Ezt gondolja Gerendai Károly az éttermek zárvatartásáról

Egyre nagyobb a kilátástalanság a vendéglátóhelyek túlélését illetően, a Costes és a Costes Downtown tulajdonosa szerint ésszerű keretek között engedélyezni kéne az éttermek mihamarabbi újranyitását.

,,A helyzet sokak számára már tarthatatlan, ezért az lenne a szerencsés, ha a kormány észszerű keretek között minél előbb lehetővé tenné az újranyitást" – nyilatkozta a Magyar Hangnak Gerendai Károly, a Costes és a Costes Downtown tulajdonosa. Az üzletember szerint ugyan nem vezethetnek sok jóra azok a mozgalmak, amelyeknek keretében az éttermek elégedetlenségük miatt akarnak kinyitni (a korlátozások ellenére), a magyar kormánynak engednie kéne, hogy ésszerű és biztonságos keretek között újra megnyithassanak a vendéglátóhelyek.

Gerendai Károly, a Costes és a Costes Downtown éttermek tulajdonosa

Egyre több magyar étterem tervezi, hogy a korlátozások ellenére kinyit február 1-jén. Ahogy arról már korábban írtunk, az "Én kinyitok!" mozgalomhoz sok lengyel, német, olasz és osztrák étterem csatlakozott már, a közösségi médiafelületeken pedig az látszik, hogy több magyar étteremtulajdonos is társulna a kezdeményezéshez. A kormány szerint a vakcina a kulcs, ahogy lesz elég oltóanyag, és elindul a tömeges oltás, fokozatosan újra kinyithatnak majd a vendéglátóegységek, addig viszont türelemmel kell várni, a kormány pedig igyekszik minden eszközzel segíteni a szektor dolgozóit.

Elfogytak a tartalékok

Gerendai Károly a Magyar Hangnak azt nyilatkozta, nem csoda, hogy elégedetlenek a vendéglátósok, az elmúlt hónapok során ugyanis minden tartalékukat felélték, helyzetük pedig teljesen kilátástalan. A kormány által ígért bérkompenzációból és támogatásból sokan még semmit sem láttak a lassú bürokrácia miatt, így a helyzet sokak számára tarthatatlanná vált.

A Michelin-csillagos Costes étterem tulajdonosa szerint nem vezetne sok jóra sem üzleti, sem pedig járványügyi szempontból, ha az éttermek a tiltás ellenére nyitnának ki. Véleménye szerint a megfelelő szabályozások és biztonsági intézkedések betartása mellett az éttermek nyitvatartása semmivel sem jelentene nagyobb járványügyi kockázatot, mint például a bevásárlóközpontok vagy áruházak jelenlegi működése.

Gerendai Károly éttermei, a Costes és a Costes Downtown is nehezen viseli a járvány következményeit. Míg a Costes lassan egy éve már, hogy bezárt, a Downtown is csak házhoz szállítással működik, ez viszont korántsem tudja biztosítani a működéshez elegendő pénzösszeget.

,,A korábban elkülönített tartalékok már kimerültek, ezért hitelből finanszírozzuk a veszteségeket. Bízunk abban, hogy mihamarabb újranyithatunk, mást nem tehetünk" - nyilatkozta az üzletember a Magyar Hangnak.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a fesztiválok sorsa, még a Sziget egykori alapítója szerint sem lehet biztos választ adni, a rendezvényeket szervező cégek csak óvatosan készülnek, szerinte viszont márciusban már muszáj lesz dönteni a nyári tömegrendezvények megtartásáról.

Ezek is érdekelhetnek a vendéglátás jövőjével kapcsolatban:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...