Bodzapezsgő
- 0% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
0g bodzavirág0 kcal
-
167g cukor645 kcal
-
57g citrom9 kcal
-
1g fehérborecet0 kcal
-
0 kcal
-
500g ásványvíz0 kcal
- 0% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
0g bodzavirág0 kcal
-
2000g cukor7740 kcal
-
680g citrom105 kcal
-
10g fehérborecet2 kcal
-
0 kcal
-
6000g ásványvíz0 kcal
- 0% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
0g bodzavirág0 kcal
-
23g cukor89 kcal
-
7.8g citrom1 kcal
-
0.1g fehérborecet0 kcal
-
0 kcal
-
69g ásványvíz0 kcal
- 0% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 85.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 5 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 169.4 g
-
Cukor 167 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 527.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
- 0% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1027.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 594 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 269 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2033.2 g
-
Cukor 2005 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 6330.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 191 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 72 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
- 0% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 1 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 72.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
35 db bodzavirág
-
2 kg cukor
-
2 ek fehérborecet
-
1 csipet instant élesztő
-
6 l ásványvíz
Elkészítés
- 4 liter vizet felforralunk és abba a nagy edénybe, esetleg tiszta vödörbe töltjük, amiben a bodzapezsgőt készítjük (8-10 literes a legjobb).
- Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik benne.
- Felöntjük a maradék, két liter, hideg vízzel.
- Belereszeljük a citromok héját, a levüket belefacsarjuk. Hozzálöttyintjük a fehérborecetet. Megkeverjük.
- Belerakosgatjuk a tiszta, bogármentes, mosatlan (!) bodzavirágokat és finoman megkeverjük.
- Muszlinruhával letakarjuk és hűvösebb, szellős helyre tesszük.
- Pár nap elteltével ránézünk, és ha nem habos kissé, azt jelenti, nem indult be az erjedési folyamat, kevés szárított élesztőt adunk hozzá.
- Újra letakarjuk és négy napig hagyjuk erjedni.
- Muszlinnal bélelt szűrőn átszűrjük a pezsgőt és sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.
- Száraz, hűvös helyen további 8 napig állni hagyjuk.
- Majd jól behűtjük és úgy szolgáljuk fel.
- Receptkönyvben: 364
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 88401
- Feltöltés dátuma: 2009. június 03.
Ajánló
Nagyon fontos, hogy vastag falú, csatos üvegekbe töltsük a pezsgőt, mert az erjedés során nagy mennyiségű szén-dioxid termelődik! Száraz, hűvös helyen tárolva több hónapig eláll(na, ha lenne rá esélye...:-)).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Remélem, hogy aki kedvet kap a készítéséhez, talál még bodzavirágot hozzá. Az igazság az, hogy a környékünkön (Pécs), már nemigen lehet virágos bodzabokrokat látni, csak elvétve talán. Kóstolás nélkül, "látatlanba", viszont nem szerettem volna megosztani a receptet. Mit mondjak, cseppet sem volt ellenünkre a friss, kellemesen szénsavas bodzapezsgő tesztelgetése. Vaníliafagyi, friss eperrel- ez dukált mellé. És milyen finom volt! Meleg tavaszi-nyári estékre elképzelni sem tudok jobbat. És annak varázsa sem az utolsó, hogy sajátkezűleg állítottuk elő:-). A recept erről az angol oldalról.