Békebeli vadas zsemlegombóccal (Vadas 7.)
- 14% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húshoz
-
125g marhabélszín191 kcal
-
41 kcal
-
56 kcal
A pácléhez
-
20g sárgarépa7 kcal
-
15g fehérrépa10 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g ecet0 kcal
-
0g só0 kcal
A szószhoz
-
4g finomliszt14 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g ecet0 kcal
A zsemlegombóchoz
-
27g zsemle74 kcal
-
35 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g tej7 kcal
-
13g víz0 kcal
- 14% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húshoz
-
500g marhabélszín765 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
25g mangalica zsír226 kcal
A pácléhez
-
80g sárgarépa29 kcal
-
60g fehérrépa38 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
10g ecet2 kcal
-
0g só0 kcal
A szószhoz
-
15g finomliszt55 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g ecet0 kcal
A zsemlegombóchoz
-
108g zsemle295 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g tej28 kcal
-
50g víz0 kcal
- 14% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
A húshoz
-
41.5g marhabélszín64 kcal
-
2.1g füstölt szalonna14 kcal
-
2.1g mangalica zsír19 kcal
A pácléhez
-
6.6g sárgarépa2 kcal
-
5g fehérrépa3 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.8g ecet0 kcal
-
0g só0 kcal
A szószhoz
-
1.2g finomliszt5 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g ecet0 kcal
A zsemlegombóchoz
-
9g zsemle24 kcal
-
1.3g napraforgó olaj12 kcal
-
16.6g finomliszt60 kcal
-
4.6g tojás6 kcal
-
4.2g tej2 kcal
-
4.2g víz0 kcal
- 14% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 38.1 g
Zsír
-
Összesen 26.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 138 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 891.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 118 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 388 mg
-
Nátrium 252 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 156 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 166 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1475 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
- 14% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 152.5 g
Zsír
-
Összesen 105.8 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 551 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3566.4 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 259 mg
-
Kálcium 471 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 232 mg
-
Foszfor 1553 mg
-
Nátrium 1007 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 242.1 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 623.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 673 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 65 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 44 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 256 micro
-
Kolin: 665 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 5899 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 535 micro
- 14% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 296.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 206 micro
-
β-karotin 490 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Hozzávalók
A húshoz
-
2.5 dkg füstölt szalonna
-
2.5 dkg mangalica zsír
A pácléhez
-
2 kis db sárgarépa
-
1 kis db fehérrépa
-
1 db borókabogyó
-
1 db babérlevél
-
2 ek ecet
-
só ízlés szerint
A szószhoz
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 dkg cukor
-
1 teáskanál mustár
-
1 teáskanál ecet
A zsemlegombóchoz
-
2 db zsemle
-
2 ek napraforgó olaj
-
20 dkg finomliszt
-
1 db tojás
Elkészítés
A húshoz
- Hús elkészítése:
- A húst alaposan lehártyázzuk.
- Elkészítjük a páclevet: a répákat és a hagymát karikára vágjuk, és 0,5 l sós vízben félpuhára főzzük őket a fűszerekkel együtt. Az ecetet csak a végén keverjük bele.
- A húst lábosba helyezzük, és télen a meleg, nyáron a már kihűlt páclével leöntjük. Mikor kihűlt, hűtőbe tesszük, és 2-3 napig, időnként megforgatva pácoljuk.
- Mikor eljön a nagy nap, a húst kiszedjük a pácléből, megtűzdeljük a szalonnával, és megkenjük a fagyos zsírral. (Az sem baj, ha ez utóbbit kis darabokban helyezzük a tetejére.)
- Lábosban vagy tepsiben 180 fokos sütőbe helyezzük, és időnként saját zsírjával locsolgatva, félig megsütjük (30 perc).
- Ezután melléhelyezzük a pácléből kihalászott zöldségeket, pár kanál lével meglocsoljuk, hogy tocsogós legyen, lefedjük (fedővel vagy alufóliával), és puhára sütjük (kb. 2 óra, de lehet több is).
- Időnként (én 15 percenként tettem) ellenőrizzük, hogy kellően tocsog-e, sidőről időre egy kevés plusz páclével locsolgatjuk meg. Mikor puhának tűnik, a szeletelés irányába kettévágva ellenőrizhetjük a belsejét.
- Mikor a hús puha, leszedjük a fedőt, és zsírjára sütjük (kb. 10 perc). Ezután a húst letakarva, melegen tartjuk, a zöldségeket pedig egy lábosba helyezzük (vagy benne hagyjuk, ha abban sültek).
- Szósz elkészítése:
- 1 ek liszttel megszórjuk a répákat és a hagymát, és - mintha rántást készítenénk - együtt átpirítjuk őket. Ezután kézi turmixgéppel pempősítjük a szósz alapját.
- Felöntjük annyi páclével, amennyi "vadas szósz"-sűrűségűvé higítja a pempőt, s felforraljuk. Közben a cukrot karamellizáljuk, és pici vízzel felöntve a szószhoz keverjük.
- Kóstolgatni kell: végül mustárral, ecettel, további cukorral, sóval, esetleg valamilyen piros lekvárral lehet ízesíteni.
- A húst felszeleteljük, leöntjük a szósszal, és a zsemlegombóccal tálaljuk.
- Zsemlegombóc elkészítése:
- A zsemlegombócot bőven van időnk elkészíteni, míg sül a hús. Először a szikkadt zsemléket apró kockákra vágjuk, és az olajon megpirítjuk.
- A lisztből, a tojásból és megfelelő mennyiségű tej és víz keverékéből közepesen sűrű nokedlitésztát kavarunk. Hozzáforgatjuk a pirított zsemlekockákat is.
- Forró, sós vízbe szaggatjuk a gombócokat, evőkanál segítségével. Pár perc után néhányat kettévágva ellenőrizzük, hogy megfőttek-e. Ha túl nagyok, az összeset kettévághatjuk.
- Sütés ideje: 160 perc
- Receptkönyvben: 496
- Tegnapi nézettség: 51
- 7 napos nézettség: 416
- Össznézettség: 196459
- Feltöltés dátuma: 2010. január 18.
Ajánló
Testes vörösbor illik hozzá - mi bordóit bontottunk.
Receptjellemzők
Az úgy volt, hogy amikor karácsonyra hazalátogattam Pestre, rögtön megkértem anyukámat, hogy főzzön vadast, míg otthon vagyok. De persze a karácsonyi lakomák (kacsa confit, bárány), meg a hazatéréskor kötelező, Angliában elérhetetlen fogások (sóska, puliszka) miatt sem idő nem jutott vadas barátunkra, sem a pocakunkban nem maradt elég hely. Mikor kb. egy hete Anya telefonon elmesélte, hogy következő vacsoravendégeinek vadast készít, nagyon elszomorodtam - csak én maradok ki, nemcsak a vendégségből, de a vadasból is... Ezt a tarthatatlan állapotot nagy lendülettel megoldottam: elkértem a receptet! Anya Horváth Ilona szakácskönyve szerint készíti a vadast már időtlen idők óta, és hiába hosszadalmas és bonyolult módja ez a verzió, ez az IGAZI, szerintem. Alkalom is adódott az ünnepi fogásra: házigazda apukám születésnapját ünnepeltük. Teljesen odavolt mindenki, hogy mennyire finom, és ráadásul igazi magyar, ilyen ízvilággal még sosem találkoztak. A gulyáshoz hasonlóan most is büszke voltam gasztronómiai gyökereimre!