Eperdzsem Koszider konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
278
kcal
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
2223
kcal
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 159.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 213.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 138 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
278
kcal
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1276.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 305 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 244 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 248 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 560.3 g
-
Cukor 507 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 1709.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1105 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 451 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 489 micro
Összesen
2223
kcal
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 52.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.1 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 70.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
92
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Az apróbb szemű eper finomabb! Kiskéssel csippentsük le a csumáját (így levágjuk az alatta megbújó zöldes-fehér részt is), szűrőben, kis adagokban, folyó víz alatt mossuk meg, terítsük ki szikkadni. Tisztítva 2 kg-nak kell lennie, ez kb. 2,3 kg csumával együtt (valamint azzal a mennyiséggel, amit útközben menthetetlenül megeszünk).
- A jól lecsepegett eperszemeket vágjuk félbe, negyedbe, öntsük nagyobb lábosba, hogy kényelmesen tudjuk keverni. (A lábos alapterülete nagy, így gyorsabban felforr.)
- A kimért cukrot keverjük el a dzsemfixszel és a citromsavval – a citromsav gondoskodik arról, hogy dzsemünk szép világos maradjon. Öntsük rá a darabolt eperre, alaposan keverjük össze, és hagyjuk állni kb. 30 percig. Időnként keverjük át, így a cukor teljesen elolvad és a gyümölcs levet enged. (Közben készítsük elő az üvegeket, és igyekezzünk nem megenni a cukrozott epret.)
- Most erős lángon, gyorsan forraljuk fel az egészet. Közben kevergessük – nem kell félni, nem fog leégni, de a keverés segíti a gyors, egyenletes melegedést.
- Ha forr, hab gyűlik össze a tetején, ezt úgy nagyjából leszedjük. Mindössze 1-2 percig, kevergetve forraljuk, ezalatt a gyümölcsdarabok nem főnek szét teljesen, de tökéletesen megpuhulnak.
- Húzzuk le a tűzről, keverjük át – ezzel a maradék habot is eloszlatjuk –, töltsük üvegekbe, zárjuk le. Az üvegeket 5 percre állítsuk a fejükre, majd vissza a talpukra. Takarjuk le, hogy ne érje fény, és hagyjuk kihűlni. Sötét helyen tároljuk.
- Ez a kis adag nagyon gyorsan elkészül, ha az állásidőt nem számítom, nem több 40 percnél. Mint fent írtam, mennyisége 5 kis üveg + kb. 1 dl maradék, kóstolónak. Illatos, epres, nyamm.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4719
- Feltöltés dátuma: 2018. május 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
Dzsemet főzök, vagyis darabos gyümölcsízt. Az idén olyan jól sikerült ez az akció, hogy megosztom veletek. Ragyogóan érett, de nem löttyedt epret kaptam (nem volt olcsó), kiváló téli csemege lett belőle. Egy kis maradékkal együtt 5 darab kis üveg (szabvány 320 ml-es) lett teli. A maradék épp jó is, mert így legalább meg tudjuk kóstolni.