Borral gyúrt bejgli (Bejgli 4.)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Durcsó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához (4 rúdhoz)
-
7 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
21g margarin149 kcal
-
5g disznózsír45 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
A diótöltelékhez (2 rúdhoz)
-
21g dió136 kcal
-
17g víz0 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
5g kekszmorzsa21 kcal
-
8g mazsola25 kcal
-
3g tej2 kcal
-
14 kcal
A máktöltelékhez (2 rúdhoz)
Összesen
841
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához (4 rúdhoz)
-
75g friss élesztő79 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
60g disznózsír541 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A diótöltelékhez (2 rúdhoz)
-
250g dió1635 kcal
-
200g víz0 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
60g kekszmorzsa251 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
40g tej22 kcal
-
167 kcal
A máktöltelékhez (2 rúdhoz)
Összesen
10084
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához (4 rúdhoz)
-
2.7g friss élesztő3 kcal
-
7.1g fehérbor6 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
21.2g finomliszt77 kcal
-
8.8g margarin63 kcal
-
2.1g disznózsír19 kcal
-
1.4g tojássárgája5 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
A diótöltelékhez (2 rúdhoz)
-
8.8g dió58 kcal
-
7.1g víz0 kcal
-
5.3g porcukor21 kcal
-
2.1g kekszmorzsa9 kcal
-
3.5g mazsola11 kcal
-
1.4g tej1 kcal
-
2.1g sárgabaracklekvár6 kcal
A máktöltelékhez (2 rúdhoz)
Összesen
358
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 45 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 847.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 313 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 338 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.3 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 56.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 190 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 179 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 133 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
841
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 178.6 g
Zsír
-
Összesen 539.7 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 166 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 248 g
-
Koleszterin 671 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10173.8 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 291 mg
-
Kálcium 3757 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 1377 mg
-
Foszfor 4054 mg
-
Nátrium 577 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 27 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1155.5 g
-
Cukor 501 mg
-
Élelmi rost 91 mg
VÍZ
-
Összesen 673.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2280 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 188 micro
-
K vitamin: 249 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1278 micro
-
Kolin: 770 mg
-
Retinol - A vitamin: 2146 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1590 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 812 micro
Összesen
10084
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 19.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 359.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.9 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 23.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
358
kcal
Hozzávalók
A tésztához (4 rúdhoz)
-
2 dl fehérbor
-
1.5 csapott ek cukor
-
60 dkg finomliszt
-
25 dkg margarin
-
6 dkg disznózsír
-
2 db tojássárgája
-
1 csipet só
-
1 db tojás
A diótöltelékhez (2 rúdhoz)
-
25 dkg dió
-
2 dl víz
-
15 dkg porcukor
-
6 dkg kekszmorzsa
-
3 ek sárgabaracklekvár
A máktöltelékhez (2 rúdhoz)
-
20 dkg mák
-
2 dl tej
-
13 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
10 dkg mazsola
Elkészítés
A tésztához (4 rúdhoz)
- 0,75 dl bort meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, s felfuttatjuk benne az élesztőt.
- Közben a margarint és a zsír elmorzsoljuk a liszttel és a csipet sóval.
- Hozzáadjuk az élesztős bort, és a két sárgáját, alaposan összegyúrjuk őket.
- Fokozatosan hozzáöntjük a maradék 1,25 dl bort, s addig gyúrjuk kézzel a tésztát, míg egynemű, rugalmas lesz.
- Ekkor 4 egyenlő részre osztjuk, s letakarva hűvösre (akár hűtőbe) tesszük, míg elkészül a töltelék. (Könnyebb bánni a tésztával, ha hideg.)
- A diós töltelékhez a vízből és a porcukorból sűrű szirupot főzünk, elkeverjük a darált dióval, majd a tűzről levéve az édes morzsával is. (Ez készíhető házilag, ha szikkadt kalácsot ledarálunk a diódarálóval.)
- A tölteléket ízlés szerint (rumos) mazsolával dúsítjuk, s ha esetleg túl sűrű lenne, tejjel (és esetleg rummal) jó krémesre higítjuk.
- A mákos töltelékhez felforraljuk a tejet, s belekeverjük a mák és dara/liszt keverékét, majd a cukrot is. Vaníliás cukorral, kevés reszelt citromhéjjal, s ízlés szerint mazsolával alakítjuk az ízhatást.
- Előszedjük a hűvös tésztát, a lisztezett deszkán egymásután2-3 mm vastag, téglalap alakú lapokat nyújtunk a részekből. Ezekre kenjük a tölteléket, a két rövid + az egyik hosszú oldalon 1-2 cm-t szabadon hagyva. A diós töltelék előtt először baracklekvárral kenjük meg a lapokat.
- A széléig megkent oldalról indulva szorosan feltekerjük a lapokat úgy, hogy a végződés alulra kerüljön. A végeket behajtuk, s megkenjük a beigliket az egész tojás harmadával.
- Egy éjszakán át hűvösön pihentetjük. Mielőtt este lefekszünk, újra megkenjük tojással, a harmadik kenést pedig sütés előtt végezzük. Ettől lesz szép márványos.
- Másnap reggel forróra előmelegített sütőbe tesszük a bejgliket (egyszerre egy tepsit, két rúddal), s 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
- Mikor kihűlt, megpróbáljuk nem egyszerre befalni az egészet.
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 12758
- Feltöltés dátuma: 2009. december 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Durcsó
160 recept
Tavaly sütöttem először beiglit karácsonyra, s engem is meglepett a siker. Az egész család teljesen odavolt. Sokáig keresgéltem recept után, a tésztát végül a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet által kiadott szakácskönyvben találtam, amelyben titkos családi recepteket jelentettek meg. A töltelék leírása Horváth Ilona szakácskönyvéből származik, de a tésztához viszonyított arányát jelentősen növeltem. A tölteléken tilos spórolni!! -elvet nagyon fontosnak tartom, sokkal inkább, mint hogy ne repedjen meg a beigli. Mindenesetre nagyon finom, abszolút megéri a macerát és a fáradságot.