Kedves Koszider!
Krumplis rétes,ahogy én csinálom:
Hozzávalók: régi burgonya / új burgonyával nem jó/
liszt, tejföl, só, étolaj, tojás, 10%-os ecet, víz
A rétes tészta: 1kg liszt+ 1 tojás egészben, só ízlés szerint, 1 ek. 10%-os ecet, és annyi vízzel összegyúrom,hogy jól közepesen puha tésztát kapjak,ami majd nyújtható lesz. Nem mérem a vizet,mert a tészta adja magát. A tálban addig gyúrom,amíg nem válik el az oldalától,majd lisztezett deszkára teszem,ahol tovább gyúrom. Négy részre osztom,és cipókat dagasztok mindegyikből,majd addig szakajtom,amíg kis hólyagok lesznek a tésztán. Lisztezett tálcára helyezem a kiszakajtott cipókat,a tetejüket olajjal lekenem,konyharuhával letakarom,és még pléddel letakarom,majd hagyom pihenni,kelni.Ezután egyesével a lisztezett nyújtóruhára teszem, és kinyújtom a cipókat. Azért osztom 4 felé,mert így könnyebb nyújtani a kisebb cipókat. Nem takarom be vele,mint nagyanyáink az asztalt, és a szélét sem szedem le. Mikor már kinyújtottam, egy kicsit meglocsolom olajjal,majd ráteszem a burgonyás tölteléke,ami nem más,mint.sós vízben főtt burgonya,- leszűrjük, és kruplinyomón átnyomom, hagyom kihűlni, mert így finomabb lesz a töltelék. Tehát,a kihűlt,letört burgonyával megszórom a rétestésztát,majd kanállal a tejfölt nem sajnálva meglocsolom a tölteléket,azaz kisebb halmokat szórok rá. Ezután feltekerem,én két oldalról,- felülről-alulról /minden rétest így tekerek fel,mert így tanította édesanyám/, tepsi méretűre késsel elvágom, és olajozott tepsibe teszem. A rétes tetejét megkenem olajjal,és tejföllel. Előmelegített 180 fokos sütőben alul-felül sütés sütöm. Amikor már kezd a teteje sülni,akkor légkeveréssel sütöm tovább. lehet látni,amikor megsült. Ez egyszerű,olcsó,igazi paraszt rétes.
Ha nincs kedved tésztát gyúrni,természetesen a bolti réteslap is jó,csak azt egy oldalasan kell feltekerni. Jó étvágyat.