Ha még egyáltalán nem regisztráltál a NoSalty-n, első lépésként hozd létre felhasználói profilodat a fejlécben látható regisztráció gombra kattintva, de beléphetsz Facebook profiloddal vagy G+ fiókoddal is.
Ahhoz, hogy receptet tudj beküldeni, a hagyományos regisztrációd mellett szükséged lesz egy szakácsprofilra is. Lépj be az oldalra, majd hozd létre szakácsprofilodat: ezen a linken tudod létrehozni. Ezt a fejlécben található szakács sapka ikonra kattintva is megteheted akár a NoSalty, akár a NoSalty - Mit hogyan? oldalon.
A NoSalty-n:
A NoSalty - Mit hogyan? oldalon:
Ha már van szakács oldalad, kattints vagy NoSalty-, vagy a NoSalty - Mit hogyan? fejlécében található receptbeküldés ikonra:
A NoSatly-n:
A NoSalty - Mit hogyan? oldalon:
Ez után egy többlépéses felületet fogsz látni, ahol elsőként a recepted nevét és az elkészített ételről készült fotódat kell feltöltened.
Figyelj arra, hogy a minimális képméret 670x460 és fekvő formátumú legyen.
Csak saját készítésű képeket lehet feltölteni! Nem fogadunk el más honlapokról levett, vagy könyvekben, újságokban megjelent fotókat, amelyek szerzői joga más tulajdonában áll.
1.) Mire jók a fázisok?
Ha recepted elkészítése több részből is áll, kérjük, hogy ezeket fázisonként vidd fel. (pl. hozzávalók a krémhez, tésztához, így áttekinthetőbb lesz recepted elkészítése. Egy recepthez több fázist is megadhatsz, csupán arra kell figyelned, hogy a hozzávalókat a megfelelő fázishoz add meg:
A fázisok nevét utólag is módosíthatod.
2.) Add meg a recepted hozzávalóit!
Ha elkezdened beírni az alapanyagok nevét, a rendszer fel fogja ismerni és felkínálja majd az adatbázisunkban megtalálható receptednek legjobban megfelelő alapanyagot.
Vegyünk például két nagyon gyakori alapanyagot: tegyük fel, hogy receptedhez kell "liszt" és "olaj".
Mivel lisztből és olajból igen sokféle létezik, melyek nagy része megtalálható adatbázisunkban, ezek az alapanyagok nem egyszerűen "liszt", vagy "olaj" néven lesznek megadhatóak. A "liszt" vagy "olaj" szót beírva azonban rögtön legördül majd egy lista, amiből kiválasztatod, hogy pontosan milyen lisztet vagy olajat használtál a receptedhez:
pl. "finomliszt", "graham-liszt" stb..
A hozzávaló mennyiségének megadásakor a megfelelő mértékegységeket szintén ki tudod választani a legördülő listából:
Erre azért van szükség, mert a megfelelő alapanyagot kiválasztva azt is pontosan ki fogja tudni kalkulálni a rendszer, hogy a kész étel milyen kalória- és tápanyagtartalommal rendelkezik, ami nagyon hasznos információ mindenki számára. Ezt a feltöltött és publikus recepted oldalán látni fogod majd:
Új hozzávaló megadása
Ha mind az 5 db automatikusan megjelenő "Hozzávalók" mezőt kitöltötted, de szeretnél további hozzávalókat is megadni, kattints a hozzávalók listája alján látható kék színű "+ hozzávaló" gomb-ra!
Hozzávalók törlése vagy módosítása
Ha egy hozzávalóra még sincsen szükség, a megfelelő hozzávaló sorának végén, a megjegyzés mező mellett látható gombbal törölheted.
Hozzávalót úgy is módosíthatsz, hogy átírod a nevét a "Hozzávaló neve:" mezőben. Ekkor a mennyiséget és a mértékegységet újra be kell majd állítanod.
3.) Ha valamiben nem vagy biztos, írd meg a "megjegyzés-" vagy a lap alján látható "üzenet" mezőbe és amikor szerkesztőink átnézik a receptedet, segítenek majd a beállításokban:
Ha beállítottad az összes hozzávalót, a lap alján lévő "tovább az elkészítéshez" gombbal haladhatsz tovább a recepted beküldésével. Ha menet közben mégis szeretnél valamit módosítani a korábbi beállításaidon, bármelyik lépésnél megteheted a felső navigációban a korábbi lépésre, vagy a baloldalon látható "összefoglaló" alatti "szerkesztés" linkekre kattintva:
Például: a mellékelt képen az látható, amikor már az elkészítés lépéseinél tartasz, de mégis szeretnél módosítani a hozzávalókon:
4.) Mit kell tudni a sütőzsiradékról?
Biztosan fel fog tűnni, hogy a hozzávalók megadása oldalon a fázisok alatt be lehet állítani sütőzsiradékot is. Ez egyáltalán nem kötelező, de célszerű használni, ha például bő olajban kisütött étel receptjét küldöd be (rántott ételek, lángos, fánk, fasírozott stb...).
Az itt megadott zsiradék energia- és tápanyagtartalma így csak részlegesen kerül majd beszámításra a kész étel kalória- és tápanyag értékeibe. A sütőzsiradékot szintén rendelheted az elkészítés megfelelő fázisához. Egy recepthez több sütőzsiradékot is megadhatsz, ha a recepted elkészítése ezt kívánja meg.
5.) Elkészítés lépései
Figyelj arra, hogy nem fogadunk el ugyanolyan szövegezéssel más honlapokról másolt vagy könyvekben, újságokban megjelent recepteket! Fontos, hogy mindig saját, egyedi receptjeidet küldd be nekünk, különben szerkesztőink vissza fogják utasítani azt és így feleslegesen dolgoztál.
Kérjük, hogy először is írj nekünk egy kis ismertetőt a receptedről, amiből kiderül a többi látogató számára, hogy honnan származik a recepted, de nyugodtan leírhatsz egy bővebb, ehhez a recepthez kapcsolódó személyes történetet is.
Elkészítés fázisai:
Ha az elkészítés lépéseinél korábban már megadtál fázisokat, az elkészítés lépései mezők fölött automatikusan megjelennek majd, így nem kell újra beírnod őket és értelemszerűen a megfelelő fázishoz tudod majd megírni az elkészítés lépéseit.
Az elkészítés lépéseinél alapértelmezetten 5 db mezőt láthatsz, de további lépéseket is hozzá tudsz adni leírásodhoz a "+ lépés" gombra kattintva.
Lépések törlése
Ahogy a hozzávalókat, úgy a lépések szövegét is törölheted, vagy módosíthatod. Törölni az gombbal lehet a legegyszerűbben.
Ajánlat
Ennek a mezőnek a kitöltése nem kötelező, de itt megadhatsz további tippeket, javaslatokat is például azt, hogy mihez ajánljuk az ételt, esetleg milyen bort ajánlunk mellé.
Egyéb elnevezések
Ebbe a mezőbe a keresőket segítő egyéb elnevezések írhatók - kitöltése szintén nem kötelező.
6.) Jellemzők beállítása
Ahhoz, hogy receptedet a megfelelő receptkategóriába, receptjellemző oldalakra is be tudjuk sorolni, kérjük, ha van rá mód, minél több jellemzőt állíts be ennél a lépésnél.
A piros csillaggal jelölt mezők beállítása kötelező.
Erre azért van szükség, hogy recepted minél könnyebben és többféle módon is megtalálható legyen az oldalon, valamint a recepted mellett közvetlenül láthatóak legyenek a legfontosabb információk is, például az elkészítés nehézsége, az előkészületi- és elkészítési idő hossza, stb...
Ha minden fontos jellemzőt beállítottál, kattint a lap alján lévő "tovább" gombra:
7.) Recepted beküldése
A következő oldalon egy teljes összefoglalót láthatsz majd a receptedről az összes lépéskor beállított információkkal együtt, tulajdonképpen így fog majd kinézni a recepted az oldalon a jóváhagyás után.
Ha mindent rendben találsz és már nem szeretnél többet módosítani a beállításaidon, kattints a lap alján szereplő "recept beküldése >" gombra.
Ezzel sikeresen beküldted nekünk receptedet!
Ne feledd: A beküldött recepteket először mindig ellenőrizzük, ami azt jelenti, hogy beküldés után nem fogod azonnal viszontlátni az oldalon, arról azonban, hogy jóváhagytuk-e a receptet vagy sem, értesítést fogsz kapni a regisztrációkor megadott e-mail címedre, így tudni fogod, mikor keresd receptedet a NoSalty legújabb receptjei között.
A feltöltött és elfogadott recepteket a felhasználási feltételünknek megfelelően nem áll módunkban törölni az oldalunkról.