Én a grillezés vége előtt PERCEKKEL!!! attól függően hogy mit és milyen hőfokon grillezel, és mit akarsz elérni, ha lassan akkor lehet 8-10 perccel oldalanként, ha valamit magas hőn karamellizálsz akkor 1-3 perccel oldalanként.
A lényeg az hogy felfogd hogy amit ráteszed, onnan ez már nem sütés hanem karamellizálás karamelles rétegképzés a már megsült hús, vagy zöldségre, ha amit megsütöttél már jó úgy ahogy van, átsült meg minden, akkor fel is viheted a hőt magasta, gyorsan ráecseteled a BBQ szószt és egy hirtelen techikával rákaramellizálod a magas cukor tartalmú grill szószt, ropogós "páncélt-réteget" képezve. Van aki mariníroz vele, 1-3 nappal előtte beáztatja a húsokat benne és úgy grillezi, (ezt csak házi szószokkal érdemes, mert a boltiakban túl sok a cukor) azt lassan kell grillezni, hogy a hús is átsüljön mielőtt a grillszósz meg karamellizálódik és egy hőszigetelő réteget alkot ami után a külső réteg csak tovább ég a belső meg nyers marad, mindkettő teljesen más ízélmény, és rengeteg technika és lehetőség van közben is. Minden technika más és más eredmény hoz, (ahogy az Angol mondja "egy nyulat többféleképpen is meg lehet nyúzni")