Gesztenye

A gesztenye hazánkban is őshonos téli gyümölcs, állaga hasonlít a burgonyáéhoz, magas a keményítőtartalma. Más magvakkal szemben a gesztenye jóval több vizet tartalmaz, mint olajat, ezért olyan krémes, puha állagú. Nyersen nem fogyasztjuk.
A főtt és sült gesztenyéből készíthetünk köreteket, töltelékeket és desszerteket. Régen a marónit, ami a legnagyobb szemű szelíd gesztenye, porrá őrölték, és tésztát is készítettek belőle. Rendkívűl sokoldalúan felhasználható, még a természetgyógyászatban is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A gesztenye a diófélék közé tartozó növény a dióval, mogyoróval, mandulával együtt, de hozzájuk képest jóval kisebb a zsírtartalma. A legvalószínűbb feltételezések szerint a gesztenyét a rómaiak telepítették be Angliába és Európa számos országába, így hozzánk is. A Börzsöny déli részén, valamint a Naszály környékén megtalálható szelídgesztenye-ligeteket is a római korból eredeztetik. Egyik legnagyobb előnye, hogy nem tartalmaz allergén összetevőket, így gyakorlatilag bárki fogyaszthatja: természetesen gluténmentes, és növényi eredetének köszönhetően se koleszterin, se laktóz nincs benne.
A szelídgesztenye frissen októbertól kapható, ősszel és télen szezonális. Ilyenkor megsüthetjük magunk otthon, de piacokon, vásárokban, szabadtéri eseményeken szintén sokszor belefuthatunk egy-egy sültgesztenye-árusba. Fagyasztott vagy más módon feldolgozott formában egész évben megtaláljuk a boltokban. Figyeljünk rá, a bolti gesztenyemasszák legtöbbször nem kevés hozzáadott cukrot is tartalmaznak!
A gesztenye egyik pozitív tulajdonsága a benne levő sok-sok vitamin: magas C-vitamin-tartalmával sok citrusfélét előz, de kiemelkedik a B1-, B2- és B12- vitamin-tartalma is. Foszforban, kálciumban, káliumban, nátriumban, vasban és rostokban is gazdag. Utóbbival segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, védi a szív és érrendszer egészségét. Rosttartalma olyan magas, hogy mindössze 100 gramm képes fedezni a felnőttek számára ajánlott napi rostfogyasztás egyharmadát. A gesztenye leveléből készült tea fokozza a vérkeringést, emellett támogatja az emésztőenzimek termelésében résztvevő probiotikus baktériumok szaporodását is. Antioxidánsai segíthetik megelőzni bizonyos rákos sejtek szaporodását, így például a prosztata-, mell- és vastagbélrákét. Glikémiás indexe is alacsony, de fehérje- és szénhidráttartalma magas. Gesztenyeliszt is készül belőle, amely népszerű alternatív, gluténmentes lisztféle.
Készíthetünk belőle különleges céklás-gesztenyés édesköménysalátát, ünnepi egészben sült csirkét gesztenyés töltelékkel, csodás Wellington szűzpecsenyét, karácsonyi gesztenyekrémlevest vagy gesztenyés paszternákkrémlevest, marhasültet gesztenyés töltelékkel, mézeskalácsos gesztenyekenyeret, báránygombócokat barackpálinkás mártásban, csodás csokis gesztenyeszívet, narancsos gesztenyelekvárt, és természetesen klasszikus sült gesztenyét is!
Még több gesztenyés receptért görgess lejjebb!
Októbertől februárig szezonális. Püré formájában mélyhűtve egész évben elérhető.
Mielőbb fogyasszuk el, mert a gesztenye hamar kiszárad. Addig is hűtőben tároljuk, légmentesen lezárva.
fehérjetartalom
1.63 g
zsírtartalom
1.158 g
szénhidráttartalom
44.17 g
víztartalom
52 g
Foszfor
38 mg
Magnézium
30 mg
Kalcium
19 mg
Nátrium
2 mg
B6 vitamin
0.352 g
C vitamin
40.2 mg
Niacin - B3 vitamin
1.102 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.476 mg
fehérje
1.63 g
Zsír
telített zsírsav
0.235 g
egyszeresen telített zsírsav
0.43 g
többszörösen telített zsírsav
0.493 g
ásványi anyagok
Kalcium
19 mg
Vas
0.94 mg
Magnézium
30 mg
Foszfor
38 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.49 mg
Réz
0.418 mg
Mangán
0.336 mg
szénhidrát
víz
52 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.144 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.016 mg
Niacin - B3 vitamin
1.102 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.476 mg
Folát
58 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
40.2 mg
B6 vitamin
0.352 g
Meglepő lehet, de a húsvét az az ünnep, ami tökéletesen kivitelezhető sütő nélkül, sütést nem igénylő ételekkel - még úgy is, hogy minden házilag készül, és egyik hagyományos fogás sem marad el.
NosaltyAz idei húsvét legyen kicsit más és újító, legalábbis ami a menüt illeti: főtt sonka helyett kínáld a vendégeket mázassal! Ehhez adunk tuti elkészítési tippeket, amiket ha megfogadsz, biztosan nem kell csalódnod a végeredményben!
NosaltyMai menünkben a zöldségek dominálnak, de garantáltan senki sem marad éhes! Van itt daragaluska-leves indításnak, pompás, csőben sült sajtos kelbimbó és még egy csokis-diós Gundel-palacsintának is marad hely.
NosaltyZöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
Még a leginkább karbantartott kertekben is megeshet, hogy hangyaboly lepi el a gyepet. Ilyenkor a vegyszeres hangyairtó használata tűnhet a legbiztosabb módszernek, azonban ha szeretnél környezetbarát módon cselekedni, akkor vesd be ezt a hétköznapi fűszert!
Sajnos Magyarországon a vezető betegségek között áll a magas vérnyomás, amivel muszáj foglalkozni, mert súlyos következményei lehetnek. Az alábbi gyűjtés természetes vérnyomáscsökkentő módszereket mutat be, azonban fontos kiemelni, hogy ezek a megoldások nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszert és a rendszeres viziteket.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!