A főzőbanánként is ismert zöldbanánt éretlenül szüretelik, megszárítják és por állagúra őrölik. Ízében nem hasonlít a banánra, sőt inkább dióra vagy krumplira emlékeztet. Remekül beválik liszt helyettesítőnek, és több tulajdonsága alapján egészségesebb is:
- Keményítői között magasabb arányban található rezisztens keményítő, ami emésztetlenül jut el a vastagbélbe, és itt prebiotikumként hasznosul, így jótékonyan hat a bélflóránkra.
- Rosttartalma jóllakottság érzetet ad és lassítja a vércukorszint emelkedését is. Fogyókúrázók, székrekedéssel szenvedők és cukorbetegek számára hasznos része lehet az étkezésnek.
-
Energiatartalma 300 kcal/100g, ami a többi alternatív liszttel összehasonlítva (pl. mandula-, lenmag- stb), melyek kalóriatartalma 500-600 kcal körüli, relatív alacsony.
- Káliumot és magnéziumot tartalmaz (Kálium: 1100 mg/100 g, Magnézium: 123 mg/100g)
Itt olvashatsz még többet az alternatív lisztekről.