Teljes kiőrlésű kovászos kenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Szavuly Albert
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
kenyérsütő
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
3g kovász5 kcal
-
111 kcal
-
100g kenyérliszt bl80361 kcal
-
117g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
Összesen
477
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
15g kovász27 kcal
-
664 kcal
-
600g kenyérliszt bl802166 kcal
-
700g víz0 kcal
-
7g só0 kcal
Összesen
2857
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1g kovász2 kcal
-
13.1g teljes kiőrlésű liszt44 kcal
-
39.4g kenyérliszt bl80142 kcal
-
46g víz0 kcal
-
0.5g só0 kcal
Összesen
188
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 811.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 206 mg
-
Nátrium 460 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 134.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 153 micro
Összesen
477
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 91.9 g
Zsír
-
Összesen 13.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4871.5 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 266 mg
-
Kálcium 180 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 393 mg
-
Foszfor 1236 mg
-
Nátrium 2759 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 589.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 805.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 256 micro
-
Kolin: 126 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 915 micro
Összesen
2857
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 320.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 181 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 52.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
188
kcal
Hozzávalók
-
15 g kovász
-
200 g teljes kiőrlésű liszt
-
600 g kenyérliszt bl80
-
700 ml víz
-
7 g só
Elkészítés
- Kovász etetése: a 15 g kovászt ( ha nincs otthon kovász, kérhetünk ismerőseinktől vagy péksegből, vagy készíthetünk sajátot egy hét alatt) megetetjük 50 g kenyérliszttel és 50 ml vízzel(én este szoktam) és hagyjuk 7-8 órát szobahőmérsékleten egy konyharuhával letakarva.
- Másnap reggel( vagy 7-8 óra elteltével) kiveszünk 50 g-ot a friss kovászunkból és megetetjük 100g liszttel és 100 ml vízzel, ezt is hagyjuk kb. 5-6 órát, amíg legalább meg duplázódik.
- Ha felnőtt a kovászunk és tele van buborékokkal, akkor jól dolgoztunk, jöhet a dagasztás. Ehhez én konyhai dagasztógépet használok( kézzel nagyon fárasztó). A dagasztógép edényébe teszünk 500 ml vizet, 200 g teljes kiőrlésű lisztet és 400 g kenyérlisztet( a lisztet keverhetjük más arányban vagy másfajta lisztekkel is, viszont figyeljünk arra hogy több legyen a kenyérliszt vagy fehérliszt aránya mint a teljes kiőrlésű vagy barna liszt). Ezt dagasztjuk 5-6 percen át közepes gyorsasággal. Utána letakarjuk és 15-20 percig pihentetjük.
- A víz és liszt keverékünkhöz hozzáadunk 110-120 g kovászt és dagasztjuk még 3 percet. Szintén pihentetjük 10-15 percet.
- A végén hozzáadjuk a sót és dagasztjuk 5-6 percet, de nem túl gyorsan.
- Kiolajozunk egy nagyobb tálat és a tésztánkat beletesszük. Pihentetjük fél órát.
- Fél óra pihentetés után áthajtogatjuk a tésztát. Ezt megtehetjük a tálban, valamint a konyhapulton is. A lényeg hogy a tészta széleit kihúzzuk és visszahajtjuk, figyelve arra hogy ne szakítsuk szét a tésztát. Ezt elvégezzük háromszor.
- Ha meghajtogattuk a tésztánkat 3x, akkor következik a kenyerünk formázása. Ha nincs otthon szakajtó fokunk, akkor egy tálat belehelyezünk egy konyharuhával és megszórjuk liszttel. Belisztezzük a konyhapultot, kivesszük a tésztánkat és a széleit behajtjuk aztán átfordítjuk, hogy az alja legyen felül és picit feszítjük magunk felé, aztán fordítjuk és feszítjük magunk fele a kezünkkel. Amikor elérte a megfelelő formát, megszórjuk liszttel és belehelyezzük a tálba. Az alját összecsipkedjük és picit megszórjuk liszttel. Letakarjuk és kelni hagyjuk 1-2 órát szobahőmérsékleten.
- Fogjuk a tésztát és a tállal együtt hűtőbe tesszük 7-8 órára.(én estére szoktam erre a pontra érni és egész éjszakára a hűtőbe hagyom.
- Az idő elteltével vagy reggel fogunk egy nagyobb lábast( a legjobb az öntöttvas, de lehet agyag vagy üvegedény is ami hőálló) és fedéllel együtt a sütőbe tesszük 250 fokra hőlégkeverésre. Előmelegítjük, így együtt kb. 15-20 perc.
- kenyeret kiborítjuk egy sütőpapírra és egy pengével vagy éles késsel egy hosszú gyors vágást ejtünk, de nem túl mélyet. Beletesszük az edénybe és fedéllel 20 percet sütjük. 20 perc után levesszük a fedelet és 200 fokon további 20 percet sütjük. Ezalatt készre sül a kenyér és kivesszük egy lábastartóra és hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 31
- Össznézettség: 0
- Feltöltés dátuma: 2024. november 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
Szavuly Albert
1 recept
A Covid alatt az egyik lakótársam(nő) kezdett el sütni és nemsokra rá én is kipróbáltam, azóta feleségül vettem a másik lakótársam(szintén nő) akinek egyes tipusú cukorbetegsége miatt ajánlott a tk lisztből készült kenyér és szeretettel készítem a családunknak!