Kenyér jellegű kovászos tészta előkészítése
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Lousha
adag
Előkészítés
perc
vadkovászos
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
8g kovász15 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
8g víz0 kcal
Összesen
45
kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
100g kovász182 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g víz0 kcal
Összesen
546
kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
33.3g kovász61 kcal
-
33.3g finomliszt121 kcal
-
33.3g víz0 kcal
Összesen
182
kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 23.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 2 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 14 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 9.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
45
kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 281.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 162 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 114.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 116.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
546
kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 93.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
182
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Előző este vegyük ki a kovászt a hűtőből. Vegyünk ki belőle annyit, amennyit használni szeretnénk, a maradékot töltsük vissza, azaz etessük meg ugyanannyi összsúlyú liszt és víz keverékével, mint amennyit kivettünk. Azaz pl. 100 grammot vettünk ki, tegyünk bele 50 g vizet, 50 g lisztet. Keverjük el jól, és tegyük vissza a hűtőbe, míg újra nem lesz rá szükségünk. Amit kivettünk, azt etessük meg hasonlóan, lehetőleg olyan időpontban, hogy akkor legyen a legaktívabb, amikorra használni szeretnénk. Ehhez meg kell ismernünk a kovászunk „személyiségét”, szokásait, de kis gyakorlattal menni fog. A legjobb, ha kis mennyiségű kovászhoz adunk nagy mennyiségű vizet és lisztet, így jó erős lesz másnap az immár nagyobb mennyiségű kovász, és lassabban is zajlik le a folyamat, jobban időzíthető. Tehát ha pl. 200 g kovász kell másnap, jobban járunk, ha 50 gramm hűtős kovászhoz adunk 75 g vizet és 75 g lisztet, mint ha pl. 100 grammhoz 50-50-et. Ha bekevertük a kellő mennyiséget, fedjük le, és hagyjuk magára langyos helyen felhasználásig.
- Másnap keverjük össze az összes használni kívánt lisztet (sikért is, ha van a receptben) az összes használni kívánt (itt is: kézmeleg) folyadékkal, legyen az víz, tej, tejszín, stb. Ide soroljuk a tojást is, a zsiradékokat azonban nem, azokat jobb minél később a tésztához adni. Dolgozzuk össze a keveréket, lazán gyúrjuk őket össze tészta állagúvá, majd fedjük le, és hagyjuk állni úgy egy órát.
- Lassan, adagonként adjuk a lisztes keverékhez a kovászt. Dolgozzuk bele kézzel vagy dagasztógéppel, hagyjuk pihenni 10 percet, majd dagasszuk addig, amíg szép, egynemű, ruganyos és kevéssé ragacsos állagot érünk el. Ekkor ismét 10 perc pihenő jön.
- Végül adjuk a megdagasztott tésztához a szükséges sót, aszkorbinsavat, ha írja a recept, illetve a zsiradékot, ha van. A sót, ha finom szemű, egyszerűen a tésztára szórhatjuk, és beledolgozhatjuk, ha nagyobb szemű, akkor jobb egy egész kicsi vízben feloldani, és úgy adagolni. Ezután dagasszuk újra a tésztát, amíg már nem ragad, majd pihenhet megint 10 percet, aztán formázzunk belőle egy gombócot, hintsük körbe enyhén liszttel (rizsliszt a legjobb), és helyezzük egy nagy, fedeles edénybe, tegyük rá a fedőt, és langyos helyen kelesszük addig, míg duplájára nem nő. (Mérettől, hőmérséklettől függően 1-3 óra.)
- Ezután általában hajtogatás következik. (Ahol nem, ott a recept jelzi.) Ez azt jelenti, hogy a megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen finoman kilapogatjuk, nagyjából négyszögletesre, majd az egyik oldalát behajtjuk középre. Finoman belenyomogatjuk a szélét a tésztába, aztán felhajtjuk a szembeni oldalt is, majd a másik kettőt is. Végül lefelé fordítjuk az illesztést, és visszatesszük a tésztát a kelesztőtálba. A legtöbb esetben mindezt háromszor ismételjük, 10-30 perces szünetekkel. (10 csak nagy melegben, ha nagyon gyorsan kel a tészta.)
- Amennyiben magvakat vagy egyéb darabos hozzávalókat akarunk a tésztához adni, azt jobbára a hajtogatáskor tesszük. Az első oldal felhajtása előtt rászórjuk a magokat a tészta azon részére, amit ez a hajtás be fog fedni, majd hajtunk. Utána ennek a tetejére szórunk még, ráhajtjuk a szembeni oldalt, majd jöhet a másik két oldal.
- Az utolsó hajtás után már nem tesszük vissza a kelesztőtálba a tésztát, jön a formázás és a végső kelesztés, végül sütés, ezekhez mindig az adott recept ad majd segítséget.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2831
- Feltöltés dátuma: 2016. június 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Lousha
63 recept
Sokat sütök kovásszal, és ezek a receptek az elkészítés tekintetében jobbára igen hasonlóak, így lehetőleg nem írnám le a kezdeti fázist minden egyes receptnél, az itt megadott lépések minden esetben használhatók lesznek. (Ahol nem, ott természetesen külön jelzem a receptben.)