Török boza
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
235
kcal
- 2% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
1410
kcal
- 2% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 215.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
235
kcal
- 2% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 29 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1432.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 235 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 366 mg
-
Foszfor 669 mg
-
Nátrium 129 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 332.2 g
-
Cukor 146 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 1294.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 242 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 440 micro
Összesen
1410
kcal
- 2% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 86.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 77.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
85
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Öntsük a vizet egy lábasba, és adjuk hozzá az előtte alaposan átmosott bulgurt és rizst. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük egészen pépesre.
- Ha elfogyna a főzővíz, vagy teljesen besűrűsödne, hígítsuk fel 1-2 deciliter vízzel, majd készüljünk fel a leszűrésre – ez ugyanis a legrosszabb része.
- A leszűrés részét én úgy csináltam, hogy először kis adagokban egy szitán, amit tudtam, kinyomkodtam, majd a szitán fennakadt, félig-meddig kinyomott pépet átpakoltam egy konyharuhába, és úgy még kipréseltem belőle, amit tudtam. Ha végeztünk a szűréssel, tegyük félre 2 órát állni.
- A 2 óra leteltével langyosítsunk fel 70 ml vizet, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot, valamint a fél teáskanál élesztőt, és keverjük össze. Hagyjuk állni 10 percig, majd öntsük a bulgur leszűrt levéhez, keverjük jól meg, majd rakjuk hűvös helyre.
- Minimum 20 órát kell hagynunk erjedni a bozát, időnként keverve rajta egyet.
- Ha letelt az erjesztési idő, keverjük hozzá a 140 g cukrot. Öntsük poharakba, és fahéjjal-pirított csicseriborsóval díszítve tálaljuk. Ha nem fogyasztjuk el rögtön, hűtőben eláll pár napig.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 13897
- Feltöltés dátuma: 2017. április 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Ezt a Törökországban igen népszerű italt bulgurból főzik, élesztővel erjesztik, jól megcukrozzák, majd fahéjjal és leblebivel, vagyis pirított csicseriborsóval kínálják. A bozát hagyományosan bozaárusok értékesítették az utcákon, akik a két vállukon keresztbe vetett hosszú farúd két végén egyensúlyozták bozával teli edényeiket - akárcsak Mevlut Karatas, Orhan Pamuk regényének főszereplője.