Sárgabaracklekvár ahogy Fancsa készíti
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
250g sárgabarack112 kcal
-
67g cukor258 kcal
-
1g barna rum3 kcal
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
3000g sárgabarack1339 kcal
-
800g cukor3096 kcal
-
16g barna rum37 kcal
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
78.6g sárgabarack35 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
0.4g barna rum1 kcal
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 113.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 92.5 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 201.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 223 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 44 micro
-
β-karotin 2544 micro
-
β-crypt 242 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 207 micro
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.1 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1357.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 371 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 279 mg
-
Foszfor 643 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1110.1 g
-
Cukor 1056 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 2420 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2678 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 279 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 92 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 251 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 530 micro
-
β-karotin 30523 micro
-
β-crypt 2902 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2483 micro
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 35.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.1 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 800 micro
-
β-crypt 76 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Hozzávalók
-
2 ek barna rum
Elkészítés
- Vegyünk elő egy nagy méretű lábost, amiben majd később a barackot is főzni fogjuk. Konyhai mérlegen mérjük meg, majd írjuk fel az adatot, nehogy megfeledkezzünk róla.
- Egy közepes méretű edényben, forrásban lévő vízben főzzünk egy-egy merőkanálnyi mosott sárgabarackot. Pár percnél nem kell tovább a vízben hagyni, épp csak annyira szükséges, hogy megpuhuljon egy kicsit, és könnyen leváljon a gyümölcshúsról a héja. Ezt egy hegyes tárggyal (hústű, villa) könnyedén ellenőrizhetjük. Tegyük egy szűrőaljú edénybe, hogy a felesleges víz lecsöpöghessen, és a barack is hamarabb meghűljön. Ha megkérünk valakit, hogy rakosgassa a barackokat ki-be a vízből, amíg mi pucolunk, akkor még jobban pörög a munka.
- Pucolás. Nem kell megvárni, amíg teljesen kihűlnek a barackok, csak annyi időt adjunk nekik, hogy a kezünk elbírja a melegét. Egy késsel vagy saját kézzel (így még trutyisabb, de személy szerint én ezt pártolom) lehúzzuk a barack bőrét, és kiszedjük belőle a magot, és a sérült vagy zöld részeket, a gyümölcshúst pedig a nagy lábosba tesszük.
- Ha az összes barackot megpucoltuk, és mindegyik húsa a nagy lábosunkban van, akkor ismét visszatérünk a mérleghez. Lemérjük mindenestül, majd kivonjuk belőle a lábos súlyát. 3 kg gyümölcshússal ideális dolgozni, de ez nem kőbe vésett törvény.
- Számoljuk ki (nagyon precíz szakácsok akár számológépet is használhatnak), mennyi cukor kell. 1 kg sárgabarack húshoz 80 dkg kristálycukorra lesz szükség. Ha megvan, mennyi cukorra lesz szükségünk, akkor adjuk hozzá a barackhoz. Keverjük jól össze, majd tegyük fel főni a tűzhelyre, de ne a legmagasabb fokozatra, mert akkor hajlamos puffogni. (Az én tűzhelyemnek 10 fokozata van, én 8-asra tettem). Gyakran keverjük meg, mert könnyen leég, akkor viszont dobhatjuk az egész munkánkat a szemétbe, égett ízű lesz a lekvárunk. Főzés közben találhatunk benne sötétbarna foltokat, azokat a fakanalunkkal halásszuk ki a lekvárból.
- Forrás után kb még 20-25 percet kell főzni, ilyenkor egy kicsit vegyünk vissza a lángból. (A nagymamám azt mondta, addig főzzem, amíg lekvár állagú lesz. Én addig főztem, amíg a barackok szépen szétváltak, nem maradt benne egy sem egészben, és a lé is szépen besűrűsödött. Nem igazán tudom elmondani, hogy néz ki, csak ránéz az ember, és lekvár. Szóval a nagyinak ismét igaza volt.)
- Amikor elértük ezt a pontot, hogy lekvárnak kiáltottuk ki a főzetünket, takarékra tesszük a lángot, és belekeverjük a Nátrium-benzoátot. 3 kg-hoz 1 teáskanálnyit. Adagoljuk befőttes üvegekbe a lekvárunkat. Amíg az üvegekbe töltjük ki a lekvárt, hagyjuk takarékon a tüzet.
- Rakjuk félre az üvegeket, takarjuk le őket egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni két napig. A második napon tegyünk egy-egy teáskanál barna rumot a lekvár tetejére, oszlassuk el, majd fedjük le fedővel, és tegyük fel a polcra. Most már fogyasztható. :)
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 77640
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Hagyományos, gyors, és véleményem szerint a világ egyik legfinomabb lekvárja. Felejtsük el a befőző cukrot, meg a 200:1 zselésítőt, ami állítólag meggyorsítja a főzési folyamatot. Mese habbal. Ez a lekvár kb ugyanannyi idő alatt megvan, mint a zselésítős társai, és hiába finom a másik is, számomra ez az igazi lekvár! Jó tanácsok: A barackokat megtisztíthatjuk előző este/nap, hogy másnap csak főzni kelljen, de ügyeljünk arra, hogy miután a tiszta gyümölcshúst beletettük a későbbi főzőedénybe, öntsük le a cukorral úgy, hogy egy icipici légrés se maradjon (magyarán jó vastagon takarja, mindenhova jusson, de amennyi cukor kell hozzá, ez könnyen kivitelezhető), majd fedjük le egy fedővel, különben bebarnul. Tiszta gyümölcshúst nézve kb 3 kg-ot főzzünk egyszerre. Ez még keverhető mennyiség, könnyebb bánni vele, és a rémes hámozási idő sem tart örökké. Kb 6-7 hagyományos befőttes üveget tölthetünk meg ekkora mennyiséggel. Csak a puha barackokkal kezdjünk. Ha félig zöld, inkább váljunk meg a zöldellő résztől. Szebb lesz a lekvár, finomabb és nem kell várni arra, hogy szétfőjön az a három szem zöldbarack. Csak és kizárólag olyan befőttes üveget használjunk, amiben előtte valamilyen édes dolog volt (kompót, lekvár, méz...), mert ha véletlenül savanyúságos üveget használnánk, a lekvárunk is megsavanyodhat egy idő után. Addig ne töltsünk az üvegekbe lekvárt, amíg nem törölgettük ki teljesen, mosogatás után. Ha már üvegekbe töltöttük, két napig TILOS mozgatni az üvegeket. Egy tiszta konyharuhával lefedve tegyük őket olyan helyre, ahol nem zavarnak.