r
Nosalty Logó

Elronthatatlan sárgabaracklekvár

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Elronthatatlan sárgabaracklekvár
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

217
Kalória
1.6g
Fehérje
54.6g
Szénhidrátok
0.5g
Zsír
100.4g
Víz
-
Koleszterin
2.3g
Rost
52.3g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 217 kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2605 kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 130 kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    56.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    100.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    1272 micro
  • β-crypt
    121 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 217 kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    680.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    186 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    321 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    655 g
  • Cukor
    628 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1204.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1339 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    140 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    265 micro
  • β-karotin
    15261 micro
  • β-crypt
    1451 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1242 micro
Összesen 2605 kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    34 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.8 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    60.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    763 micro
  • β-crypt
    73 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 130 kcal

Elkészítés

  1. A barackokat, ha kell, picit átmossuk, majd forró vízzel leforrázzuk. Hagyjuk a gyümölcsöket 1-2 percet a forró vízben pihenni, hogy aztán kézzel könnyedén leszedhessük a gyümölcshéjat.
  2. A megkopaszított barackokat kimagozzuk, és apróra daraboljuk. A megtisztított gyümölcs súlyát eztán lemérjük: nekünk másfél kiló lett a pucolt barack súlya.
  3. A barack súlyának nagyjából egyharmadát - ez esetben ez fél kiló - kimérjük cukorból, és a gyümölccsel együtt egy vastagabb fenekű lábasba öntjük. Elkeverjük, és amennyiben időnk engedi, 3-4 órát (de akár egy éjszakát is) pihenni hagyjuk, így időt adva a barackhúsnak, hogy jól átcukrosodjon.
  4. A főzésre késznek ítélt barackot ezután közepes lángon felforraljuk, közben meg-megkeverve, nehogy leégjen (ezért is célszerű egy megbízható, vastagabb aljú fazék használata).
  5. Hagyjuk egy fél percet forrni, majd vegyük takarékra, és alacsony lángon hagyjuk fődögélni 2-3 órát. Közben kevergessük rendszeresen. Az alacsony hőfokú, hosszú főzés célja, hogy minél több víz elpárologjon a lekvárunkból. Ha jól csináljuk, nem is lesz szükségünk zselésítő anyagra.
  6. Amikor már kellően sűrűnek érezzük a lekvárunkat, botmixerrel pürésítsük. Ez persze kihagyható, ha a picit darabkásabb lekvárt szeretitek, de nálunk a családban mindenki "simalekvár" párti, úgyhogy mi turmixolunk.
  7. Pro tipp: ha a turmixolás ellenére maradnak benne erősebb gyümölcsrostszálak (ez nagyrészt a gyümölcsön múlik, nem mi rontottuk el, nyugi), akkor passzírozzuk át szitán is a lekvárt. Fontos azonban ez esetben, hogy a passzírozás után forraljunk még egyet a lekváron.
  8. A lekvárt porciózzuk sterilizált befőttesüvegekbe - nekünk ebből az adagból 3 db nagyjából 4-4,5 decis üveg telt meg. A teli üvegek tetejére ízlés és szokás szerint tegyünk 1 kis késhegynyi szalicilt, hogy biztos ne romoljon meg a munkánk gyümölcse.
  9. Az üvegeket eztán zárjuk le, és fordítsuk fejjel lefelé, majd tetszés szerint tegyük száraz vagy nedves dunsztba. Vagy hagyjuk csak simán egy éjszakán át fejjel lefelé pihenni - nekünk így, dunszt nélkül se szokott megromlani.
  10. Végül nincs más hátra, mint elfogyasztani a házi lekvárunkat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 150 perc

Kis hazánk igazi "befőzőország", ahol nyaranta felbecsülhetetlen mennyiségben rakunk el mindenféle gyümölcslekvárt, -befőttet és -szörpöt. Ahány ház, annyi praktika létezik a lekvárkészítésre, saját receptünk mellett pedig tízköröm-szakadtáig agitálunk - és ez így is van jól.  Van, aki hámozza a barackot, más meg nem, egyes helyeken darabolják a gyümölcsöt, máshol darálják, harmadhelyütt pedig felekben hagyják. Van, aki becukrozza, és éjszakára állni hagyja a sárgabarackot, más csak pár órát pihenteti, míg sokan rögtön főzik, sőt, vannak akik csak a főzés egy későbbi pontján édesítik. És egyáltalán hogyan kell főzni? Mennyi cukor kell bele? Szükséges-e zselésítő anyag, vagy elég a gyümölcs és a cukor? Egyáltalán mennyire folyósan tökéletes a lekvár? És lehetnek benne gyümölcsdarabkák? Ezekre a kérdésekre nincsenek egzakt válaszok, éppen ezért mi most csak egyféle receptet mutatunk meg, ami nekünk mindig bevált, és amit nagyon szeretünk. Senkit nem akarunk meggyőzni, hogy dobja el a bevált receptúrát, ugyanakkor, ha megteszik ez a módszer, próbálja ki! Kezdő lekvárfőzőknek viszont meleg szívvel ajánljuk, mert tényleg elronthatatlan, csak picit oda kell figyelni rá. Mert az első saját lekvár fogyasztásánál kevés nagyobb öröm van!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!