5 hétköznapi alapanyag, a sokkal omlósabb süteményekért

A süteménysütés egy óvatos tánc, aminek során megannyi ballépést tehetünk, ezek pedig mind veszélybe sodorhatják az édességünk állagát, ízét és kinézetét. Ezért nem árt, ha mindig van néhány biztos kapaszkodónk a sütés során.

Az igazán omlós süteménynek több titka is van: múlik először is az alapanyagokon, a tészta bekeverésén és végül a sütés hőfokán és idején is. Most mindezen tényezők közül az alapanyagokat fogjuk megvizsgálni, amikor is arra a kérdésre keressük a választ, hogy hogyan süthetünk minden alkalommal omlós süteményeket. Egészen pontosan a kevert süteménytésztákat vesszük górcső alá, ezeknél ugyanis kifejezetten fontos az omlós állag.

5 hétköznapi alapanyag, amitől sokkal omlósabb lesz a süteményed

Olaj

A zsiradék önmagában is elengedhetetlen az omlós kevert süteményhez, azonban a kategórián belül sem mindegy, hogy mit használunk: zsírt, olajat, vajat vagy margarint.

Ugyan a vaj verhetetlen egyes esetekben (pl. linzer, kekszek és piték tésztája), a kevert sütemények hőse az olaj.

Ettől ugyanis sokkal omlósabb marad a tészta, akár hosszabb ideig is. Ez azért van, mert miután kisült a sütemény, a benne lévő olaj nem szilárdul vissza úgy, mint ahogy azt a vaj teszi. A folyékony zsiradék nagy előnye az is, hogy még akár egy nappal később is ugyanolyan puha marad a sütink.

Kakaós-quinoás sütemény

Ha szeretitek a rizsfelfújtat, akkor ez a quinoás sütemény is ízleni fog. Szerintem érdemes néha új alapanyagokkal, ízekkel kísérletezni. A quinoa nem csak köretként finom és nagyon ...

Joghurt

A legtöbb ilyen receptbe kerül valamilyen tejtermék is, általában azért, hogy gazdagabb állagot és komplexebb ízt adjon az édességnek. A tej, tejföl, joghurt, kefir és tejszín közül az omlósság terén a joghurt képes a legtöbbet tenni.

Mivel viszonylag savas tejtermékről van szó, a joghurt reakcióba lép a tésztába kevert sütőporral vagy szódabikarbónával, és aktívabb légbuborék-képződést eredményez a süteményen belül. Ettől is sokkal omlósabb lesz a tészta.

Almapüré

Az almapüré szintén enyhe savassága miatt segít az omlósság terén a süteménynek, azonban nemcsak ez a jótékony hatás oka. A megfőzött, lepürésített gyümölcs nedvességtartalma igen magas, ami nagyon jól jön, ha omlós süteményt szeretnénk.

Reszelt zöldség vagy gyümölcs

Ha szeretjük a répatortát, főleg az elképesztően morzsás-puha-légies állagát, akkor ideje elkezdenünk reszelt zöldséget és gyümölcsöt tenni a többi kevert süteményünkbe is. A vékony szálak a sütőben megpuhulnak, és kiadják magukból az összes nedvességet, amit szerencsére a sütemény vesz át.

Reszeljünk répát, cukkinit, édesburgonyát, sütőtököt, almát, körtét vagy más keményebb húsú, de lédús zöldséget vagy gyümölcsöt a süteményünk tésztájába.

Kevert almatorta

Egy  régi receptünk a családban, ami nekem első süti próbálkozásaim egyike. Szinte elronthatatlan, nagyon finom, könnyű tésztája van, és pár perc alatt össze lehet "dobni" és mehet ...

Felemás sütemény

Brownie ide, répatorta oda, nekünk a családban bizony ez az egyszerű kevert süti a kedvencünk. Szigorúan, ahogy nagymamám csinálja! Imádjuk, hogy szó szerint felemás, ahogy a porcukor a ...

Fordított szilvás sütemény

A fordított sütemények nem csak gyönyörűek, de sokszor egyáltalán nem is bonyolult elkészíteni őket. Ebbe a szilvás verzióba az ősz minden fűszerét belecsempésztük, a végeredmény ...

Olajos magvak

Mivel az olajos magvak önmagukban is elég zsírosak, ez a jótékony hatásuk megérződik a süteményekben is, ha darált formában felhasználjuk őket. A dió, mogyoró, mandula vagy tökmag mind képes erre, ráadásul az omlósság fokozása mellett komplex, mély aromát is adnak a süteménynek.

Méteres sütemény

Igazi retro édesség a méteres sütemény vagy kalács, amit sokan talán Kunta-kinte néven is ismernek. Kicsit időigényes ugyan, de cserében az egész rokonság jól lakik belőle, és ...

Fügés-diós sütemény

Használjátok ki a fügeszezont, mert a füge nagyon egészséges, tele van vitaminokkal, rosttal és ásványi anyagokkal. Ezúttal egy egyszerű diós süteményt dobtam fel néhány szem lila ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Süsd meg a legfinomabb süteményeket az ünnepi időszakban:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...