- 2% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 2% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g kolozsvári szalonna655 kcal
- 2% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
89.6g burgonya52 kcal
-
1.4g napraforgó olaj13 kcal
-
0g só0 kcal
-
59 kcal
- 2% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 154.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
- 2% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.8 g
Zsír
-
Összesen 86.3 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 869.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 514 mg
-
Nátrium 70 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 131.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 616.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 148 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
- 2% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 77.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
-
2 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A burgonyát megfőzzük, és a főzőlevében hagyjuk teljesen kihűlni. Legjobb, ha előző nap főtt, akkor van a legmarkánsabb íze, és kicsit gumiszerű állaga. Ha szétfő, vagy nem a héjában hűl ki, nem lesz "igazi" röszti íze és állaga.
- A kihűlt burgonyát a legnagyobb lyukú reszelőn durvára reszeljük.
- Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben eloszlatjuk, felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk a kockákra vágott húsos szalonnát (ha teszünk bele, de nem fontos), majd rádobjuk a reszelt krumplit, megsózzuk. Kicsi vizet (2-3 evőkanálnyit) is tehetünk rá, így szaftosabb lesz.
- Lapos fakanállal vagy hőálló műanyag forgatólapáttal többször kevergetve kicsit megpirítjuk, összeforgatjuk a burgonyát, elkeverjük benne a sült szalonnadarabokat. A főzőlap hőmérsékletét közepesre mérsékeljük. Ha valahol odakap massza a serpenyőhöz, elválasztjuk a lapáttal. Eközben is javul kicsit a serpenyő tapadásmentessége.
- Pár perc pirítás után a lapáttal sűrűre lenyomkodjuk a krumplis keveréket, kerekre formázzuk. 5 percig lefedve pirítjuk, majd nyitva még 5 percig.
- Meg kell fordítanunk a lepényt, ami a következőképpen történik: Veszünk egy lapos fedőt vagy egy tányért, a serpenyőt vagy a tartalmát lefedjük vele, majd egy mozdulattal fejre fordítjuk, hogy a krumplilepény a fedőre vagy a tányérra átboruljon, majd enyhén mozgatva, riszálva visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. Ha ügyesek voltunk, akkor szépen egybemaradt.
- Visszatesszük a serpenyőt a tűzhelyre, és a másik oldalát még kb. 8-10 percig közepes tűzön pirítjuk.
- Az előző megforgatós módszerrel lapos tányérra, tálra csúsztatjuk.
- Önmagában salátával, vagy valami szaftos húsétel mellé köretként is kiváló.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 370
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 132
- Össznézettség: 75306
- Feltöltés dátuma: 2011. december 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
A Rösti eredetileg a svájci konyha sajátja, a fondü és a raclette mellett. Sokféle krumpliételt hívnak Magyarországon "röszti"-nek, de Svájcban ez RÖSTI, st-vel írva és ejtve és ez az eredeti receptje. Ez egy igazi, tradicionális svájci "parasztétel". Olyasmi volt ez, mint nálunk a szalonnás, hagymás tojásrántotta. Kora reggel kimentek az emberek a földekre dolgozni, így 9 óra tájban már rendesen megéheztek egy tartalmas reggelire. Ilyenkor a konyhában már gőzölgött a serpenyőben a röszti. A svájci hagyományban a rösztisütő serpenyő ugyanolyan szent dolog volt, mint nálunk a palacsintasütő. Tilos tisztítószerekkel tisztára, zsírmentesre súrolni, mert úgy ragadóssá válik. Használat után forró vízbe be kell áztatni pár percre, így felázik, ami esetleg beleragadt, majd tiszta forró vízzel kimosni, papírral szárazra törölni. Ha így van kezelve, semmi soha nem fog beleragadni. (Ez amúgy tényleg igaz, a rendes konyhai serpenyőkre is!) Ha rösztit akarunk készíteni, a tapadásmentes serpenyőn kívül egy lapos forgatólapátra és egy nagyméretű, lapos fedőre vagy tányérra is szükségünk lesz, amivel majd megforgatjuk a lepényt.