Az almát úgy lehet egyszerűen felvágni, hogy fogjuk az almát (a magház
két végénél fogva - ahol a bemélyedések vannak, odatesszük az egyik
mélyedésbe a hüvelyk, a másikba a középső ujjunkat, mert így könnyen
tudjuk majd forgatni az almát), hogy a hüvelykujjunk van felül, majd
ferdén belevágunk a gyümölcsbe, a tetején, mintha jó vastagon akarnánk
elkezdeni hámozni úgy, hogy egy tortacikkhez hasonló formát kipattintunk
belőle (kb. 1 cm vastag és tetszőleges nagyságú, nálam kb. 2 cm az
íve), ahogy kicsit megbillentjük a kést. Így spirálisan haladva, mindig
egy kicsit forgatva az almán, szépen le tudjuk vágni a gyümölcshúst a
magházról. Olyan közben az alma, mint egy csigalépcső.
Ezt a technikát, még kiskoromban, apukám mutatta nekem.
Ez a módszer akkor jó, ha szószhoz, leveshez, kompóthoz, vagy valami
olyan ételhez kell az alma, amibe nem kell nagyon-nagyon apróra vágni és
nem fontos, hogy tökéletesen egyformák legyenek a darabok.