Kovászos uborka Fahéj konyhájából
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1751.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 1459 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 669.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 147 micro
-
β-crypt 85 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10506.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 753 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 374 mg
-
Foszfor 589 mg
-
Nátrium 8756 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.8 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 4019.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 793 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 208 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 321 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 407 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 216 micro
-
β-karotin 882 micro
-
β-crypt 510 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 451 micro
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 250 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 14 mg
-
Nátrium 208 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 95.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Elkészítés
- Az uborkákat alaposan megmossuk, a kocsányukat és a virág helyét levágjuk. Éles, hegyes késsel hosszában két helyen, egymásra merőlegesen átvágjuk az uborkákat úgy, hogy a két végük azért egyben maradjon.
- A megmosott kaprot egy 5 l-es (vagy két kisebb) üveg aljára fektetjük, majd szorosan egymás mellé belepakoljuk az uborkákat. A tetejére egy szikkadt kenyércsücsköt teszünk.
- 2 l langyos vízben elkeverünk 2 púpozott ek sót, majd ezt a levet az uborkákra öntjük. Az üveg tetejét lazán letakarjuk, hogy ne mehessen bele piszok.
- Meleg helyre, pl. ablakpárkányba tesszük, de tegyünk alá tálat vagy tálcát, mert kifuthat a leve.
- Másnapra megzavarosodik. Néhány nap múlva már jellegzetes savanykás szagot áraszt. Amikor már jónak érezzük (ez 3-4 nap múlva lesz), kivesszük a kenyeret, s az uborkát levével együtt a hűtőben tároljuk tovább. Ha nem fogy el pár nap alatt, és a leve már túlsavanyodik, kivesszük a levéből, és jól zárható üvegben, edényben még tovább is eltartható.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 108
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 25545
- Feltöltés dátuma: 2013. június 28.
Ajánló
Csak akkor kezdjünk bele, ha szép meleg napok ígérkeznek! Különben nem savanyodik, csak szenved a levében, az íze se lesz jó, kidobhatjuk az egészet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A kovászos uborka legegyszerűbb változata. Van, aki fokhagymával, tormával, borssal fűszerezi, de mi így szeretjük, ilyen egyszerűen. Nagymamám is így készítette, s emlékszem, mennyire örültünk mi gyerekek, mikor megláttuk a kút tetején a nagy üveget teli uborkával, ami a szemünk láttára változott napról napra finomságos csemegévé a ragyogó napsugárban. Aztán nagytata meghozta a boltból a friss kenyeret (akkor ők már nem sütöttek), nagymama megkente finom házi zsírral, és azt kaptuk kovászos uborkával uzsonnára. Mérhetetlen mennyiséget meg tudtunk enni, mert ez így együtt a végtelennek tűnő csodálatos nyári szünet kellős közepén maga volt a mennyország. Én most a vadkovászos kenyeremből raktam a tetejére, úgyhogy ez most duplán kovászos.:) Közben eltelt három nap, és tökéletes, mellékíz mentes kovászos uborkáim lettek! Tehát kiváló hozzá az élesztőmentes kovászos kenyér.