Házi kovászos kenyér helena konyhájából
- 10% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
100g kovász182 kcal
-
3g só0 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
25g víz0 kcal
- 10% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
200g kovász364 kcal
-
6g só0 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g víz0 kcal
- 10% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
26.5g kovász48 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
66.1g finomliszt241 kcal
-
6.6g víz0 kcal
- 10% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.8 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1714.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 324 mg
-
Nátrium 1170 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 228.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 59.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
- 10% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.7 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3429 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 133 mg
-
Foszfor 648 mg
-
Nátrium 2339 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 457.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 119.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 156 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
- 10% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 453.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 309 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Hozzávalók
-
20 dkg kovász
-
1.5 kávéskanál só
-
50 dkg finomliszt
Elkészítés
- Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
- A kovászt egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, sót, és kezdjük összedolgozni a langyos víz hozzáadásával és a felfuttatott élesztővel.
- Amikor jól kidagasztottuk, letakarjuk tiszta konyharuhával, és melegen kelesztjük.
- Amikor megkelt, megformáljuk és papírral kibélelt formába helyezzük, letakarjuk és újra kelesztjük. Ennek a kenyérnek sokkal tovább kell kelnie, mivel nincs benne élesztő.
- Előmelegített sütőben sütjük, mielőtt betesszük a kenyeret sülni, kenjük meg a tetejét vízzel, elejével magasabb fokon, majd 10 perc után lejjebb vesszük a hőfokot, és még 45-50 percig sütjük. (Én a biztonság miatt papírt tettem rá, nehogy túlégjen a teteje.)
- Amikor megsült, kivesszük a sütőből, még egyszer kenjük le vízzel, és tegyük rácsra kihűlni.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 11685
- Feltöltés dátuma: 2013. január 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Sokszor szerettem volna olyan kenyeret sütni, amit gyerekkoromban az édesanyám sütött. Emlékszem, hogy amikor kenyeret sütött korán kelt, mert be kellett dagasztani és amikor megkelt, egyforma adagokra osztotta és újra átdolgozta, megformálta, és tiszta konyharuhával kibélelt kosárba tette, letakarta és újra kelesztette. Kemencében sütötte, így ez is elég sok időbe tartott, míg bekészítette a fát, begyújtott és elég meleg lett a kemence, hogy sütni lehessen a kenyeret. Ez valójában egész napjába került. Ilyenkor a kenyértésztából szoktak lángost sütni. Megkenték zsír, krumpli, tejföl keverékével, még ma is emlékszem arra az illatra, arra az ízre. Egyszerűen fenséges volt. 5 nappal ezelőtt elkezdtem a kovászomat készíteni. Ma végre megsütöttem a kenyeremet. A kovászból tettem el kis cipót, amit szárítok. Nem altatom a hűtőben, ugyanúgy csinálom, mint valamikor az édesanyám. Sütés előtt való este beáztatta langyos vízbe, másnap a liszthez öntötte, kicsavarta a kovászt, mert a darabosat nem tette bele. A kenyér állaga nagyon jó lett, puha, rugalmas és ízre nagyon finom, teljesen más, mint amiket idáig sütöttem.