Málnalekvár koszider konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
266
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
2661
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
110
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.5 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 171.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 272 micro
Összesen
266
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 24 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1817.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 504 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 440 mg
-
Foszfor 580 mg
-
Nátrium 249 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 654.7 g
-
Cukor 504 mg
-
Élelmi rost 135 mg
VÍZ
-
Összesen 1715.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 524 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 156 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 420 micro
-
Kolin: 246 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 320 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2720 micro
Összesen
2661
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 74.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 70.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 112 micro
Összesen
110
kcal
Hozzávalók
-
2 kg málna
-
40 dkg cukor
-
1 csomag zselésítő befőzőszer
-
0.5 kávéskanál citromsav
Elkészítés
- A málnát nem lehet megmosni, mert tönkretesszük a gyümölcsöt. Így két dolgot tehetünk: vagy magunk szedjük, és vigyázunk a tisztaságra, vagy olyan helyen vesszük, ahol ezt láthatóan megteszik helyettünk. Tehát ne mossuk meg!
- A málnát (erőt véve magunkon, és nem falva fel az összeset) egy tálba téve krumplinyomóval megtörjük. Ezután apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk.
- A visszamaradt magokat nem dobjuk ki, hanem edénybe téve, kevergetve felforrósítjuk. Ezután a forró masszát újra átpasszírozzuk, most már szinte száraz lesz a visszamaradt mag, ezt már kidobhatjuk. Kb. 1,5 kg málnavelőt kapunk. (Az eljárás értelme, hogy minél kíméletesebben dolgozzuk fel a málnát, és csak rövid időre tegyük ki hőhatásnak. A hidegen áttört mag viszont még nagyon sok értékes levet tartalmaz. Így viszont nem kell az összes gyümölcsöt felmelegítenünk, az ízek-aromák jobban megőrződnek.)
- A cukrot elkeverjük a zselésítővel és a citromsavval (ettől keményebb lesz a lekvár), majd alaposan összekeverjük a málnavelővel. Igyekezzünk minél kevesebb cukrot használni, hogy gyümölcsösebb legyen a végeredmény. 40 dkg szerintem pont elég ehhez a mennyiséghez, de kóstoljuk meg, és ha mégis édesebben szeretnénk, csak visszafogottan, kanalanként keverjünk bele további cukrot.
- Most már felforralhatjuk a lekvárt: gyorsan, nagy lángon, folyamatosan keverve. Ha már mindenütt zubog, még egy percig kevergetjük, és kész!
- Kis üvegekbe töltjük, melyeket 5 percre fejre állítunk, majd vissza a talpukra. Száraz dunsztban kihűtjük, és alig várjuk, hogy megkóstolhassuk. (A végeredmény kb. 1,5 liter lesz, így számoljunk az üvegekkel.)
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 5175
- Feltöltés dátuma: 2015. július 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
Imádom a málna illatát, aromáját, de eddig nem főztem belőle lekvárt. Féltem, hogy túl drága, elrontom. Most belevágtam, és pazar lett.