A legmacerásabb nyári feladat: minden, amit a paradicsomhámozásról tudnod kell

A nyár egyik legkevésbé kedvelt feladata a paradicsomhámozás. De egyáltalán szükséges-e ezzel kínozni magunkat, vagy megúszhatjuk a dolgot sokkal egyszerűbben? A válaszok mind a lenti cikkben rejtőznek.

A gyönyörű, érett paradicsomok kilószám sorakoznak a pulton, mi pedig már előre beleborzongunk a paradicsomhámozás hosszadalmas és fárasztó folyamatába. Amikor befőzzük, vagy különböző szószokat készítünk belőle, érdemes eltávolítani a héjat, mert textúrája kellemetlen lehet. Azonban az állag nem minden, ennél több dolgot is fontolóra kell vennünk, ha a paradicsomhámozás dilemmája kerül elénk.

A legmacerásabb nyári feladat: minden, amit a paradicsomhámozásról tudni szeretnél

Mikor hámozzunk?

A leggyakrabban akkor kell a héjat eltüntetnünk, ha levest, szószt vagy más, teljesen krémes állagú ételt készítünk a paradicsomból. A héj ugyanis még extrém hő hatására sem változik, ugyanúgy érezni fogjuk a kész fogásban.

Szintén fontos a hámozás a befőzés során: az egészben eltett paradicsomok héj nélkül kerülnek az üvegbe, így télen már nem kell majd bajlódnunk a hámozás macerás feladatával.

A textúra mellett az íz is előtérbe kerül: a paradicsom héja enyhén kesernyés ízt tud adni a főtt ételeknek, ezért is jobb egyes esetekben, ha megszabadulunk tőle.

Mikor ne hámozzunk?

Vannak azonban esetek, amikor nem kell bajlódnunk a héjjal. Például a sütőben sült paradicsom esete is ilyen: ha megpucoljuk, az extrém hőben teljesen szétfolyik, szinte elolvad a húsa, és a végén nem marad belőle semmi.

A héj tartja össze a paradicsom amúgy is laza belsejét, ezért ha nem akarjuk, hogy teljesen szétessen (pl. salátában, szendvicsben vagy grillezve), semmiképpen se hámozzuk meg.

Mi van a héjban?

A keserű íz nem véletlen: ezt egy flavonol nevű antioxidáns okozza, aminek fogyasztása igen előnyös a szervezetre. A növényi alapú antioxidáns hatásai közé sorolják a szív- és érrendszeri betegségek, valamint más időskori egészségügyi problémák veszélyének csökkentését.

A flavonol nagy része pedig a héjban található, ezért jobban járunk, ha néha-néha megesszük az egész paradicsomot.

Ha hámozunk, hogyan csináljuk?

Persze, ha mégis elszánjuk magunkat a nehéz feladatra, így csináljuk. Forraljunk egy nagy fazékban vizet, és készítsünk mellé egy edényt, tele jeges vízzel.

A paradicsomok alján (a szárral ellentétes végén) egy késsel ejtsünk sekély, X-alakú bevágást. Dobjuk őket egy perc erejéig a vízbe, majd rögtön merjük át egy szűrőkanállal a jeges tálba.

Ezekkel a lépésekkel gyerekjáték lesz a paradicsom hámozása, indulhat a befőzés!

Paradicsomos-sáfrányos garnéla

Gyors és egyszerű garnélareceptet mutatunk, aminek bárki bátran nekiállhat, még akkor is, ha előtte sosem próbálkozott tengeri herkentyűkkel. Itt ugyanis a szósz önmagában is isteni, a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A nyár legfinomabb ízei mind itt vannak:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...