Fermentált spárga
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
83g zöldspárga12 kcal
-
70g víz0 kcal
-
2g himalája só0 kcal
-
14g citrom2 kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
500g zöldspárga70 kcal
-
417g víz0 kcal
-
13g himalája só0 kcal
-
85g citrom13 kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
49.3g zöldspárga7 kcal
-
41.1g víz0 kcal
-
1.3g himalája só0 kcal
-
8.4g citrom1 kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 906.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 32 mg
-
Nátrium 844 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 130.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 262 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 415 micro
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5439.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 189 mg
-
Nátrium 5063 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 783 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 146 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 187 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1573 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2490 micro
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 536 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 499 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 155 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 245 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
50 dkg zöldspárga
-
0.5 db citrom
Elkészítés
- Kiválasztunk és tisztára mosunk, ha kell, kigőzölünk egy kapcsos üveget vagy bármilyen befőttesüveget. A spárgát megmossuk és méretre vágjuk: az üveg magasságánál kb. 3 cm-rel rövidebbre. Érdemes a egy kiló spárgával dolgozni, és a fermentáláshoz a spárgaszárak tetejét használni, hiszen így sokkal szebb lesz a végeredmény - a szár alsó, még nem fás része nagyszerűen alkalmas krémleveshez vagy főzelékhez.
- A méretre vágott spárgákat elkezdjük beállítgatni az üvegbe - ehhez segítség lehet az üveget 45 fokkal eldönteni és úgy pakolni. Figyeljünk rá, hogy ne pakoljuk túl szorosan, legyen egy kevés mozgástere a spárgáknak.
- A spárgával teli üveget mérlegre tesszük és lenullázzuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a spárgát, majd feljegyezzük a mérleg által mutatott értéket (ez ugye a hozzáadott víz tiszta súlya).
- A vizet ezután egy tálkába öntjük a spárgáról - egy kézzel közben fogjuk a spárgát, azoknak az üvegben kell maradnia. Kiszámoljuk a víz tömegének 3%-át: ennyi gramm jódozatlan sót kell a vízhez kevernünk, míg teljesen feloldódik.
- A sós vizet ezután visszaöntjük a spárgára, és a tetejére pakolunk pár karika citromot. Bio citromot használjunk, vagy ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az-e a citromunk, vágjuk le a héját a biztonság kedvéért.
- Erre jön a fermentálósúly, aminek a segítségével biztosítjuk, hogy a spárgaszárak az erjedés során is víz alatt maradjanak. Ne aggódjunk, ha nincs ilyenünk (nekem sincs), egy egyszerű, ám vadiúj és teljesen tiszta zacskó is megteszi (fagyasztózacskó tökéletes erre a célra).
- A zacskóba öntsünk némi vizet: ennek mértéke a választott üveg méretétől is függ, nekem alig egy deci kellett csak. Csomózzuk meg jó szorosan, hogy ne eresszen, majd helyezzük a citromkarikák tetejére. Óvatosan picit nyomogassuk le, hogy biztosan lent tartsa a zöldséget.
- Végül zárjuk le az üveget. Ha csatos üveget használunk, szedjük ki belőle a gumikarikát, ugyanis nem szabad légmentesen lezárni az üveget, kell, hogy legyen hely a levegőáramlásnak. Ha befőttes üveget használunk, a tetejére tegyünk tiszta konyharuhát, amit aztán gumival rögzítünk.
- Így erjesszük a spárgát 1-2 hétig. Az első hét után kezdjük el kóstolgatni, és a nekünk tetsző ideig savanyítsuk tovább.
- Amikor késznek érezzük, szedjük ki a zacskót és a citromot, majd tegyük üvegestül-folyadékostól hűtőbe, ahol heteket-hónapokat is eláll.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 4075
- Feltöltés dátuma: 2020. május 26.
Ajánló
A lakto-fermentálásnak a nevével ellentétben semmi köze nincs a tejtermékekhez. A zöldségek felszínén lévő kis baktériumok - amik a sós víz hatására elkezdik az erjesztést - leggyakoribb fajtája a lactobcillus, magyar nevén tejsavbacilus, a technika pedig erről a kis anaerob baciról kapta a nevét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási technika, ráadásul gyakorlatilag semmi nem kell hozzá: zöldség, só, víz, esetleg citrom, és tényleg ennyi. Legalább egy-két hetet kell erjeszteni, de utána, ha mindent jól csináltunk, akár hónapokat is eláll a hűtőben, így egész nyáron élvezhetjük a spárgát savanyúságként. Most még kapni a boltokban, ráadásul dübörög a befőzésszezon, így üveget is bármerre kapni - szóval hajrá, itt a legjobb alkalom lacto-fermentált spárgát készíteni.