r
Nosalty Logó

Dagasztás nélküli kenyér Torma konyhájából

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Dagasztás nélküli kenyér Torma konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 498 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1994 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 201 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    817 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    116.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    189 micro
Összesen 498 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3267.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    281 mg
  • Foszfor
    883 mg
  • Nátrium
    1754 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    408.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    465.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    754 micro
Összesen 1994 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    329.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    47 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 201 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A liszteket egy nagyobb tálban összekeverjük a köménnyel, olívával és a sóval, majdhozzáadjuk a vízben elkevert kovászt (vagy a felfuttatott élesztőt). Épphogy összevegyítjük, nem dagasztjuk.Kissé ragacsos, közepesen lágy masszát kapunk.
  2. Letakarva, a konyhapulton kelesztjük 12 órát.
  3. Másnap reggel lisztezett deszkára borítjuk, (és ha kell, akkorkicsit lisztezve vagy olajozva a kezünket)kilapogatjuk nagyobb téglalapalakúra;kb. ujjnyi vastagra.
  4. Egyszer hajtogatjuk csak,4 mozdulattal:képzeletben harmadoljuk függőlegesen, majd a felső harmadot lehajtjuk, erre pedig ráhajtjuk az alsó egyharmadot. Az így kapott hosszúkás téglalapot vízszintesenképzeletben szintén harmadoljuk;a jobb oldali egyharmadot balra hajtjuk, majd erre a baloldali egyharmadotjobbra hajtjuk. A hajtás végét jól összecsipkedjük, és a csipkedéses szélével alulra téve, letakarvapihentetjük 15 percet.
  5. 15 perc után megformázzuk a veknit(Limara Péksége oldalán részletes leírás van erről, fotókkal).
  6. 1-1,5 órát kelesztjük sütőpapírral bélelt sütőlapon; közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (kis edény vízzel az aljában).
  7. Sütés előtt a tészta tetejét ferdén bevagdossuk, vízzel lespricceljük, és kb. 45 percig sütjük.
  8. 30 perc után visszavesszük a hőt 200 fokra.
  9. Sütés után rögtön lespricceljük vízzel, és boldogan hallgatjuk a "sercegést", pattogást, ahogy a friss kenyér héja ropog-repedezik.
  10. Csak hidegen vagy épp langyosan vágjuk fel, különben sokat veszít a nedvességtartalmából.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 107
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 16006
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 21.

Ajánló

Sajtokhoz, házi sonkához, szalámihoz, hidegtálakhoz tudom leginkább elképzelni, de persze bármi más étel mellé kínálhatjuk. Pirítósnak is elsőrangú!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az előző kenyér receptemnél ígértem egy rövidebb verziót, kevesebb munkával és kevesebb odafigyeléssel. Ez a recept praktikus hétvégi sütésekhez, mert ha este bekeverjük a kenyértésztát, akkor másnap délre asztalra tehetjük a friss kenyeret. Én este 8-kor kevertem, reggel 8-kor folytattam... 11 után készen volt ez a kis csoda.:) Ropogós héj, puha bél.:) Ez a kenyér a "Jani kovászommal" készült; teljes kiőrlésű lisztből és vízből 10 napig erjesztett, "vadélesztős" kovásszal. Janit nagyon könnyen indítottam; gyorsan erjedt és soha nem hagyott cserben. "Terka", a fehér lisztes kovászom, még 2 hét után sem az igazi; holnap lesz a harmadik sütésem vele; egy újabb vaníliás kalácsot sütök ajándékba, most "Terkával"... És remélem a legjobbakat! Így tanul az ember lánya.:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...