Sokszor esik szó fogyókúráról, míg testsúly növelésről alig. Pedig azok, akiket ez utóbbi érint - és minden bizonnyal ők vannak kevesebben-, talán még nehezebb helyzetben vannak, mint akik fogyni szeretnének.
Felnőtteknél soványságról beszélünk, ha 18,5 alatti a BMI (testtömegindex), 16 alatti BMI esetén pedig súlyos soványságról van szó, amellyel mindenképp érdemes foglalkozni. A BMI kalkulátorral te is könnyen kiszámolhatod saját értékedet.
Hogyan érdemes tehát testsúlyt növelni?
A nagy térfogatú ételek,az összeszűkült gyomrot hamar eltelítik. Ezért a sütik és a csokik helyett érdemes inkább értékes, egészséges alapanyagokat az étrendbe építeni. Ezek azok, amelyek magas kalóriatartalmát egészségünkre kedvező hatású szénhidrátok, „értékes” fehérjék és többszörösen telítetten, vagyis „jó” zsírok adják.
A kulcs mindehhez, hogy minél több értékes tápanyagot vegyünk magunkhoz kis térfogatú ételek formájában. Íme néhány egészséges tápanyag és étvágynövelő tipp:
- Olajos magvak, diófélék
- Növényi olajok
- Állati eredetű fehérjeforrás (sovány hús, hal, sajt, túró, tojás)
- Reszelt sajt krémlevesbe, töltött ételekbe
- Friss, lédús gyümölcsök
- Ha étvágytalan vagy, próbálkozz hideg étellel!
- Egyél gyakran, keveset!
- Mozogj a természetben!
- Egyél társaságban!
Bővebben a témáról itt olvashatsz.