Kevésbé makacs szennyeződések ellen:
2 dl vízhez adj egy tasak szalalkálit. Szivaccsal és ezzel a keverékkel töröld át a sütőt, majd hagyd egy éjszakára állni, reggel pedig egy vizes szivaccsal töröld át.
Szódabikarbóna és ecet keverékéből készíts masszát, majd ezzel dörzsöld át a sütőt. Hagyd 20-30 percig rajta - hogy kifejtse hatását - majd töröld át vizes szivaccsal, végül egy száraz törlőkendővel.
Ha nem égett rá túlzottan az ételmaradék a sütőre, fél liter vízhez adj 100-150 g szódabikarbónát, és ezzel súrold át a szennyezett felületet.
Makacs szennyeződések ellen:
Önts egy hőálló tálba 2 dl ecetet és 2 dl vizet. A sütőt állítsd maximum fokozatra, így a keverék gőze szépen fellazítja majd az odaégett ételmaradékokat. Ha ezzel megvagy, adj egy kevés vizet némi szódabikarbónához – épp csak annyit, hogy paszta állagot kapj – , majd egy szivaccsal dörzsöld át a sütő belsejét illetve ajtaját. Végül egy nedves ronggyal töröld át a sütő minden oldalát.
Ha nem bajlódnál a sütő párásításán, két evőkanál sóhoz adj két evőkanál citromlevet és egy kevés ecetet. Hasonlóan jó eredményt érhetsz el ezzel a módszerrel is.
A tűzhely tisztításról, itt olvashatsz bővebben!