r
Nosalty Logó

Török boza

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Török boza
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 235 kcal
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1410 kcal
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 85 kcal
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    215.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 235 kcal
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    29 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1432.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    235 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    366 mg
  • Foszfor
    669 mg
  • Nátrium
    129 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    332.2 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1294.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    440 micro
Összesen 1410 kcal
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    86.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 85 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Öntsük a vizet egy lábasba, és adjuk hozzá az előtte alaposan átmosott bulgurt és rizst. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük egészen pépesre.
  2. Ha elfogyna a főzővíz, vagy teljesen besűrűsödne, hígítsuk fel 1-2 deciliter vízzel, majd készüljünk fel a leszűrésre – ez ugyanis a legrosszabb része.
  3. A leszűrés részét én úgy csináltam, hogy először kis adagokban egy szitán, amit tudtam, kinyomkodtam, majd a szitán fennakadt, félig-meddig kinyomott pépet átpakoltam egy konyharuhába, és úgy még kipréseltem belőle, amit tudtam. Ha végeztünk a szűréssel, tegyük félre 2 órát állni.
  4. A 2 óra leteltével langyosítsunk fel 70 ml vizet, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot, valamint a fél teáskanál élesztőt, és keverjük össze. Hagyjuk állni 10 percig, majd öntsük a bulgur leszűrt levéhez, keverjük jól meg, majd rakjuk hűvös helyre.
  5. Minimum 20 órát kell hagynunk erjedni a bozát, időnként keverve rajta egyet.
  6. Ha letelt az erjesztési idő, keverjük hozzá a 140 g cukrot. Öntsük poharakba, és fahéjjal-pirított csicseriborsóval díszítve tálaljuk. Ha nem fogyasztjuk el rögtön, hűtőben eláll pár napig.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 13946
  • Feltöltés dátuma: 2017. április 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Török boza
Rosanics Petra 360 recept

Ezt a Törökországban igen népszerű italt bulgurból főzik, élesztővel erjesztik, jól megcukrozzák, majd fahéjjal és leblebivel, vagyis pirított csicseriborsóval kínálják. A bozát hagyományosan bozaárusok értékesítették az utcákon, akik a két vállukon keresztbe vetett hosszú farúd két végén egyensúlyozták bozával teli edényeiket - akárcsak Mevlut Karatas, Orhan Pamuk regényének főszereplője. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...