r
Nosalty Logó

Málnalekvár koszider konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Málnalekvár koszider konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 266 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2661 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 110 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    181.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.5 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    171.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    272 micro
Összesen 266 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    24 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1817.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    504 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    440 mg
  • Foszfor
    580 mg
  • Nátrium
    249 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    654.7 g
  • Cukor
    504 mg
  • Élelmi rost
    135 mg

VÍZ

  • Összesen
    1715.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    524 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    420 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    320 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2720 micro
Összesen 2661 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    74.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 110 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A málnát nem lehet megmosni, mert tönkretesszük a gyümölcsöt. Így két dolgot tehetünk: vagy magunk szedjük, és vigyázunk a tisztaságra, vagy olyan helyen vesszük, ahol ezt láthatóan megteszik helyettünk. Tehát ne mossuk meg!
  2. A málnát (erőt véve magunkon, és nem falva fel az összeset) egy tálba téve krumplinyomóval megtörjük. Ezután apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk.
  3. A visszamaradt magokat nem dobjuk ki, hanem edénybe téve, kevergetve felforrósítjuk. Ezután a forró masszát újra átpasszírozzuk, most már szinte száraz lesz a visszamaradt mag, ezt már kidobhatjuk. Kb. 1,5 kg málnavelőt kapunk. (Az eljárás értelme, hogy minél kíméletesebben dolgozzuk fel a málnát, és csak rövid időre tegyük ki hőhatásnak. A hidegen áttört mag viszont még nagyon sok értékes levet tartalmaz. Így viszont nem kell az összes gyümölcsöt felmelegítenünk, az ízek-aromák jobban megőrződnek.)
  4. A cukrot elkeverjük a zselésítővel és a citromsavval (ettől keményebb lesz a lekvár), majd alaposan összekeverjük a málnavelővel. Igyekezzünk minél kevesebb cukrot használni, hogy gyümölcsösebb legyen a végeredmény. 40 dkg szerintem pont elég ehhez a mennyiséghez, de kóstoljuk meg, és ha mégis édesebben szeretnénk, csak visszafogottan, kanalanként keverjünk bele további cukrot.
  5. Most már felforralhatjuk a lekvárt: gyorsan, nagy lángon, folyamatosan keverve. Ha már mindenütt zubog, még egy percig kevergetjük, és kész!
  6. Kis üvegekbe töltjük, melyeket 5 percre fejre állítunk, majd vissza a talpukra. Száraz dunsztban kihűtjük, és alig várjuk, hogy megkóstolhassuk. (A végeredmény kb. 1,5 liter lesz, így számoljunk az üvegekkel.)
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5176
  • Feltöltés dátuma: 2015. július 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Málnalekvár koszider konyhájából
koszider 90 recept

Imádom a málna illatát, aromáját, de eddig nem főztem belőle lekvárt. Féltem, hogy túl drága, elrontom. Most belevágtam, és pazar lett.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...