20+1 ír étel, ami neked is csúszni fog!

Március 17-én Írország védőszentjét, Szent Patrikot ünnepli a világ. Itt a remek alkalom, hogy belekóstolj az igazi ír ízekbe, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Az ír konyha fontos alapanyaga a hús, különösen a marha, a bárány és a sertéskaraj, és nagyon ízletes a hagyományos ír kenyér is. A tradicionális ételekben bacon és sok káposzta van. A nap fő étkezése az ebéd, híres italaik pedig a fekete arany, a Guinness és a whiskey. Az ír kávé nem hagyományos ital, főként csak szállodákban és éttermekben kínálják, viszont sok teát isznak.

Az írek legfontosabb ünnepe Szent Patrik napja. Szent Patrik 431-ben kezdte meg hittérítő tevékenységét Írországban, munkájának köszönhetően pedig a katolikus vallás - teljesen meghódítva a szigetet - mintegy 800 évig virágzott Rómától függetlenül. Írország védőszentjének ünnepén a szó szoros értelmében „Áll a Bál”. Mindenki mulat, ünnepel, patakokban folyik a Guinness, zöldbe öltözik az egész ország. A Szent Patrik Nap valószínűleg a világ legszélesebb körben ünnepelt szentjének napja (Argentínától Ausztrálián át Új-Zéland, az Amerikai Egyesült Államok és még Magyarország is ünnepli).

  1. 1.

    Ír póréhagymaleves

  2. 2.

    Ír marha steak borsmártásban

  3. 3.

    Ír szódás kenyér

  4. 4.

    Ír burgonyaleves

  5. 5.

    Ír almatorta

  6. 6.

    Ír halleves

  7. 7.

    Ír pogácsa csomó

  8. 8.

    Ír sörben főtt marha

  9. 9.

    Irish Beef Cobbler

  10. 10.

    Ír whiskey-s torta

  11. 11.

    Guinness sörben sült marhapofa

  12. 12.

    Boxty-ír krumplis palacsinta

  13. 13.

    Savanykás almaleves (Almaleves 4.)

  14. 14.

    Almás pite

  15. 15.

    Scones - angol sós zsemle

  16. 16.

    Ír szerencsesüti

  17. 17.

    Pásztorpite ahogy Gréti készíti

  18. 18.

    Szent Patrik napi briós

  19. 19.

    Marhasült vörösboros pecsenyelével

  20. 20.

    Guinness torta

  21. 21.

    Fish and chips Dacotától

Olvastad már?

Egy ízig-vérig brit kedvenc: fish and chips

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...