Préselés:
Tedd a leveleket egy vaskosabb könyvbe kisimítva, papírtörlő vagy itatós közé! Hagyd őket préselődni legalább egy hétig! Szépen kisimulnak, szárazzá, ám törékennyé válnak.
Tartósítás zsírpapírral:
Helyezd a leveleket zsírpapír közé, majd takard le az egészet tiszta törölközővel vagy ronggyal, és vasald át többször! Így a zsírpapírról a viasz rátapad a levelekre és elzárja őket a levegőtől, többi részén pedig összetapad.A leveleket körbevághatod keskeny szegélyt hagyva nekik.
Tartósítás mikrohullámú sütővel:
Tedd a leveleket 30-180 másodpercre(a levél húsosságától függően), papírral letakarva a mikroba! Ha nem száradnak ki eléggé, széleik felpöndörödnek, ha túlszáradnak, megperzselődnek. A mikrózás után hagyd 1-2 napig szobalevegőn, majd fújd le őket akril lakkal!
Tartósítás glicerinnel:
Keverj össze 1 rész glicerint 2 rész vízzel, az oldatot öntsd lapos edénybe és áztasd bele a leveleket úgy, hogy mindenütt érje őket a folyadék! Ha kell, tegyél rájuk nehezéket, és hagyd őket állni néhány napig! Ezután csöpögtesd le a leveleket és itasd le a fölösleges folyadékot! A levelek így rugalmasak maradnak.