Igazán egyedi hatást érhetünk el, ha mintás csokoládékat készítünk. Hozzávalók: maghőmérő, táblás csokik vagy csokipasztillák (tej-, fehér és étcsoki), maminti art díszítő sablonok, spatula, sütőpapír vagy írásvetítő fólia, lábas és rávaló fém tál, keverő eszköz.
- Először az egyik típusú csokit olvasztjuk föl vízgőz fölött (lábasban ujjnyi vizet melegítünk, és a fölé helyezett fém edényben a kockákra aprított csokit kevergetve olvasztjuk 40-46 fokig), majd temperáljuk. Ez azért szükséges, hogy szép maradjon a csoki felülete (erről leírást a pralineparadicsom oldalán találtok).
- A sablont ráhelyezzük a sütőpapírra vagy acetát lapra, és spatula segítségével áthúzzuk rajta a 30 fokos csokoládét, majd biztos kézzel fölhúzzuk a sablont. A sütőpapíron maradt mintát a hűtőbe helyezzük.
- Felolvasztjuk a másik színű csokoládét, és ezt is temperáljuk.
- Kivesszük a hűtőből a sütőpapírt a rajta lévő csokimintával. Köré helyezünk egy sütemény kiszúró formát. Ebbe öntjük a 30 fokos csokoládét, és szépen eloszlatjuk. Ha gondoljuk, megszórhatjuk feltéttel (áfonya, mogyoró, stb.). Megvárjuk, hogy kihűljön, hűtőbe tesszük. 1 óra várakozás után kipattintjuk a csokit a kiszúró formából. Becsomagolva egyedi, szép ajándék.
(A tippet köszönjük szekelyanna felhasználónak)