Dagasztás nélküli kenyér Torma konyhájából
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
125 kcal
-
94g kenyérliszt bl80338 kcal
-
1g só0 kcal
-
94g víz0 kcal
-
16g kovász28 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
7 kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
498 kcal
-
375g kenyérliszt bl801354 kcal
-
4g só0 kcal
-
375g víz0 kcal
-
63g kovász114 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
24g fekete olajbogyó28 kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
15.1g teljes kiőrlésű liszt50 kcal
-
37.9g kenyérliszt bl80137 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
37.9g víz0 kcal
-
6.3g kovász11 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
2.4g fekete olajbogyó3 kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 817 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 221 mg
-
Nátrium 439 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 116.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 189 micro
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.7 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3267.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 281 mg
-
Foszfor 883 mg
-
Nátrium 1754 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 408.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 465.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 754 micro
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 329.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 177 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 47 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Hozzávalók
-
2.5 bögre kenyérliszt bl80
-
1 kk só
Elkészítés
- A liszteket egy nagyobb tálban összekeverjük a köménnyel, olívával és a sóval, majdhozzáadjuk a vízben elkevert kovászt (vagy a felfuttatott élesztőt). Épphogy összevegyítjük, nem dagasztjuk.Kissé ragacsos, közepesen lágy masszát kapunk.
- Letakarva, a konyhapulton kelesztjük 12 órát.
- Másnap reggel lisztezett deszkára borítjuk, (és ha kell, akkorkicsit lisztezve vagy olajozva a kezünket)kilapogatjuk nagyobb téglalapalakúra;kb. ujjnyi vastagra.
- Egyszer hajtogatjuk csak,4 mozdulattal:képzeletben harmadoljuk függőlegesen, majd a felső harmadot lehajtjuk, erre pedig ráhajtjuk az alsó egyharmadot. Az így kapott hosszúkás téglalapot vízszintesenképzeletben szintén harmadoljuk;a jobb oldali egyharmadot balra hajtjuk, majd erre a baloldali egyharmadotjobbra hajtjuk. A hajtás végét jól összecsipkedjük, és a csipkedéses szélével alulra téve, letakarvapihentetjük 15 percet.
- 15 perc után megformázzuk a veknit(Limara Péksége oldalán részletes leírás van erről, fotókkal).
- 1-1,5 órát kelesztjük sütőpapírral bélelt sütőlapon; közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (kis edény vízzel az aljában).
- Sütés előtt a tészta tetejét ferdén bevagdossuk, vízzel lespricceljük, és kb. 45 percig sütjük.
- 30 perc után visszavesszük a hőt 200 fokra.
- Sütés után rögtön lespricceljük vízzel, és boldogan hallgatjuk a "sercegést", pattogást, ahogy a friss kenyér héja ropog-repedezik.
- Csak hidegen vagy épp langyosan vágjuk fel, különben sokat veszít a nedvességtartalmából.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 107
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 16006
- Feltöltés dátuma: 2012. december 21.
Ajánló
Sajtokhoz, házi sonkához, szalámihoz, hidegtálakhoz tudom leginkább elképzelni, de persze bármi más étel mellé kínálhatjuk. Pirítósnak is elsőrangú!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Az előző kenyér receptemnél ígértem egy rövidebb verziót, kevesebb munkával és kevesebb odafigyeléssel. Ez a recept praktikus hétvégi sütésekhez, mert ha este bekeverjük a kenyértésztát, akkor másnap délre asztalra tehetjük a friss kenyeret. Én este 8-kor kevertem, reggel 8-kor folytattam... 11 után készen volt ez a kis csoda.:) Ropogós héj, puha bél.:) Ez a kenyér a "Jani kovászommal" készült; teljes kiőrlésű lisztből és vízből 10 napig erjesztett, "vadélesztős" kovásszal. Janit nagyon könnyen indítottam; gyorsan erjedt és soha nem hagyott cserben. "Terka", a fehér lisztes kovászom, még 2 hét után sem az igazi; holnap lesz a harmadik sütésem vele; egy újabb vaníliás kalácsot sütök ajándékba, most "Terkával"... És remélem a legjobbakat! Így tanul az ember lánya.:)