r
Nosalty Logó

Zabital (zabtej) készítése házilag

0,0

0 ÉRTÉKELÉS70 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Receptműves
Zabital (zabtej) készítése házilag
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

38
Kalória
1.3g
Fehérje
6.8g
Szénhidrátok
0.7g
Zsír
375.7g
Víz
-
Koleszterin
1g
Rost
99mg
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 38 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 152 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 10 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    94.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    375.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 38 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    379 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    1502.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 152 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    24.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    97.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 10 kcal

Elkészítés

  1. A zabpelyhet öntsük fel 0,5 l vízzel, és a legkisebb lángon főzzük (folyamatosan kevergessük).
  2. Fedő alatt addig főzzük, amíg teljesen szétfő a pehely (kb. 1/2 h).
  3. Botmixerrel turmixoljuk össze a szétfőtt pelyhet a tejfehérré változott főzővízzel.
  4. Szűrjük le sűrű szűrővel, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük fel annyi vízzel, hogy tetszés szerinti sűrűségű legyen (nálam 1 l), és egyszer forraljuk össze.
  5. Hűtsük le, adagoljuk üvegbe, és hűtőben tároljuk.

Recept infó

  • Főzés ideje: 45 perc

Régóta az életünk része a zab, nagyon szeretjük kásának, kekszbe és mostantól házi készítésű tejpótlóként is. Férjecske korábban sokat köhögött, ilyenkor mindennemű tejtermék fogyasztása tilos, mivel letapad, és erősíti a köhögést, valamint nehezíti a gyógyulást. Emiatt és a tej körül kialakult két szélsőséges álláspont miatt (magas kalciumtartalma miatt pótolhatatlanul egészséges, kontra kifejezetten egészségtelen, mivel nem tudja az ember szervezete megemészteni) úgy döntöttem, hogy nem tisztem igazságot tenni, egyszerűen csak megfigyelem magunkat, mire, hogy reagálunk. Nos, tény, hogy a sokáig érlelt kemény sajtokat továbbra is szeretem, azonban igyekszem minden lehetséges alternatívával kikerülni a tejet, tejtermékeket (lásd leveseknél elvétve alkalmazok tejfölt, tejszínt soha - egy részét mixelve, önmagával sűrítem a leveseket). Ekkor tértem át a bolti zabtejre, azonban jelentősen eltér az ára a tej árától, sajnos nálunk még "szabadrablás" van a bio, illetve egészséges élelmiszerek piacán, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni házilag, így abban is biztosak lehetünk, hogy mi van benne. Azonban így is volt még egy űr, amit pótolni szerettem volna, ez pedig a tejszín alapú mártásokhoz felhasználható "tejszínpótló", és persze azt is kitaláltam, hogy jó lenne zabból, merthogy mennyeien tápláló és egészséges gabona. És íme, a zabital kísérletezése során ez a vágyam is teljesült, ha kevesebb vízzel főzzük, turmixolás és szűrés után ott a szuper mártásalap :-).

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Mangó lassi

A mangó lassi az egyik leghíresebb indiai üdítő, amit otthon is könnyen elkészíthetünk pár alapanyagból. A kész gyümölcsturmixot fogyaszthatjuk azonnal vagy jól behűtve is, a tetejét ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!