r
Nosalty Logó

Gesztenyepüré házilag

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Petra
Gesztenyepüré házilag
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A püréhez

A tálaláshoz

Összesen 890 kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A püréhez

A tálaláshoz

Összesen 3557 kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A püréhez

A tálaláshoz

Összesen 169 kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    37.9 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    495.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    191 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    279.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    297 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    289 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 890 kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.2 g

Zsír

  • Összesen
    151.8 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    441 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1983.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    764 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    326 mg
  • Foszfor
    575 mg
  • Nátrium
    294 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    512.6 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    1118.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1189 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    404 mg
  • D vitamin:
    69 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    594 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1158 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    259 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 3557 kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    94.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 169 kcal

Hozzávalók

A püréhez

A tálaláshoz

Elkészítés

A püréhez

  1. A gesztenyék púpos tetejét éles késsel X alakban bemetszük, vigyázva, hogy a gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket és vizet öntünk alájuk.
  2. 120 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik.
  3. Még forrón nekikezdünk a sziszifuszi melónak: a gesztenyéket megszabadítjuk külsű és belső héjuktól. Ha a belső barna héj esetleg nagyon nem akaródzna lejönni egyes szemekről (ahogy esetemben is történt), tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe dobjuk, utána (viszonylag) könnyen lehúzhatóvá válik az is. (1 kg gesztenyéből kb. nettó fél kiló pucolt lesz, a hozzávalók mennyiségei is ehhez vannak igazítva, így akinek kevesebb lenne a nettó súly, úgy arányosan a többi hozzávaló mennyiségét is csökkentse!)
  4. A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt puhára főzzük, leszűrjük.
  5. A cukorból és 1 dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk.
  6. Turmixban pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal.
  7. A krémes masszát tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
  8. A dermedési idő elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük (vagy, ahogy én is tettem: nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).
  9. Tejszínhabbal tálaljuk.
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 366
  • Tegnapi nézettség: 18
  • 7 napos nézettség: 177
  • Össznézettség: 267818
  • Feltöltés dátuma: 2008. október 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Készítése kétségkívül macerás, nagyon is. De a markáns, tömény gesztenye íz, ami visszaköszön a tejszínhab kupac alól, kárpótol mindenért. Egyszer mindenképpen megéri venni a fáradságot, és kipróbálni: összehasonlításképp is tanulságos. Chili és Vaníliánál olvasottak alapján készült. Megjegyzés: csak akkor álljunk neki, ha igazán szép, nagyszemű gesztenyét kapunk (különben könnyen fennáll a veszély, hogy készítés közben feladjuk a küzdelmet:-)).

Hozzávalók

A püréhez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...