- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
14g napraforgó olaj125 kcal
-
17g füstölt szalonna109 kcal
-
75g vöröshagyma27 kcal
-
333g lecsópaprika67 kcal
-
167g paradicsom30 kcal
-
0g só0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
450g vöröshagyma164 kcal
-
2000g lecsópaprika400 kcal
-
1000g paradicsom180 kcal
-
0g só0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
2.3g napraforgó olaj21 kcal
-
2.8g füstölt szalonna18 kcal
-
12.4g vöröshagyma5 kcal
-
55g lecsópaprika11 kcal
-
27.5g paradicsom5 kcal
-
0g só0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 26.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.3 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 535 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 131 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 296 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 238 micro
-
β-karotin 1442 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 4288 micro
-
Lut-zea 1344 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.9 g
Zsír
-
Összesen 160.4 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1774.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 398 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 354 mg
-
Foszfor 845 mg
-
Nátrium 151 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 169.9 g
-
Cukor 92 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 3210.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 783 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 48 mg
-
C vitamin: 1775 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 233 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 429 micro
-
Kolin: 202 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 1430 micro
-
β-karotin 8654 micro
-
β-crypt 140 micro
-
Likopin 25730 micro
-
Lut-zea 8066 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 48.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 238 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 708 micro
-
Lut-zea 222 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
1 dl napraforgó olaj
-
5 közepes fej vöröshagyma
-
2 kg lecsópaprika
-
1 kg paradicsom
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A szalonnát és a hagymát kockára vágjuk, a paprikát kicsumázzuk és karikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
- Az olajon kiolvasztjuk a szalonnát.
- Megpirítjuk a hagymát. Kicsit kapjon le!
- Hozzáadjuk a paprikát, kevergetve pirítjuk, kicsit kapjon ez is le! Amikor levet kezd ereszteni lefedjük, takarékra vesszük a lángot.
- Amikor a paprika összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk, újra lefedjük és megvárjuk, míg a paradicsom szétfő, és ettől természetesen levet ereszt.
- Receptkönyvben: 868
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 500640
- Feltöltés dátuma: 2009. május 01.
Ajánló
Üthetünk bele tojást ( a tojás mennyiségétől függően lecsós rántotta vagy tojásos lecsó); virslivel vagy lecsókolbásszal; főzhetünk a lecsóba rizst; magában friss kenyérrel vagy galuskával és akár tejföllel – számtalan élvezete van ennek a mi ételünknek! A tökfélék jól passzolnak a lecsóhoz: cukkini vagy a spárgatök, és persze össze-vissza lehet variálni! (Tofus lecsó, Harcsaszelet lecsóval tócsiban) Akárhogyan is: főételként vagy köretnek, én sört ajánlanék hozzá!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Lecsó – ahány ház, annyi recept! Nemzeti eledelünk. Nem is azért teszem fel, mintha azt gondolnám, bárki is innen fogja megtanulni a lecsó készítését (habár: egy újszülöttnek…), sokkal inkább azért egyrészt, mert egy szakácskönyv - még ha webszakácskönyv is :) - akkor igazi, ha az alapok is benne vannak, nem csupán a blikkfangos étkek. Másrészt jó alkalom, hogy megvitassuk: ki, hogyan készíti. Abban, hogy szalonnából, hagymából, paprikából és paradicsomból készítjük, mindannyian egyetértünk – gondolom. Kérdés csupán az arányok és a komponensek hozzáadásának sorrendje. Ami a sorrendet illeti: én arra esküszöm, hogy szalonna – hagyma – paprika – paradicsom. A hagyma és a paprika ’kapjon le’ – akkor teljes az ízhatás – szerintem. Az arányok tekintetében pedig: 1 kg hagyma, 2 kg paprika, 1 kg paradicsom. Egyik szakácsom az Anna Malomban cukrot is tett a lecsóba. Ne felejtsük: a hagyma édesít! Nyilván a hagyma hiányát pótolta a cukorral! Durván sok hagymával finom a lecsó! Arra is esküszöm, hogy a lecsó a lecsópaprikából (= majdnem hústalan, szabadföldi, apró paprikából) a legfinomabb. És persze napon érett paradicsomból. Vagyis úgy július vége - augusztus körül. Akkor érdemes a téli eltevésre gondolni, ekkor a legalacsonyabb a nyersanyagok ára is. Ha már szóba hoztam: télire én úgy teszem el, hogy a szalonnát, hagymát és a sót kihagyom – ezek egész évben gyakorlatilag azonos minőségben és – áron hozzáférhetők + a só hiánya ’zavarba ejti’ a mikroorganizmusokat, könnyebb a tartósítás. Vagyis lecsó télire (készüljünk fel időben!): olajon megfonnyasztom a paprikát, hozzáadom a paradicsomot (2 kg paprikához 1 kg paradicsom), megvárom, míg szétfő, üvegekbe merem, lezárom, dunsztolom. Száraz dunszt. Felhasználáskor kiolvasztom a szalonnát, megpirítom rajta a hagymát, hozzáöntöm a lecsót, megsózom, összeforralom. Amikor bográcsban készítem a lecsót az arányok tekintetében Beácskával egy véleményen vagyok, a sorrendiség tekintetében azonban nem. Bográcsban a hagyma után én először a paradicsomot adom, hogy levet eresszen (a bográcsos készítésnél nincs fedő, tehát a konyhai készítéssel ellentétben nem lehet a paprikát megfonnyasztani), és a hagymás-paradicsomos lében főzöm meg a paprikát. Az erősség aztán végképp ízlés kérdése. Én úgy szeretem, ha enyhén csípős a lecsó, de nem nagyon erős. Ha nagyon erős, én nem érzek más ízt, csak kínlódok a könnyeimmel. Más biztosan másképpen éli meg ugyanezt.