r
Nosalty Logó

Kovászos uborka Fahéj konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Fahéj
Kovászos uborka Fahéj konyhájából
adag
Előkészítés
perc
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 62 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 371 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 9 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1751.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    1459 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    669.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    85 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 62 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10506.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    753 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    374 mg
  • Foszfor
    589 mg
  • Nátrium
    8756 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.8 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    4019.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    793 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    208 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    321 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    407 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    216 micro
  • β-karotin
    882 micro
  • β-crypt
    510 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    451 micro
Összesen 371 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    250 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    208 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 9 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az uborkákat alaposan megmossuk, a kocsányukat és a virág helyét levágjuk. Éles, hegyes késsel hosszában két helyen, egymásra merőlegesen átvágjuk az uborkákat úgy, hogy a két végük azért egyben maradjon.
  2. A megmosott kaprot egy 5 l-es (vagy két kisebb) üveg aljára fektetjük, majd szorosan egymás mellé belepakoljuk az uborkákat. A tetejére egy szikkadt kenyércsücsköt teszünk.
  3. 2 l langyos vízben elkeverünk 2 púpozott ek sót, majd ezt a levet az uborkákra öntjük. Az üveg tetejét lazán letakarjuk, hogy ne mehessen bele piszok.
  4. Meleg helyre, pl. ablakpárkányba tesszük, de tegyünk alá tálat vagy tálcát, mert kifuthat a leve.
  5. Másnapra megzavarosodik. Néhány nap múlva már jellegzetes savanykás szagot áraszt. Amikor már jónak érezzük (ez 3-4 nap múlva lesz), kivesszük a kenyeret, s az uborkát levével együtt a hűtőben tároljuk tovább. Ha nem fogy el pár nap alatt, és a leve már túlsavanyodik, kivesszük a levéből, és jól zárható üvegben, edényben még tovább is eltartható.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 108
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 25541
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 28.

Ajánló

Csak akkor kezdjünk bele, ha szép meleg napok ígérkeznek! Különben nem savanyodik, csak szenved a levében, az íze se lesz jó, kidobhatjuk az egészet.

Receptkategóriák

A kovászos uborka legegyszerűbb változata. Van, aki fokhagymával, tormával, borssal fűszerezi, de mi így szeretjük, ilyen egyszerűen. Nagymamám is így készítette, s emlékszem, mennyire örültünk mi gyerekek, mikor megláttuk a kút tetején a nagy üveget teli uborkával, ami a szemünk láttára változott napról napra finomságos csemegévé a ragyogó napsugárban. Aztán nagytata meghozta a boltból a friss kenyeret (akkor ők már nem sütöttek), nagymama megkente finom házi zsírral, és azt kaptuk kovászos uborkával uzsonnára. Mérhetetlen mennyiséget meg tudtunk enni, mert ez így együtt a végtelennek tűnő csodálatos nyári szünet kellős közepén maga volt a mennyország. Én most a vadkovászos kenyeremből raktam a tetejére, úgyhogy ez most duplán kovászos.:) Közben eltelt három nap, és tökéletes, mellékíz mentes kovászos uborkáim lettek! Tehát kiváló hozzá az élesztőmentes kovászos kenyér.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...