r
Nosalty Logó

Fermentált spárga

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Fermentált spárga
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 14 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 83 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 8 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    906.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    844 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    262 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    415 micro
Összesen 14 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5439.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    5063 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    783 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    146 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    187 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1573 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2490 micro
Összesen 83 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    536 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    499 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    155 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    245 micro
Összesen 8 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kiválasztunk és tisztára mosunk, ha kell, kigőzölünk egy kapcsos üveget vagy bármilyen befőttesüveget. A spárgát megmossuk és méretre vágjuk: az üveg magasságánál kb. 3 cm-rel rövidebbre. Érdemes a egy kiló spárgával dolgozni, és a fermentáláshoz a spárgaszárak tetejét használni, hiszen így sokkal szebb lesz a végeredmény - a szár alsó, még nem fás része nagyszerűen alkalmas krémleveshez vagy főzelékhez.
  2. A méretre vágott spárgákat elkezdjük beállítgatni az üvegbe - ehhez segítség lehet az üveget 45 fokkal eldönteni és úgy pakolni. Figyeljünk rá, hogy ne pakoljuk túl szorosan, legyen egy kevés mozgástere a spárgáknak.
  3. A spárgával teli üveget mérlegre tesszük és lenullázzuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a spárgát, majd feljegyezzük a mérleg által mutatott értéket (ez ugye a hozzáadott víz tiszta súlya).
  4. A vizet ezután egy tálkába öntjük a spárgáról - egy kézzel közben fogjuk a spárgát, azoknak az üvegben kell maradnia. Kiszámoljuk a víz tömegének 3%-át: ennyi gramm jódozatlan sót kell a vízhez kevernünk, míg teljesen feloldódik.
  5. A sós vizet ezután visszaöntjük a spárgára, és a tetejére pakolunk pár karika citromot. Bio citromot használjunk, vagy ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az-e a citromunk, vágjuk le a héját a biztonság kedvéért.
  6. Erre jön a fermentálósúly, aminek a segítségével biztosítjuk, hogy a spárgaszárak az erjedés során is víz alatt maradjanak. Ne aggódjunk, ha nincs ilyenünk (nekem sincs), egy egyszerű, ám vadiúj és teljesen tiszta zacskó is megteszi (fagyasztózacskó tökéletes erre a célra).
  7. A zacskóba öntsünk némi vizet: ennek mértéke a választott üveg méretétől is függ, nekem alig egy deci kellett csak. Csomózzuk meg jó szorosan, hogy ne eresszen, majd helyezzük a citromkarikák tetejére. Óvatosan picit nyomogassuk le, hogy biztosan lent tartsa a zöldséget.
  8. Végül zárjuk le az üveget. Ha csatos üveget használunk, szedjük ki belőle a gumikarikát, ugyanis nem szabad légmentesen lezárni az üveget, kell, hogy legyen hely a levegőáramlásnak. Ha befőttes üveget használunk, a tetejére tegyünk tiszta konyharuhát, amit aztán gumival rögzítünk.
  9. Így erjesszük a spárgát 1-2 hétig. Az első hét után kezdjük el kóstolgatni, és a nekünk tetsző ideig savanyítsuk tovább.
  10. Amikor késznek érezzük, szedjük ki a zacskót és a citromot, majd tegyük üvegestül-folyadékostól hűtőbe, ahol heteket-hónapokat is eláll.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 4075
  • Feltöltés dátuma: 2020. május 26.

Ajánló

A lakto-fermentálásnak a nevével ellentétben semmi köze nincs a tejtermékekhez. A zöldségek felszínén lévő kis baktériumok - amik a sós víz hatására elkezdik az erjesztést - leggyakoribb fajtája a lactobcillus, magyar nevén tejsavbacilus, a technika pedig erről a kis anaerob baciról kapta a nevét.

Receptkategóriák

Fermentált spárga
Rosanics Petra 351 recept

Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási technika, ráadásul gyakorlatilag semmi nem kell hozzá: zöldség, só, víz, esetleg citrom, és tényleg ennyi. Legalább egy-két hetet kell erjeszteni, de utána, ha mindent jól csináltunk, akár hónapokat is eláll a hűtőben, így egész nyáron élvezhetjük a spárgát savanyúságként. Most még kapni a boltokban, ráadásul dübörög a befőzésszezon, így üveget is bármerre kapni - szóval hajrá, itt a legjobb alkalom lacto-fermentált spárgát készíteni. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...