r
Nosalty Logó

Teljes kiőrlésű kovászos kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Szavuly Albert
Teljes kiőrlésű kovászos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 477 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2857 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 188 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    811.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    460 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    134.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 477 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    91.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4871.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    266 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    393 mg
  • Foszfor
    1236 mg
  • Nátrium
    2759 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    589.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    805.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    915 micro
Összesen 2857 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    320.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 188 kcal

Elkészítés

  1. Kovász etetése: a 15 g kovászt ( ha nincs otthon kovász, kérhetünk ismerőseinktől vagy péksegből, vagy készíthetünk sajátot egy hét alatt) megetetjük 50 g kenyérliszttel és 50 ml vízzel(én este szoktam) és hagyjuk 7-8 órát szobahőmérsékleten egy konyharuhával letakarva.
  2. Másnap reggel( vagy 7-8 óra elteltével) kiveszünk 50 g-ot a friss kovászunkból és megetetjük 100g liszttel és 100 ml vízzel, ezt is hagyjuk kb. 5-6 órát, amíg legalább meg duplázódik.
  3. Ha felnőtt a kovászunk és tele van buborékokkal, akkor jól dolgoztunk, jöhet a dagasztás. Ehhez én konyhai dagasztógépet használok( kézzel nagyon fárasztó). A dagasztógép edényébe teszünk 500 ml vizet, 200 g teljes kiőrlésű lisztet és 400 g kenyérlisztet( a lisztet keverhetjük más arányban vagy másfajta lisztekkel is, viszont figyeljünk arra hogy több legyen a kenyérliszt vagy fehérliszt aránya mint a teljes kiőrlésű vagy barna liszt). Ezt dagasztjuk 5-6 percen át közepes gyorsasággal. Utána letakarjuk és 15-20 percig pihentetjük.
  4. A víz és liszt keverékünkhöz hozzáadunk 110-120 g kovászt és dagasztjuk még 3 percet. Szintén pihentetjük 10-15 percet.
  5. A végén hozzáadjuk a sót és dagasztjuk 5-6 percet, de nem túl gyorsan.
  6. Kiolajozunk egy nagyobb tálat és a tésztánkat beletesszük. Pihentetjük fél órát.
  7. Fél óra pihentetés után áthajtogatjuk a tésztát. Ezt megtehetjük a tálban, valamint a konyhapulton is. A lényeg hogy a tészta széleit kihúzzuk és visszahajtjuk, figyelve arra hogy ne szakítsuk szét a tésztát. Ezt elvégezzük háromszor.
  8. Ha meghajtogattuk a tésztánkat 3x, akkor következik a kenyerünk formázása. Ha nincs otthon szakajtó fokunk, akkor egy tálat belehelyezünk egy konyharuhával és megszórjuk liszttel. Belisztezzük a konyhapultot, kivesszük a tésztánkat és a széleit behajtjuk aztán átfordítjuk, hogy az alja legyen felül és picit feszítjük magunk felé, aztán fordítjuk és feszítjük magunk fele a kezünkkel. Amikor elérte a megfelelő formát, megszórjuk liszttel és belehelyezzük a tálba. Az alját összecsipkedjük és picit megszórjuk liszttel. Letakarjuk és kelni hagyjuk 1-2 órát szobahőmérsékleten.
  9. Fogjuk a tésztát és a tállal együtt hűtőbe tesszük 7-8 órára.(én estére szoktam erre a pontra érni és egész éjszakára a hűtőbe hagyom.
  10. Az idő elteltével vagy reggel fogunk egy nagyobb lábast( a legjobb az öntöttvas, de lehet agyag vagy üvegedény is ami hőálló) és fedéllel együtt a sütőbe tesszük 250 fokra hőlégkeverésre. Előmelegítjük, így együtt kb. 15-20 perc.
  11. kenyeret kiborítjuk egy sütőpapírra és egy pengével vagy éles késsel egy hosszú gyors vágást ejtünk, de nem túl mélyet. Beletesszük az edénybe és fedéllel 20 percet sütjük. 20 perc után levesszük a fedelet és 200 fokon további 20 percet sütjük. Ezalatt készre sül a kenyér és kivesszük egy lábastartóra és hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 31
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Szavuly Albert 1 recept

A Covid alatt az egyik lakótársam(nő) kezdett el sütni és nemsokra rá én is kipróbáltam, azóta feleségül vettem a másik lakótársam(szintén nő) akinek egyes tipusú cukorbetegsége miatt ajánlott a tk lisztből készült kenyér és szeretettel készítem a családunknak!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...