Az a kérdés, hogy mit szeretnél a meggyel csinálni?
A javaslatom a dzsem, lekvár készítéséhez használható.
1. Vízzel (kissé meleg vízzel) elárasztom a meggyet és néhány óráig rajta hagyom.
2. Ezalatt, ha vannak benne kukacok kibújnak és a víz tetejéről egyszerűen leönthetőek.
3. Előfőzöm a meggyet annyira, hogy már teljesen puha legyen. (Én ezt a kenyérsütő "marmelade" programjával teszem. Nem kell mellette állni, s 80 perc alatt kész.
4. Hagyom annyira kihűlni, hogy kézzel dolgozhassak vele. Pl. Zepter edényekben van lyukacsos tál, amelynek a lyukai valamivel kisebbek, mint a meggymag, s nem megy át rajta. A puhára főtt meggyből egyszerre egy púpos leves-merőkanállal teszek a lyukacsos tálra, majd (én) krumpli áttörővel egy-két percig körbe kevergetem, s a magok 80-90 %-a kibújik a meggyhúsból.
5.Utána a magokat kihúzom villával az egyik oldalra, a másikra a húsos részt. A villa előnye, hogy a mag alá lehet vele nyúlni, s így könnyű kiválasztani, vagy megfogni a magokat.
6. Ha ez megtörtént egyszerűen a kiválasztott magot egy gyűjtő-tálba lehúzom, a húsrészt pedig a lyukacsos tál alatti edénybe öntöm, ahol már a közben lefolyt meggylé van.
Remélem megkönnyíti a munkátokat! Üdv.: Zoli