Tejallergia vagy laktózintolerancia esetén sok megoldás kínálkozik, hogy elkerüld a tejfogyasztást.
Íme néhány lehetséges alternatíva:
-
Szójaital: a legrégebben használt helyettesítő, fehérjetartalma szinte a tejével megegyező, gazdag antioxidánsban, zsírtartalma alacsony, és nincs benne koleszterin. Hátránya azonban, hogy a szója is erős allergén, így túlzott fogyasztása esetén szójaallergia is kialakulhat.
-
Rizsital:: kevéssé sűrű, opálos színű, édeskés ital. Íze miatt desszertekhez vagy műzlivel kiváló. A tejnél kevesebb fehérjét és zsírt tartalmaz, niacin-, B6 vitamin- és magnézium-tartalma magas.
-
Zabtej: zsírtartalma alacsony, koleszterinmentes. Burgonyapüréhez és habaráshoz jól használható. Folsavban és antioxidáns hatású E-vitaminban gazdag.
- Népszerűek még különböző magitalok, például a mandula- vagy a mogyoróital, de létezik kesudió- és kendermagital is.
Számos tejhelyettesítő kapható kalciummal és vitaminokkal dúsítva, de ezek nem pótolják a tej tápanyagtartalmát, így a azt csak akkor hagyjuk ki az étrendből, ha tényleg szükség van rá.
Fotó: flickr/ Andreas Levers