HIRDETÉS

Egy pécsi ismerősömnél kóstoltam egy csodás, sós, krumplis töltelékű rétest. Úgy emlékszem, helyi specialitás volt, mifelénk ilyet nem készítenek. Rendes réteslapból volt, a technika megvan, de vajon mi lehetett a töltelékben? Fehér, krumplipüré színű volt a töltelék, de ha csak úgy feltekerem a krumplipürét, az biztos nem lesz jó. Szerintetek hogyan készült? Szokott valaki ilyet csinálni?
Minden ötletnek örülök: Koszider

HIRDETÉS

Kedves Koszider!
Bevallom még nem csináltam krumplis rétest, de ötletem van a tölteléket illetően. Az eredete ennek a tölteléknek a lengyeleknél piroglinak nevezett derelye, amit sok-sok évvel ezelőtt édesapám evett egy üdülése alkalmával, az ő elmondása szerint rekonstruáltuk a recept alkotó elemeit.
Egy nagyobb fej vöröshagymát kockára vágva kis zsiradékon megdinsztelünk. Majd sós vízben főtt áttört burgonyát teszünk rá, valamint juhtúrót, ami kb. a burgonya mennyiségének a fele, (persze ízlés szerint lehet akár több is) jól megborsozzuk és egy kis szerecsendió sem fog ártani neki. Aki szereti vágott kaprot is tehet bele.
Azt hiszem aki a juhtúrós ételeket szereti annak ízleni fog. Én ezt a tölteléket sós palacsintába is szoktam tenni, majd tejföllel meglocsolva, kis szalonnapörccel megszórva és a kisütött zsírból keveset rátéve, sütőben kissé átsütve jó kis kaja. Ugyanennek a gyorsított változata, arra az esetre ha nincsen palacsinta, főzök metélt tésztát , (vagy ha van egy kis maradék főtt tészta annak felhasználásával) rétegezve tészta és töltelék, a teteje ugyanúgy mint a palacsintás változatnál.
Ajánlom kipróbálásra ezt a tölteléket. Amennyiben kapsz a helyi specialitást ismerőktől az általad ismert krumplis rétesre receptet, azért a derelyét vagy a palacsintás változatot érdemes kipróbálnod.
üdvözlettel: Margó

Kedves Margó! Köszönöm a finom ötletet, imádom a juhtúrót, úgyhogy érdemes kipróbálni.
De abban a bizonyos krumplis rétesben nem volt juhtúró. De köszönöm!
Koszider

nagyon egyszerű: héjában főtt krumpli, krumplinyomón átnyomva az olajozott réteslapra, cukor, fahéj,só...az arányok ízlés szerint :smile:

Nem akarlak megbántani, de ezt edd meg te. (Bocsi, én is viccelek!)

HIRDETÉS

Főtt krumplit kevés zsiradékkal pépesítjük, sózzuk, borsozzuk, és annyi tejföllel kavarjuk össze, hogy egy viszonylag kemény masszát kapjunk. Ne legyen folyós, mert akkor nehezen kezelhető. Mi így készítjük. Remélem segítettem!

Ó, nagyon köszönöm! Igen, ilyesmi lehetett, mert nagyon egyszerű, de mégis finom volt.
Üdvözöl: Koszider

Krumplis rétes,vagy Boszniában "krompirusa".A réteslapokat egyenként töltjük meg,és feltekerve,egymás mellé,szorosan tesszük,nem hagyva ki helyet.Természetesen olajjal kenjük be a tepsit,és a réteslapokat is.A töltelék: fött krumpli,(magasabb keményítötartalmú),olajon kicsit megsütött hagyma,só,bors,és lehet érett ,száraz kecsketúrót hozzátenni,de ez elhagyható.Összekeverni,nem átpasszírozni.Valahogy olyan krumplifözelék állagú legyen,kis krumplidarabkákkal.Ezzel töltjük meg a réteslapokat,mint már említettem,egyenként.Ha a sor vége nem ér véget,kanyarogva lehet tenni a töltött tésztát.Sütés elött is le lehet kenni olajjal a tetejét.Megsütjük,nem tudom hány fokon,és különben is,az áramerösségtöl függ,stb.Szerintem 200fokon.Amikor piros a teteje,akkor 1 leveskockából készített meleg lével arányosan leöntjük,letakarjuk konyharuhával.kicsit várunk vele,és joghurttal,kefírrel fogyasszuk.

A végén leönteni! Ez egy kiváló tanács, ki fogom próbálni! Köszönöm a receptet!
Koszider

Szia! Én egyszerűen szoktam csinálni..mamám szerint.
Ami úgy kezdődik hogy héjában megfőződ a krumplit, krumpli nyomón át gyomod.
Aztán a réteslapot olajozod, rászóród az átnyomott krumplit, só, bors, és jól meglocsolod tejföllel.
Feltekered....és megsütöd...nálam ez az igazi régi :smile:

Sok sikert!

HIRDETÉS

Hello! A következő nem igazán rétes, inkább bejgli jellegű, de nagyon finom, nem szárad ki, és még 1 hét után is omlós marad.

MÁKOS KRUMPLIS SÜTI

Elkészítjük először a tölteléket:300g mák,180g kristálycukorral és annyi tejjel, amennyit felvesz. Megfőzzük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tésztához: 350g tört, főtt krumpli, 350g sima liszt, 2 kiskanál sütőpor, 140g hideg vaj, 140g porcukor, 1-2 tojás.
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát két részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk és rákenjük a kihűlt töltelék egyenletesen. Betekerjük, tepsibe rakjuk és tojással megkenjük a tetejét. Szép aranyszínűre sütjük.

Mivel a mák nagy kedvenc, ez a recept belevág az ízlésembe, ki fogom próbálni! Köszönöm!

Kedves Koszider!

Én bizony krumpli pürét készítek, de nem vajjal,hanem tyuk, vagy kacsazsírral és borssal.
Jó étvágyat kívánok hozzá.

Üdv. Mari

Kedves Koszider!

Krumplis rétes,ahogy én csinálom:

Hozzávalók: régi burgonya / új burgonyával nem jó/
liszt, tejföl, só, étolaj, tojás, 10%-os ecet, víz

A rétes tészta: 1kg liszt+ 1 tojás egészben, só ízlés szerint, 1 ek. 10%-os ecet, és annyi vízzel összegyúrom,hogy jól közepesen puha tésztát kapjak,ami majd nyújtható lesz. Nem mérem a vizet,mert a tészta adja magát. A tálban addig gyúrom,amíg nem válik el az oldalától,majd lisztezett deszkára teszem,ahol tovább gyúrom. Négy részre osztom,és cipókat dagasztok mindegyikből,majd addig szakajtom,amíg kis hólyagok lesznek a tésztán. Lisztezett tálcára helyezem a kiszakajtott cipókat,a tetejüket olajjal lekenem,konyharuhával letakarom,és még pléddel letakarom,majd hagyom pihenni,kelni.Ezután egyesével a lisztezett nyújtóruhára teszem, és kinyújtom a cipókat. Azért osztom 4 felé,mert így könnyebb nyújtani a kisebb cipókat. Nem takarom be vele,mint nagyanyáink az asztalt, és a szélét sem szedem le. Mikor már kinyújtottam, egy kicsit meglocsolom olajjal,majd ráteszem a burgonyás tölteléke,ami nem más,mint.sós vízben főtt burgonya,- leszűrjük, és kruplinyomón átnyomom, hagyom kihűlni, mert így finomabb lesz a töltelék. Tehát,a kihűlt,letört burgonyával megszórom a rétestésztát,majd kanállal a tejfölt nem sajnálva meglocsolom a tölteléket,azaz kisebb halmokat szórok rá. Ezután feltekerem,én két oldalról,- felülről-alulról /minden rétest így tekerek fel,mert így tanította édesanyám/, tepsi méretűre késsel elvágom, és olajozott tepsibe teszem. A rétes tetejét megkenem olajjal,és tejföllel. Előmelegített 180 fokos sütőben alul-felül sütés sütöm. Amikor már kezd a teteje sülni,akkor légkeveréssel sütöm tovább. lehet látni,amikor megsült. Ez egyszerű,olcsó,igazi paraszt rétes.

Ha nincs kedved tésztát gyúrni,természetesen a bolti réteslap is jó,csak azt egy oldalasan kell feltekerni. Jó étvágyat.

HIRDETÉS

Kedves tipp-adók! Néhány napig nem voltam net-közelben, de nagyon köszönöm az azalatt érkezett javaslatokat!
Üdvözlettel: Koszider

1 évvel később

Én nagymamám tejfölös tojásos rétesének a TÖLTELÉKÉT keresem ! Ha ismeri valaki, kérem, irja meg ! köszi!

Dusmáta

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS