r
Nosalty Logó

Fermentált spárga

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Fermentált spárga
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

14
Kalória
1.4g
Fehérje
3g
Szénhidrátok
0.1g
Zsír
130.5g
Víz
-
Koleszterin
1.4g
Rost
1.3g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 14 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 83 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 8 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    906.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    844 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    130.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    262 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    415 micro
Összesen 14 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5439.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    5063 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    783 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    146 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    187 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1573 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2490 micro
Összesen 83 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    536 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    499 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    77.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    155 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    245 micro
Összesen 8 kcal

Elkészítés

  1. Kiválasztunk és tisztára mosunk, ha kell, kigőzölünk egy kapcsos üveget vagy bármilyen befőttesüveget. A spárgát megmossuk és méretre vágjuk: az üveg magasságánál kb. 3 cm-rel rövidebbre. Érdemes a egy kiló spárgával dolgozni, és a fermentáláshoz a spárgaszárak tetejét használni, hiszen így sokkal szebb lesz a végeredmény - a szár alsó, még nem fás része nagyszerűen alkalmas krémleveshez vagy főzelékhez.
  2. A méretre vágott spárgákat elkezdjük beállítgatni az üvegbe - ehhez segítség lehet az üveget 45 fokkal eldönteni és úgy pakolni. Figyeljünk rá, hogy ne pakoljuk túl szorosan, legyen egy kevés mozgástere a spárgáknak.
  3. A spárgával teli üveget mérlegre tesszük és lenullázzuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a spárgát, majd feljegyezzük a mérleg által mutatott értéket (ez ugye a hozzáadott víz tiszta súlya).
  4. A vizet ezután egy tálkába öntjük a spárgáról - egy kézzel közben fogjuk a spárgát, azoknak az üvegben kell maradnia. Kiszámoljuk a víz tömegének 3%-át: ennyi gramm jódozatlan sót kell a vízhez kevernünk, míg teljesen feloldódik.
  5. A sós vizet ezután visszaöntjük a spárgára, és a tetejére pakolunk pár karika citromot. Bio citromot használjunk, vagy ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az-e a citromunk, vágjuk le a héját a biztonság kedvéért.
  6. Erre jön a fermentálósúly, aminek a segítségével biztosítjuk, hogy a spárgaszárak az erjedés során is víz alatt maradjanak. Ne aggódjunk, ha nincs ilyenünk (nekem sincs), egy egyszerű, ám vadiúj és teljesen tiszta zacskó is megteszi (fagyasztózacskó tökéletes erre a célra).
  7. A zacskóba öntsünk némi vizet: ennek mértéke a választott üveg méretétől is függ, nekem alig egy deci kellett csak. Csomózzuk meg jó szorosan, hogy ne eresszen, majd helyezzük a citromkarikák tetejére. Óvatosan picit nyomogassuk le, hogy biztosan lent tartsa a zöldséget.
  8. Végül zárjuk le az üveget. Ha csatos üveget használunk, szedjük ki belőle a gumikarikát, ugyanis nem szabad légmentesen lezárni az üveget, kell, hogy legyen hely a levegőáramlásnak. Ha befőttes üveget használunk, a tetejére tegyünk tiszta konyharuhát, amit aztán gumival rögzítünk.
  9. Így erjesszük a spárgát 1-2 hétig. Az első hét után kezdjük el kóstolgatni, és a nekünk tetsző ideig savanyítsuk tovább.
  10. Amikor késznek érezzük, szedjük ki a zacskót és a citromot, majd tegyük üvegestül-folyadékostól hűtőbe, ahol heteket-hónapokat is eláll.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc

Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási technika, ráadásul gyakorlatilag semmi nem kell hozzá: zöldség, só, víz, esetleg citrom, és tényleg ennyi. Legalább egy-két hetet kell erjeszteni, de utána, ha mindent jól csináltunk, akár hónapokat is eláll a hűtőben, így egész nyáron élvezhetjük a spárgát savanyúságként. Most még kapni a boltokban, ráadásul dübörög a befőzésszezon, így üveget is bármerre kapni - szóval hajrá, itt a legjobb alkalom lacto-fermentált spárgát készíteni. 

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!