r
Nosalty Logó

Christmas pudding

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
mrsgrob
Christmas pudding
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 550 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3296 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 347 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.2 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    230 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 550 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37 g

Zsír

  • Összesen
    126.6 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    455 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2026.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    388 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    640 mg
  • Nátrium
    705 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    510.9 g
  • Cukor
    339 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    242.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    391 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    209 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    357 mg
  • Retinol - A vitamin:
    255 micro
  • α-karotin
    195 micro
  • β-karotin
    1380 micro
  • β-crypt
    332 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1016 micro
Összesen 3296 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    212.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.6 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    145 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 347 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókat nagyon alaposan összekeverjük. Nagyon (!) darabos, de nedves, semmiképp nem tésztaszerű lesz az állaga.
  2. Beleöntjük egy alaposan kivajazott pudingformába. Fontos, hogy a forma ne legyen tele, mert a tészta picit megdagad.
  3. A tészta tetejére kör alakra vágott sütőpapírt simítunk akkorát, hogy a forma belső falára is felragadjon.
  4. Alufóliával szorosan lezárjuk, kívülről még zsinórral is át lehet kötni, hogy biztosan jól záródjon, én vastag, erős,befőttes gumit teszek rá. Nagyon fontos hogy ne menjen víz semmiképp a fólia alá, a pudding ne érintkezzen vízzel.Az alufólia szélét körben felgyűrjük, hogy ne nagyon érjen bele a vízbe.
  5. Magasabb falú fazékba állítjuk, amit a forma 3/4-ig felöntünk meleg vízzel. A tetejére fedőt rakunk.
  6. 4 órát gyengéden forraljuk.
  7. Óvatosan kiemeljük a formát a vízből, leszedjük az alufóliát, a sütőpapír,tés egy tiszta, száraz textillel lefedjük. Karácsony napjáig hideg helyen tároljuk.
  8. Karácsony napján levesszük róla a textilt, új sütőpapír darabot simítunk a tetejére, alufóliával megint szorosan lezárjuk, kívülről még zsinórral is át lehet kötni, hogy biztosan jól záródjon, én befőttes gumit teszek rá. Az alufólia szélét körben felgyűrjük, hogy ne nagyon érjen bele a vízbe. Megint magasabb falú fazékba állítjuk, amit a forma 3/4-ig felöntünk meleg vízzel. A tetejére fedőt rakunk. Ez alkalommal 2-3 órát forraljuk gyöngyözve.
  9. Ezután óvatosan kivesszük a formát a fazékból, lefejtjük az alufóliát és a sütőpapírt, majd ráteszünk egy tányért, és az egészet átfordítjuk. Hagyjuk picit pihenni, és leemeljük a formát a kész, forró pudingról. Forrón, azonnal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 38
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 15401
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 29.

Ajánló

A faggyú hamar kihűl és megkeményedik - ebben az állapotban a süti ehetetlen -, de szépen újra lehet melegíteni, jelentős minőségromlás nélkül. Persze frissen a legjobb. A pudding forma olyan, mint egy vastag virágcserép.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Christmas pudding
mrsgrob 3 recept

Minden évben hagyományosan advent első vasárnapját megelőző vasárnap készül ez a gőzölt, alkoholos, nagyon tömény puding, ami karácsony napjáig alaposan összeérik, és aznap még két óra gőzöléssel lesz kész valójában. Kínálják magában, vaníliaszósszal, sima tejszínnel, rumos szósszal, brandys/rumos tejszínhabbal. Piros bogyós magyal ággal díszítik. Ez a legáltalánosabb, legegyszerűbb christmas pudding recept egy 1952-es szakácskönyvből. Ben Neelson: The Penguin Cookery Book. A 3*114 g vegyes aszalt gyümölcs a leghagyományosabb összetételben (én is így készítem) háromféle mazsola: sultanas, raisins, currants. Azaz világos aranyszínű, mag nélküli nagyszemű mazsola, sötét nagyszemű mazsola és apró savanykás szinte fekete mazsola. Persze lehet aszalt datolyát vagy más aszalt gyümölcsöt is használni. Régi hat pennyseket szoktunk elrejteni a nyers tésztában. Szerencsét hoz annak, aki megtalálja. Fázisfotók itt A christmas puding nem összetévesztendő a christmas cake-kel, ami sütőben sült sütemény szintén rengeteg aszalt gyümölccsel, készen meglocsolva alkohollal, majd bevonva vajas cukros krémmel vagy fehér marcipánnal, amit aztán feldíszítenek. Gyümölcsök és alkohol nélkül mindennapos, egyszerűbb téli édesség lekvárral. Az angoloknak több olyan desszertjük és főételük is van, amihez faggyút használnak. Faggyút ezért minden boltban lehet kapni, persze nem frissen, hanem dobozolva, apró lisztes darabokban, ami úgy néz ki, mint valami granulátum. Csak egy márkát látok, a neve Atora. Nem tudom beírni a "mixed spice"-t, azt a fűszerkeveréket, amit Angliában használnak ebben és más karácsonyi sütikben és néhány kalácsban. Eléggé hasonlít a mézeskalács fűszerkeverékhez a kardamom és a csillagánizs kivételével. Amiket tartalmaz őrölve: szegfűbors, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, kömény (sima nem római), koriander, fahéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...