r
Nosalty Logó

Házi kovászos kenyér helena konyhájából

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
helena26
Házi kovászos kenyér helena konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 10% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1092 kcal
  • 10% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2184 kcal
  • 10% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 289 kcal
  • 10% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1714.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    324 mg
  • Nátrium
    1170 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    228.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 1092 kcal
  • 10% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3429 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    204 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    648 mg
  • Nátrium
    2339 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    457.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 2184 kcal
  • 10% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    453.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    309 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 289 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A kovászt egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, sót, és kezdjük összedolgozni a langyos víz hozzáadásával és a felfuttatott élesztővel.
  3. Amikor jól kidagasztottuk, letakarjuk tiszta konyharuhával, és melegen kelesztjük.
  4. Amikor megkelt, megformáljuk és papírral kibélelt formába helyezzük, letakarjuk és újra kelesztjük. Ennek a kenyérnek sokkal tovább kell kelnie, mivel nincs benne élesztő.
  5. Előmelegített sütőben sütjük, mielőtt betesszük a kenyeret sülni, kenjük meg a tetejét vízzel, elejével magasabb fokon, majd 10 perc után lejjebb vesszük a hőfokot, és még 45-50 percig sütjük. (Én a biztonság miatt papírt tettem rá, nehogy túlégjen a teteje.)
  6. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, még egyszer kenjük le vízzel, és tegyük rácsra kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 11679
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
helena26 458 recept

Sokszor szerettem volna olyan kenyeret sütni, amit gyerekkoromban az édesanyám sütött. Emlékszem, hogy amikor kenyeret sütött korán kelt, mert be kellett dagasztani és amikor megkelt, egyforma adagokra osztotta és újra átdolgozta, megformálta, és tiszta konyharuhával kibélelt kosárba tette, letakarta és újra kelesztette. Kemencében sütötte, így ez is elég sok időbe tartott, míg bekészítette a fát, begyújtott és elég meleg lett a kemence, hogy sütni lehessen a kenyeret. Ez valójában egész napjába került. Ilyenkor a kenyértésztából szoktak lángost sütni. Megkenték zsír, krumpli, tejföl keverékével, még ma is emlékszem arra az illatra, arra az ízre. Egyszerűen fenséges volt. 5 nappal ezelőtt elkezdtem a kovászomat készíteni. Ma végre megsütöttem a kenyeremet. A kovászból tettem el kis cipót, amit szárítok. Nem altatom a hűtőben, ugyanúgy csinálom, mint valamikor az édesanyám. Sütés előtt való este beáztatta langyos vízbe, másnap a liszthez öntötte, kicsavarta a kovászt, mert a darabosat nem tette bele. A kenyér állaga nagyon jó lett, puha, rugalmas és ízre nagyon finom, teljesen más, mint amiket idáig sütöttem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...