Teavaj, márkázott vaj: na nézzük, melyik mit jelent

A csemegepultok előtt álldogálva az egyszeri bevásárló joggal teheti fel magának a kérdést: mitől márkázott a márkázott vaj, és mitől teavaj a teavaj? Itt a megfejtés!    

Hacsak nem vagyunk a margarin megrögzött megszállottjai, rendszeresen veszünk vajat. Van, aki márkázottat, van, aki teavajat és van, aki olyan külföldi márkát vásárol, amin nemes egyszerűséggel az áll: vaj. E legutóbbi kategória okozza a legkevesebb fejtörést, de mi a helyzet a teavajjal és a márkázott vajjal? Ehhez azonban érdemes annak a végiggondolásával kezdenünk, amin nem gondolkodunk: a vajjal.

Miért teavaj a teavaj, és mégis mit jelent az, hogy egy vaj márkázott?

Lássuk először is, mi a vaj

A Larousse Gasztronómiai Lexikon szerint a vaj alapvetően egy étkezési zsiradék, amelyet a tej föléből, a tejszínből nyernek ki. A nyers vagy pasztőrözött tejszínt az édes tejszínvaj előállításához fizikai úton kezelik, míg a kissé savanykásabb vaj előállításához biológiailag erjesztik, hogy zamatosabb legyen az íze. Ezt követően köpülik egészen addig, amíg kiválnak és összetömörülnek a zsírgömbök benne, és ez a zsiradék elválik a benne lévő savanykás, vizes folyadéktól, vagyis az írótól. A vajat végül átmossák és simára gyúrják - így még a maradék író nagy részétől is meg lehet szabadulni. A kész vajak általában 80-85 % tejzsírból állnak, a maradék 20-25 %-ot az íróban lévő víz, fehérje és egyéb anyagok teszik ki.

Vajas teasütemény mandulával

Isteni finom és omlós vajas keksz, ráadásul pofonegyszerű, és fél óra alatt készen is van. Fogyaszthatjuk brit módra tea mellé, de kávéba vagy kakaóba mártogatva éppen annyira ...

Vajas palacsintatészta

A palacsinta alapreceptek közül nekem ez vált be a legjobban. Ez kicsit vastagabb végeredményt ad, de aki szereti a hajszálvékony tésztát, az a tej mennyiségét csökkentse és adjon hozzá ...

Kakaós vajas keksz

Még mikulás előtt készítettem ezeket a finom, omlós kekszeket. Fémdobozban, légmentesen elzárva sokáig eláll. 28 db lett belőle.

A teavaj

A teavaj egy igazi békebeli jelenség, ugyanis az Osztrák-Magyar Monarchia államaiban terjedt el ez az elnevezés. Németül Teebutter, szlovénül čajno maslo, horvátul čajni masla, csehül cajové máslo, szlovákul pedig cajové maslo névre hallgat ez a tejtermék.

Az 1880-as években fejlesztették ki a tejfölözőgépet, ami a centrifugális erő segítségével lehetővé tette azt, hogy nagyon tiszta, nagyon magas zsírtartalmú alapanyag keletkezzen a tejből a köpüléshez - kevés benne az író, ha marad benne valami egyáltalán. A vaj így nagyon tiszta és édes lesz.

Ezért a teavaj hagyományosan a magas minőségű, édes vajat jelenti. Érdekes ezzel szemben, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szerint manapság már a márkázott vajaknak a legmagasabb a zsírtartalma, az úgynevezett szendvicsvajaké pedig a legalacsonyabb. A teavaj a "középső" minőségi kategória.

A márkázott vaj zsírtartalma minimum 80% (a sózotté minimum 82%), a víztartalma legfeljebb 16%, a sózott sótartalma maximum 2%. A gyengébb minőségű teavaj víztartalma legfeljebb 19%, de minimális zsírtartalma ennek is 80%. A szendvicsvaj zsírtartalma viszont 68 és 72% között mozog, víztartalma elérheti a 30,5%-ot.

Vajas répafőzelék

Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt.  Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.

Vajas-almás puffancs

Akár hétköznap vacsorára, akár egy ráérősebb hétvégi reggeli részeként fogyasztjuk, ezek a kis puffancsok garantáltan pillanatok alatt el fognak fogyni.

De mitől lett teavaj a neve a 19. században gyártani kezdett, magas zsírtartalmú termékeknek? Több legenda is létezik ezzel kapcsolatban, amelyeket a Food and Wine cikke alapján szedtünk csokorba.

  • Az egyik megfejtés szerint az osztrák Schärdinger tejipari cég több díjat nyert vajával, és így 1904-ben bekerült az angol királyi család beszállítói közé is, akik ezzel a vajjal fogyasztották az ötórai tea mellé tálalt süteményeket, szendvicseket.
  • Egy másik verzió szerint a német Teebutter szónak semmi köze sincsen a tea szóhoz, hanem egy rövidítéssel van dolgunk. A Monarchia legjobb vaját a Habsburg–Tescheni Frigyes főherceg sziléziai, tescheni (ma: Cieszyn) tejüzemeiben készítették, és 1895-től TE.E.(Teschener Erzherzögliche Butter) márkanév alatt forgalmazták. Van, aki szerint így a legjobb vaj márkaneve lett a jó minőségű vajakat jelölő köznév.

Azt, hogy ezek a megfejtések nem stimmelnek, többek között az is alátámasztja, hogy az 1883-ban megalapított budapesti “Központi Tejcsarnok Szövetkezeti RT” beszerzési listáján már szerepeltek tejfölöző gépek is, a teavajat pedig szinte csak ennek a segítségével lehet előállítani - ezt írja a Pallas Nagy Lexikona is.

A megfejtés legnagyobb valószínűséggel az, hogy az édes, értékes tejszínnel készült vaj került az arisztokrácia elegáns asztalára a 18. századtól kezdve, és ez a közeg volt az, amelyik rendszeresen tartott teadélutánokat is, ahol jó minőségű tejszínt és vajat tesznek a szendvicsekbe, süteményekbe. A teázás elegáns szokásához méltó minőségű vaj tehát az, amit teavajnak neveznek.

A márkázott vaj

A manapság legmagasabb minőségűnek számító vaj neve arra az időszakra nyúlik vissza, amikor a vajak még nagy tömbökben kerültek a csemegeüzletekbe, és itt kimérve tudták megvenni a az árut a vásárlók. Később maga a tejüzem csomagolta a vajat, így az ezen szereplő márkajelzés garancia volt a minőségre - a szemfüles kereskedők nem tudták "felütni" semmivel a terméket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több vajas finomság:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...