Gesztenye

Gesztenye

Leírás

Gesztenye – receptek, leírás, tippek

A gesztenye hazánkban is őshonos téli gyümölcs, állaga hasonlít a burgonyáéhoz, magas a keményítőtartalma. Más magvakkal szemben a gesztenye jóval több vizet tartalmaz, mint olajat, ezért olyan krémes, puha állagú. Nyersen nem fogyasztjuk.

A főtt és sült gesztenyéből készíthetünk köreteket, töltelékeket és desszerteket. Régen a marónit, ami a legnagyobb szemű szelíd gesztenye, porrá őrölték, és tésztát is készítettek belőle. Rendkívűl sokoldalúan felhasználható, még a természetgyógyászatban is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a gesztenye?

A gesztenye a diófélék közé tartozó növény a dióval, mogyoróval, mandulával együtt, de hozzájuk képest jóval kisebb a zsírtartalma. A legvalószínűbb feltételezések szerint a gesztenyét a rómaiak telepítették be Angliába és Európa számos országába, így hozzánk is. A Börzsöny déli részén, valamint a Naszály környékén megtalálható szelídgesztenye-ligeteket is a római korból eredeztetik. Egyik legnagyobb előnye, hogy nem tartalmaz allergén összetevőket, így gyakorlatilag bárki fogyaszthatja: természetesen gluténmentes, és növényi eredetének köszönhetően se koleszterin, se laktóz nincs benne.

Hogyan vásároljuk?

A szelídgesztenye frissen októbertól kapható, ősszel és télen szezonális. Ilyenkor megsüthetjük magunk otthon, de piacokon, vásárokban, szabadtéri eseményeken szintén sokszor belefuthatunk egy-egy sültgesztenye-árusba. Fagyasztott vagy más módon feldolgozott formában egész évben megtaláljuk a boltokban. Figyeljünk rá, a bolti gesztenyemasszák legtöbbször nem kevés hozzáadott cukrot is tartalmaznak!

Mire jó a gesztenye?

A gesztenye egyik pozitív tulajdonsága a benne levő sok-sok vitamin: magas C-vitamin-tartalmával sok citrusfélét előz, de kiemelkedik a B1-, B2- és B12- vitamin-tartalma is. Foszforban, kálciumban, káliumban, nátriumban, vasban és rostokban is gazdag. Utóbbival segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, védi a szív és érrendszer egészségét. Rosttartalma olyan magas, hogy mindössze 100 gramm képes fedezni a felnőttek számára ajánlott napi rostfogyasztás egyharmadát. A gesztenye leveléből készült tea fokozza a vérkeringést, emellett támogatja az emésztőenzimek termelésében résztvevő probiotikus baktériumok szaporodását is. Antioxidánsai segíthetik megelőzni bizonyos rákos sejtek szaporodását, így például a prosztata-, mell- és vastagbélrákét. Glikémiás indexe is alacsony, de fehérje- és szénhidráttartalma magas. Gesztenyeliszt is készül belőle, amely népszerű alternatív, gluténmentes lisztféle.

Mi készülhet a gesztenyéből?

Készíthetünk belőle különleges céklás-gesztenyés édesköménysalátát, ünnepi egészben sült csirkét gesztenyés töltelékkel, csodás Wellington szűzpecsenyét, karácsonyi gesztenyekrémlevest vagy gesztenyés paszternákkrémlevest, marhasültet gesztenyés töltelékkel, mézeskalácsos gesztenyekenyeret, báránygombócokat barackpálinkás mártásban, csodás csokis gesztenyeszívet, narancsos gesztenyelekvárt, és természetesen klasszikus sült gesztenyét is!

Még több gesztenyés receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Októbertől februárig szezonális. Püré formájában mélyhűtve egész évben elérhető.

hogyan tároljam

Mielőbb fogyasszuk el, mert a gesztenye hamar kiszárad. Addig is hűtőben tároljuk, légmentesen lezárva.

100g Gesztenye

fehérjetartalom

1.63 g

zsírtartalom

1.158 g

szénhidráttartalom

44.17 g

víztartalom

52 g

gramm gesztenye?

Top ásványi anyagok

Foszfor

38 mg

Magnézium

30 mg

Kalcium

19 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.352 g

C vitamin

40.2 mg

Niacin - B3 vitamin

1.102 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.476 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.63 g

Zsír

telített zsírsav

0.235 g

egyszeresen telített zsírsav

0.43 g

többszörösen telített zsírsav

0.493 g

ásványi anyagok

Kalcium

19 mg

Vas

0.94 mg

Magnézium

30 mg

Foszfor

38 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.49 mg

Réz

0.418 mg

Mangán

0.336 mg

szénhidrát

víz

52 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.144 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.016 mg

Niacin - B3 vitamin

1.102 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.476 mg

Folát

58 µg

A vitamin

1 µg

C vitamin

40.2 mg

B6 vitamin

0.352 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...