r
Nosalty Logó

Eperdzsem Koszider konyhájából

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
koszider
Eperdzsem Koszider konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

278
Kalória
1.6g
Fehérje
70g
Szénhidrátok
0.7g
Zsír
213.7g
Víz
-
Koleszterin
5.3g
Rost
63.4g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 278 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2223 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 92 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    213.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 278 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1276.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    305 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    244 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    560.3 g
  • Cukor
    507 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    1709.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1105 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    451 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    489 micro
Összesen 2223 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    52.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    70.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 92 kcal

Elkészítés

  1. Az apróbb szemű eper finomabb! Kiskéssel csippentsük le a csumáját (így levágjuk az alatta megbújó zöldes-fehér részt is), szűrőben, kis adagokban, folyó víz alatt mossuk meg, terítsük ki szikkadni. Tisztítva 2 kg-nak kell lennie, ez kb. 2,3 kg csumával együtt (valamint azzal a mennyiséggel, amit útközben menthetetlenül megeszünk).
  2. A jól lecsepegett eperszemeket vágjuk félbe, negyedbe, öntsük nagyobb lábosba, hogy kényelmesen tudjuk keverni. (A lábos alapterülete nagy, így gyorsabban felforr.)
  3. A kimért cukrot keverjük el a dzsemfixszel és a citromsavval – a citromsav gondoskodik arról, hogy dzsemünk szép világos maradjon. Öntsük rá a darabolt eperre, alaposan keverjük össze, és hagyjuk állni kb. 30 percig. Időnként keverjük át, így a cukor teljesen elolvad és a gyümölcs levet enged. (Közben készítsük elő az üvegeket, és igyekezzünk nem megenni a cukrozott epret.)
  4. Most erős lángon, gyorsan forraljuk fel az egészet. Közben kevergessük – nem kell félni, nem fog leégni, de a keverés segíti a gyors, egyenletes melegedést.
  5. Ha forr, hab gyűlik össze a tetején, ezt úgy nagyjából leszedjük. Mindössze 1-2 percig, kevergetve forraljuk, ezalatt a gyümölcsdarabok nem főnek szét teljesen, de tökéletesen megpuhulnak.
  6. Húzzuk le a tűzről, keverjük át – ezzel a maradék habot is eloszlatjuk –, töltsük üvegekbe, zárjuk le. Az üvegeket 5 percre állítsuk a fejükre, majd vissza a talpukra. Takarjuk le, hogy ne érje fény, és hagyjuk kihűlni. Sötét helyen tároljuk.
  7. Ez a kis adag nagyon gyorsan elkészül, ha az állásidőt nem számítom, nem több 40 percnél. Mint fent írtam, mennyisége 5 kis üveg + kb. 1 dl maradék, kóstolónak. Illatos, epres, nyamm.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 10 perc

Dzsemet főzök, vagyis darabos gyümölcsízt. Az idén olyan jól sikerült ez az akció, hogy megosztom veletek. Ragyogóan érett, de nem löttyedt epret kaptam (nem volt olcsó), kiváló téli csemege lett belőle. Egy kis maradékkal együtt 5 darab kis üveg (szabvány 320 ml-es) lett teli. A maradék épp jó is, mert így legalább meg tudjuk kóstolni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Tejfölös-sonkás rakott tészta

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy étel, úgy hívták, hogy Szofilli fusilli. Nevét alkotójáról, azaz rólam és a felhasznált tésztáról, a fusilliról kapta. Talán  ez volt az ...

Tökéletes paprikás krumpli

A magyar konyha egyik legfinomabb és legtöbbet készített fogása. A jó paprikás krumplihoz a legjobb alapanyagokat szükséges használni. Burgonyából válasszuk a nem szétfövő fajtákat, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!