Izgalmasabb lesz a salátád, ha elhagyod a kést, és ütsz-vágsz

Egy tál saláta sok minden lehet: egészséges köret, unalmas és szomorú levelek gyülekezete vagy izgalmas, meglepő és sokszínű zöldséghalmaz is. Ha jobban hangzik a legutolsó verzió, akkor fogadjuk meg a lenti tanácsokat.

Ha definiálni szeretnénk a salátát, valószínűleg szükségünk lenne a következő szavakra: zöldség, aprítás, textúra, sokszínű. És ez még csak a kezdet. Ebből a halmazból most a zöldség és sokszínű szavakat fogjuk kiemelni, mert azt fogjuk körbejárni, miként tehetjük izgalmasabbá a salátában lévő zöldségeket. A válasz pedig: úgy, hogy eldobjuk a kést. Na, jó biztonsági okokból inkább maradjunk a félrerakásnál.

Izgalmasabb lesz a salátád, ha elhagyod a kést, és ütsz-vágsz

Szalagok zöldséghámozóval

A hosszúkás zöldségek nagyjából csak arra várnak, hogy hajszálvékony szalagokká alakulhassanak. Főleg azok, amelyek amúgy elég kemények, így nem adnák a legjobb oldalukat, ha nagyobb darabokra vagy karikákra vágnánk őket.

Kifejezetten ilyen zöldség a répa, cukkini, retek, cékla, de a gyengédebb uborka is ölthet ilyen alakot.

Sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, mint egy késsel: ugyanis a zöldségek (opcionális) megpucolása után ahelyett, hogy félretennénk a hámozót, ezzel folytatjuk tovább az „aprítást” és hajszálvékony szeleteket vagy szalagokat hozunk létre a zöldségekből.

Gombás bulgursaláta

Ennél egyszerűbb saláta szerintem nem is létezik! A legjobb benne, hogy a csiperkegombát nyersen használjuk fel, így még inkább kijön finom dióra emlékeztető íze.

Apró szálak reszelővel

Szintén a keményebb húsú zöldségek felvágását úszhatjuk meg, ha lereszeljük őket. Ezt megtehetjük a nagy vagy a kis lyukú oldalon is, attól függően, hogy milyen végeredményt szeretnénk.

A cékla, a répa, a fehérrépa, a zeller, de az alma vagy a körte is alkalmas reszelésre, feltéve, ha jó kemény, érett példányokról van szó. A káposzta szintén reszelhető, bár egy fokkal nagyobb kuplerájt hagy maga mögött.

Finom morzsa aprítógéppel

Ez a módszer azoknak is be fog jönni, akik nem szeretnek zöldséget enni. Miért? Mert ha egy aprítógépbe tesszük a nyers zöldséget, majd pár határozott fordulattal szinte teljesen „szétmorzsoljuk”, olyan észrevehetetlen állagot kapunk, ami elveszik a salátában, mégis ott van.

Vágjunk közepes méretű darabokra répát, céklát, retket, esetleg zellert, almát is, majd rövid fordulatokkal (ne folyamatosan) daráljuk őket apró, szemcsés állagúra. Ezt nemcsak zöldsalátákba tehetjük, hanem quinoával, kuszkusszal vagy más gabonával is elkeverhetjük.

Olasz lupini saláta

A lupini, magyarul farkasbab úgy néz ki, mintha egy órás, mutáns kukoricaszem lenne, amire valaki még rá is taposott, így palacsintává lapult. Előfőzött állapotban, sós vízben ...

Essünk neki a kezünkkel

Vannak zöldségek, amiket egészen egyszerűen a kezünkkel is szétszedhetünk/szétnyomhatunk. Ilyenkor elővehetjük az összes elrejtett agressziónkat, és nekieshetünk a mit sem sejtő alapanyagoknak.

Például az uborkának kifejezetten jól áll, ha közepes darabokra vágjuk, majd a darabokat a tenyerünkkel szétnyomjuk. A kis kerek, piros retkekkel is eljátszhatjuk ezt, csakúgy, mint a zsenge paprikával is. Persze ne próbáljunk meg szétnyomni egy répát, mert fájni fog, de egy paradicsomot se, mert az egész a kötényünkön fog landolni.

Energiabomba saláta

Friss vágott saláta tele proteinnel, nem csak testépítőknek! Ha ezzel indítod a napot, teljes energiával feltöltve végig bírod majd. A recept egyenesen Hawaii-ból, Oahu szigetéről ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Érdekes, izgalmas és meglepő konyhai megoldások:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...