Pásztorpite ahogy Gréti készíti
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
150g bárányhús401 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
2 kcal
-
2 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
38g vörösbor32 kcal
-
50g alaplé4 kcal
-
150g burgonya87 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
0g habtejszín0 kcal
-
18g parmezán sajt69 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
600g bárányhús1602 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
8 kcal
-
8 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
150g vörösbor128 kcal
-
200g alaplé14 kcal
-
600g burgonya347 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
1g habtejszín1 kcal
-
70g parmezán sajt274 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
32g bárányhús85 kcal
-
4.8g vöröshagyma2 kcal
-
4.3g sárgarépa2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.5g sűrített paradicsom0 kcal
-
0.5g worcestershire-szósz0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
8g vörösbor7 kcal
-
10.7g alaplé1 kcal
-
32g burgonya18 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
0g habtejszín0 kcal
-
3.7g parmezán sajt15 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.1 g
Zsír
-
Összesen 43.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 229 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1407 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 273 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 492 mg
-
Nátrium 513 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 262.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 623 micro
-
β-karotin 1521 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 719 micro
-
Lut-zea 170 micro
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 144.5 g
Zsír
-
Összesen 174.6 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 914 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5627.9 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 161 mg
-
Kálcium 1090 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 311 mg
-
Foszfor 1968 mg
-
Nátrium 2053 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 1048.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 901 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 105 mg
-
D vitamin: 101 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 272 micro
-
Kolin: 419 mg
-
Retinol - A vitamin: 291 micro
-
α-karotin 2494 micro
-
β-karotin 6082 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 2877 micro
-
Lut-zea 679 micro
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 300.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 109 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 133 micro
-
β-karotin 324 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 153 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 közepes db sárgarépa
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 teáskanál worcestershire-szósz
-
1.5 dl vörösbor
-
2 dl alaplé
-
60 dkg burgonya
-
2 db tojássárgája
-
0.5 ml habtejszín
-
7 dkg parmezán sajt
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A hagymát és a répát a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük, a fokhagymát finomra reszeljük, a zöldfűszereket felaprítjuk.
- A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük.
- Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, beledobjuk a darált bárányhúst és kifehéredésig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a reszelt hagymát, répát és fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk és pirítjuk tovább.
- Jöhet a worchestershire-szósz, majd félrehúzzuk a húst, megpirítjuk mellette a sűrített paradicsomot és összekeverjük vele.
- Hozzáadjuk a jó minőségű vörösbort, a zöldfűszereket és addig forraljuk, míg a bor el nem fő.
- Aláöntjük az alaplevet, és azt is elfőzzük róla.
- Akkora tűzálló tálba töltjük a bárányragut, hogy félig megtöltse azt.
- A főtt burgonyát még forrón összetörjük, sózzuk, borsozzuk, ráütünk két tojássárgát,hozzáadjuk a tejszínt és a parmezán felét, majd simára keverjük.
- A pürét egyenletesen eloszlatva a ragu tetejére halmozzuk. A tetejét megszórjuk a maradék frissen reszelt parmezánnal, majd villával díszítésképpen szép hullámokat képezünk rá.
- 190-200 fokos előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, hogy a teteje szép aranybarna legyen.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 731
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 43
- Össznézettség: 104813
- Feltöltés dátuma: 2013. november 07.
Ajánló
A hűtőből kivéve várjunk, ameddig kissé kihűl. Ekkor szeleteljük, tálaljuk. Egy jó pohár vörösbor dukál hozzá!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A pásztor pitét eredetileg hétfőnként készítették, hogy a vasárnapi sült maradékát felhasználják. Ez a tradíció a mai napig létezik. Nagyon sok angol ember bálványozza a roppanós tetejű ételkülönlegességet. A Sheperd’s pie elnevezés 1885-ben látott napvilágot. Egy korabeli szakácskönyv író, a Wiltshire-i születésű Jane Grigson tollából származik. Ezt a tényt meghazudtolva az írek úgy vélik, ők már a XV. században feltalálták, pedig akkor még az európaiak fel sem fedezték Amerikát, a burgonya őshazáját. Az írek különben zellerrel sütik és nem tesznek a tetejére parmezánt, mint Gordon Ramsey. Én az ő iskoláját viszem, ezért sütöttem meg a sajtos receptjét. Édes mindegy, hogy ki készítette először, a fő, hogy isteni finom és érdemes kipróbálni.