Rengeteg érv amellett, hogy mindig legyen majonéz a hűtődben

Az egyik kedvenc szószunk a majonéz, de azon túl, hogy egyszerűen szendvicsbe kennénk, rengeteg más felhasználási módja is akad. Ezeket vegyük most sorra, hátha ér valakit meglepetés.

Nemcsak hideg, de meleg ételekben is fontos hozzávaló lehet a majonéz: ez az állítás csak az első azok közül, amik segítenek teljesen új fényt vetni a szószra. Persze, tökéletes kiegészítője lehet egy szendvicsnek, de ez csak a kezdete a rengeteg izgalmas és ízletes konyhai módszernek, amiben a majonéz a főszereplő. Reggeli, ebéd, vacsora, saláta, sült hús, köret, desszert(!), azaz minden, ami majonéz.

Rengeteg ok amellett, hogy mindig legyen majonéz a hűtődben

Melegszendvics

Idézzük fel a legropogósabb melegszendvics mentális képét, majd ha ez megvan, és kellően éhesek lettünk tőle, vegyük az irányt a hűtő felé. Ugyanis a kulcs hozzá a majonéz lesz.

Ha vaj helyett majonézt kenünk a szendvics külsejére, sokkal ropogósabb lesz a végeredmény.

Pontosan nem tudni, mi a kémia a megfejtés mögött, talán az, hogy a majonéz hasonlóan zsíros, mint a vaj, cserébe nem áztatja el annyira a kenyeret. Persze ne essünk túlzásba így sem: egy vékony réteg majonéz bőven elég lesz. A módszer melegszendvics-sütővel és serpenyőben is működik.

Spárgás-pestos melegszendvics

Az olvadó sajt, a friss fűszernövények és a zöldspárga íze, együtt hozza a tavaszi hangulatot. Ez az igazán kiadós melegszendvics tökéletes eleme lehet egy ráérős reggelinek.

Sült hús

A sütőben sült hús (legyen rántott vagy csupasz) külseje még úgy is fantasztikusan ropogós lesz, hogy nem mély olajban sütjük ki. Kenjük be bőségesen a húst, és élvezzük életünk legellenállhatatlanabb főfogását.

Ropogós krumpli

A fenti technika nemcsak a húsok, de a sült krumpli esetében is működik. A frissen készített (sütős) sült krumpli külseje aranybarna és roppanós lesz a majonéztől. De a maradék krumplisalátánkat is megmenthetjük, ehhez egy szuper trükköt olvashatunk ebben a cikkben.

„Aioli szósz”

A sült zöldségek és a hal legjobb barátja az aioli szósz, ami frissen tojásból készül, és nem a legkönnyebb elkészíteni. Kerüljük ki a sok macerát a majonézzel: ha összekeverjük fokhagymával, egy kis citromlével és friss zöldfűszerrel (pl. petrezselyem), tulajdonképpen egy gyors aiolit kapunk.

Turbózott rántott hús

Persze tudom, van, aki vékony hússal, sok panírral, van, aki sütőben sütve, van, aki szottyosan és van, aki ropogósan szereti. Nekem viszont ez a tökéletes rántott hús, és remélem, ...

Sütemény

Akár hisszük, akár nem, a majonéz az a hozzávaló, amitől tökéletes lesz a csokoládétorta. Első látásra elképesztően fura, azonban, ha belegondolunk, abszolút nem az: tojás és zsiradék van benne, ami amúgy is kerülne minden tortába. Ráadásul a majonéztől valahogy sokkal omlósabb lesz a tészta. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

Sós piték

A quiche és más sós ízesítésű piték több szempontból is profitálhatnak a majonéz tulajdonságaiból. Egyrészt tehetünk egy keveset a tésztába, ezzel is megsegítve a vajat. Szintén kerülhet néhány kanállal belőle a töltelékbe, ha az megköveteli ízét és gazdag krémességét. Egy quiche tojásos-tejes-sajtos keveréke például csak jól járhat vele.

Mini quiche

Egy igazi klasszikus, most mini formában! Könnyedén elkészíthető és variálható falatkák, most zöldséggel, sonkával, cottage cheese-zel és sok-sok sajttal!

Baconös-gombás quiche póréhagymával

A quiche messze nem olyan macerás fogás, mint azt gondolnánk, ráadásul azért is nagyszerű étel, mert tetszés szerint variálhatjuk a tölteléket. Mi most egy gombával, baconnel és ...

Krumplipüré

Ha a tökéletes krumplipüréről van szó, mindenki másra esküszik, különböző tippek és trükkök keringenek a köztudatban: ezek egy része működik, egy része pedig nem. Ez most számunkra mindegy is, a lényeg, hogy a majonéz zsírossága hasonlóan működik a pürében, csakúgy, mint a vaj, azaz krémessé és gazdag állagúvá teszi.

Töltött tojás

Ha egy kis eleganciára vágyunk, készítsünk töltött tojást. Az elegáns ételekben azonban gyakran olyan hétköznapi alapanyagok rejtőznek, mint a majonéz. Keverjük ki vele a sárgáját, fűszerezzük ízlés szerint (a friss zöldfűszerek itt is erősen ajánlottak), majd töltsük vissza az így kapott fantasztikus ízű keveréket a tojásokba. Kell ennél jobb?

Currys töltött tojások

Ha csak egy fogást készítenél húsvétra, akkor EZ legyen az, mert szerintünk ez lesz a idei sláger, kinézetre és ízvilágra is. Kicsit fel akartuk dobni a repertoárunkat, és a ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg ezeket a konyhai trükköket is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...