Nemcsak hideg, de meleg ételekben is fontos hozzávaló lehet a majonéz: ez az állítás csak az első azok közül, amik segítenek teljesen új fényt vetni a szószra. Persze, tökéletes kiegészítője lehet egy szendvicsnek, de ez csak a kezdete a rengeteg izgalmas és ízletes konyhai módszernek, amiben a majonéz a főszereplő. Reggeli, ebéd, vacsora, saláta, sült hús, köret, desszert(!), azaz minden, ami majonéz.
Melegszendvics
Idézzük fel a legropogósabb melegszendvics mentális képét, majd ha ez megvan, és kellően éhesek lettünk tőle, vegyük az irányt a hűtő felé. Ugyanis a kulcs hozzá a majonéz lesz.
Ha vaj helyett majonézt kenünk a szendvics külsejére, sokkal ropogósabb lesz a végeredmény.
Pontosan nem tudni, mi a kémia a megfejtés mögött, talán az, hogy a majonéz hasonlóan zsíros, mint a vaj, cserébe nem áztatja el annyira a kenyeret. Persze ne essünk túlzásba így sem: egy vékony réteg majonéz bőven elég lesz. A módszer melegszendvics-sütővel és serpenyőben is működik.
Sült hús
A sütőben sült hús (legyen rántott vagy csupasz) külseje még úgy is fantasztikusan ropogós lesz, hogy nem mély olajban sütjük ki. Kenjük be bőségesen a húst, és élvezzük életünk legellenállhatatlanabb főfogását.
Ropogós krumpli
A fenti technika nemcsak a húsok, de a sült krumpli esetében is működik. A frissen készített (sütős) sült krumpli külseje aranybarna és roppanós lesz a majonéztől. De a maradék krumplisalátánkat is megmenthetjük, ehhez egy szuper trükköt olvashatunk ebben a cikkben.
„Aioli szósz”
A sült zöldségek és a hal legjobb barátja az aioli szósz, ami frissen tojásból készül, és nem a legkönnyebb elkészíteni. Kerüljük ki a sok macerát a majonézzel: ha összekeverjük fokhagymával, egy kis citromlével és friss zöldfűszerrel (pl. petrezselyem), tulajdonképpen egy gyors aiolit kapunk.
Sütemény
Akár hisszük, akár nem, a majonéz az a hozzávaló, amitől tökéletes lesz a csokoládétorta. Első látásra elképesztően fura, azonban, ha belegondolunk, abszolút nem az: tojás és zsiradék van benne, ami amúgy is kerülne minden tortába. Ráadásul a majonéztől valahogy sokkal omlósabb lesz a tészta. Mindenképpen érdemes kipróbálni.
Sós piték
A quiche és más sós ízesítésű piték több szempontból is profitálhatnak a majonéz tulajdonságaiból. Egyrészt tehetünk egy keveset a tésztába, ezzel is megsegítve a vajat. Szintén kerülhet néhány kanállal belőle a töltelékbe, ha az megköveteli ízét és gazdag krémességét. Egy quiche tojásos-tejes-sajtos keveréke például csak jól járhat vele.
Krumplipüré
Ha a tökéletes krumplipüréről van szó, mindenki másra esküszik, különböző tippek és trükkök keringenek a köztudatban: ezek egy része működik, egy része pedig nem. Ez most számunkra mindegy is, a lényeg, hogy a majonéz zsírossága hasonlóan működik a pürében, csakúgy, mint a vaj, azaz krémessé és gazdag állagúvá teszi.
Töltött tojás
Ha egy kis eleganciára vágyunk, készítsünk töltött tojást. Az elegáns ételekben azonban gyakran olyan hétköznapi alapanyagok rejtőznek, mint a majonéz. Keverjük ki vele a sárgáját, fűszerezzük ízlés szerint (a friss zöldfűszerek itt is erősen ajánlottak), majd töltsük vissza az így kapott fantasztikus ízű keveréket a tojásokba. Kell ennél jobb?
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ismerd meg ezeket a konyhai trükköket is: