír
-
Összesen 54 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 257 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 976.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 181 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 454 mg
-
Nátrium 156 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 159.9 g
-
Cukor 70 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 258.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 80 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 228 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 388 micro
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.6 g
Zsír
-
Összesen 215.9 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 105 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 1026 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3907.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 218 mg
-
Kálcium 725 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 491 mg
-
Foszfor 1818 mg
-
Nátrium 623 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 639.7 g
-
Cukor 279 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 1033.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 439 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 321 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 316 micro
-
Kolin: 911 mg
-
Retinol - A vitamin: 411 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 253 micro
-
β-crypt 122 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1553 micro
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 183 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Az omlós tésztához
- Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és legalább 30 percig hűvös helyen pihentetjük.
- Majd lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe elférjen. A tepsibe tett tésztát megszórjuk zsemlemorzsával.
- Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Elkeverjük a fahéjjal, a cukorral és a tésztára öntjük.
- Ezt követően 180 fokra melegített sütőben rövid ideig elősütjük a pitét. (Ezt a mozzanatot az eredeti recept nem tartalmazza, kihagyható. Azért sütöttem elő a pitét, mert kicsit vastagnak találtam az almás tölteléket. Az elősütés ideje nálam addig tartott, amíg a mandulás piskótát elkészítettem.)
- A mandulás piskótához a tojások fehérjét habbá verjük. Közben fokozatosan adagoljuk a cukrot, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját. Végül beleforgatjuk az őrölt és a szeletelt mandulát, majd az almára öntjük, és elsimítjuk.
- 170 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. (Ügyeljünk arra, hogy az omlós tészta és a piskóta is jól átsüljön.)
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Tepsi mérete: 21x31
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9820
- Feltöltés dátuma: 2011. november 10.
Ajánló
Langyosan már szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínáljuk. Frissen, langyosan is nagyon finom, de másnapra sem veszít élvezeti értékéből, ekkorra az ízek kissé összeérnek, finoman puha lesz a pite állaga.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
A csopaki almás pite alul omlós tésztából, középen szeletelt almás töltelékből, míg legfelül mandulás piskótás rétegből áll. Erre a finom süteményre Szakál László: Régi ünnepek a konyhában című szakácskönyvében bukkantam rá. A finom összetevők és az almás pitének ez a különleges elkészítési módja felkeltette a kíváncsiságomat. Továbbá szimpatikus volt, hogy az alma reszelés, párolás nélkül, vékonyra szeletelve kerül a süteménybe. Kicsit módosítottam a recepten, főleg az omlós tésztán változtattam, illetve a pitékhez használt, jól bevált tésztából készítettem. (Véleményem szerint az omlós tészta hozzávalói tekintetében elírás lehet, túl soknak találtam a 2 dl tejfölt. 1-2 evőkanál is elég az omlós tésztához. Valamint a 3 egész tojást is sokallom 25 dkg liszthez.) Aki egy különleges almás pitére vágyik, csak javasolni tudom, hogy készítse el ezt a süteményt.