Házi eperlevél és cérnametélt
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
83g rétesliszt303 kcal
-
46g tojás58 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1000g rétesliszt3640 kcal
-
550g tojás692 kcal
-
4g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
64.4g rétesliszt234 kcal
-
35.4g tojás45 kcal
-
0.3g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.7 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 188 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 40.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 127 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 218 micro
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 164.1 g
Zsír
-
Összesen 55.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1800 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5525.8 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 488 mg
-
Kálcium 422 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 278 mg
-
Foszfor 2038 mg
-
Nátrium 2258 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 766.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 487.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 774 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 397 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 487 micro
-
Kolin: 1526 mg
-
Retinol - A vitamin: 774 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2615 micro
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 355.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 145 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 31.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 168 micro
Hozzávalók
-
100 dkg rétesliszt
-
10 db tojás
-
1 kk só
Elkészítés
- Egy nagy tálba beleütünk 10 tojást.
- Meghintjük 1 kk sóval.
- Rászitálunk 75 dkgréteslisztet.
- Összegyúrjuk.
- A maradék 25 dkg lisztet is apránként hozzágyúrjuk.
- A tésztát addig gyúrjuk, amíg egy nagyon selymes tapintású, egynemű tésztát kapunk. (Ez nekem kb. 45 perc szokott lenni.)
- Fél órát pihentetjük zárt edényben (hogy addig se szikkadjon meg a tészta felső rétege).
- Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a nagy asztalt abrosszal letakarva a szárításhoz.
- Tésztagéppel kinyújtjuk a tésztát, amit előzőleg kb. 24 egyforma darabra vágunk.
- A legvékonyabb fokozat után a tészta szárítása következik az abrosszal letakart asztalon. (Ennek hiányában használhatunk pelenkaszárítót is, persze minden tészta alá kerüljön konyharuha!)
- Vigyázzunk a szárítással, mert csak addig szabad a tésztának szikkadnia, amíg el nem ér egy olyan állagot, amely lehetővé teszi, hogy a tésztagépbe rakva és azon áthajtvaa cérnametélt vagy az eperlevél darabok már nem tapadnak össze.
- Ezek után az elkészülttésztát legalább egy hétig szárítani kell az asztalterítőn szétterítve.
- Tárolásához nagyon alkalmas a műanyag tortás doboz, hónapokig eltartható benne a száraztészta.
- Elkészítettem: 150 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 17652
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 16.
Ajánló
Csak akkor fogjunk ekkora munkába, ha több órát is rá tudunk szánni! Viszont utána több hétig, hónapig is fogyaszthatjuk munkánk gyümölcsét. Ha a gyerekek segítenek, akkor pedig még kitűnő szórakozás is lehet a tésztagyártás. Ha túlságosan szikkadt a tészta széle, és nem tudja a gép elvágni, vágjuk le a szikkadt részt, és készítsünk belőle kiskocka tésztát a végén! De az is jó módszer, ha egymásra rakjuk a megfelelő állagot elért tésztákat, így elkerülhetjük a gyors száradást. Ha pedig kevés a helyünk a vágás előtti szárításhoz, csak a fél adagot nyújtsuk ki egyszerre, amíg a másik fél adag a hűtőben pihen folpackban vagy nejlonzacskóban.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Édesanyámtól tanultam a házi tészta készítésének módját, de a férjem nagymamája is gyönyörű tésztákat készített. Anyukám mindig tett a tésztába egy kevés vizet is (ahány tojás, annyi fél tojáshéjnyi), és ő a lisztet is felesen rakta bele: fele rétes-, fele finomliszt. Nekem a nagymama által használt recept vált be legjobban, ezért nem írtam a hozzávalókhoz vizet. De javaslom, hogy mindenki próbálja ki mindkét módszert, és utána döntse el, hogy neki melyik a legszimpatikusabb!