Valószínűleg mindenkinek megvan az a menzás élmény, amikor a szürkére főtt hússzeletek mellé pirított darát és fakó rózsaszín gyümölcsszószt adnak, ami tökéletes arra, hogy örökre elmenjen a kedvünk a hús-gyümölcs kombótól (vagy már annak a gondolatától is). Nálunk is előfordul, de inkább az angolszász kultúrában jellemző az almaszósz használata: liba és sertéshús mellé, angol véreshurkával párosítva füstölt és főtt húsok kísérője lehet, császármorzsával is isteni, de ennél jóval több van benne.
Az almaszósz felhasználásának sokszínűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy egyszerre lehet a húsok kiegészítője és a vegán konyha egyik alapja is. Nem újdonság, hogy pépesre főzött almát süteményekhez elég jól lehet használni, de ahelyett, hogy krémekbe kevernénk vagy szószként kanalaznánk, az egyik legjobb sütési alapanyag lehet belőle.
Az almaszósz lényege, hogy a gyümölcsöt addig főzik, amíg a benne lévő nedvességet szinte teljesen elforrja, a benne lévő pektin (vagyis egy természetes zselésítőanyag) pedig szép sűrűvé alakítja a szószt. Lehet hozzá tenni cukrot, almaecetet, fűszereket, de érdemes kombinálni a különböző almafajtákat is, hogy még izgalmasabb legyen az íze.
De miért jó sütéshez?
Pektin- és alacsony víztartalma miatt szuper textúrát ad a süteményeknek, leginkább olyan sütikhez érdemes használni, amelyeknél a cukrot, tojást vagy a vajat szeretnéd helyettesíteni valami mással. Az almaszósz nem alkalmas arra, hogy omlós vagy hajtogatott tésztát süss belőle, hiszen ezeknek a lényegét, a roppanósságot és a leveles állagot a vaj zsírtartalma adja, ilyen tulajdonsága pedig nincs az almának.
Ezért is jó olyan süteményekhez választani, amelyeknél a szaftos, puha állag a cél: ezek lehetnek kevert sütik, muffinok, cupcake-ek, gyümölcskenyerek, kevert piskóták, amerikai palacsinták. Az egyik előnye, hogy ha almaszószt használsz, kísérletezhetsz a hozzáadott cukor mennyiségével - pont ezért jó banánnal is édesíteni és dúsítani a süteményeket, de az almaszósz plusz előnye az, hogy sokkal enyhébb íze van, tehát sokkal több recepthez tudod kipróbálni.
A másik szuper tulajdonsága, hogy zsiradék (vaj, kókuszolaj, növényi olajok) és tojás helyett is tud tartást adni a sütiknek, ez pedig elég sok mindent megold, ha vegánul szeretnél sütni.
Az így készült sütiknek alacsonyabb lesz a zsírtartalma, nem kell annyi hozzáadott cukrot számolni, és a benne lévő pektin remek tartást ad, akkor is, ha nem használsz tojást.
Fontos viszont, 1 tojást maximum 30-50 gramm almaszósszal érdemes helyettesíteni, lehetőleg fokozatosan adagolva, különben túl folyékonnyá válhat a sütimassza.
Almaszószt lehet kapni a legtöbb hipermarketben, de persze tudjátok, ezt is a legjobb otthon elkészíteni. Válogass össze vegyesen almákat: legyen benne savanykás, keményebb húsú, kásásabb, erősebb vagy édesebb ízű, minél több fajtát próbálsz, annál izgalmasabb lesz az íze.
Ha édesen szereted, akkor kb. 2 kg almához számolj 100-150 g cukrot. Adhatsz hozzá 1-2 kanál almaecetet, fűszereket (vanília, fahéj, szegfűszeg, de izgalmas friss rozmaringgal, kakukkfűvel, babérlevéllel - ezeket persze másra is érdemes használni), majd lassan főzd addig, amíg a gyümölcs kiadja az összes víztartalmát, az almák teljesen megpuhulnak, végül botmixerrel turmixold simára.
Hűtőben 3 hétig eláll, de ha forrón steril üvegekbe töltöd, mint egy lekvárt, akkor mindig kéznél lehet a kamrában. Ha van türelmed hozzá, és ráérsz a tűzhely mellett kevergetni, akkor almavajat is készíthetsz belőle: ehhez a leturmixolt almát addig főzd (és keverd), amíg teljesen sűrű állaga lesz, a színe besötétedik, az íze pedig elképesztően intenzív lesz - ezzel tuti lenyűgözhetsz bárkit, aki rajong az almáért!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket is érdemes elolvasnod: