Ezt gondolja Gerendai Károly az éttermek zárvatartásáról

Egyre nagyobb a kilátástalanság a vendéglátóhelyek túlélését illetően, a Costes és a Costes Downtown tulajdonosa szerint ésszerű keretek között engedélyezni kéne az éttermek mihamarabbi újranyitását.

,,A helyzet sokak számára már tarthatatlan, ezért az lenne a szerencsés, ha a kormány észszerű keretek között minél előbb lehetővé tenné az újranyitást" – nyilatkozta a Magyar Hangnak Gerendai Károly, a Costes és a Costes Downtown tulajdonosa. Az üzletember szerint ugyan nem vezethetnek sok jóra azok a mozgalmak, amelyeknek keretében az éttermek elégedetlenségük miatt akarnak kinyitni (a korlátozások ellenére), a magyar kormánynak engednie kéne, hogy ésszerű és biztonságos keretek között újra megnyithassanak a vendéglátóhelyek.

Gerendai Károly, a Costes és a Costes Downtown éttermek tulajdonosa

Egyre több magyar étterem tervezi, hogy a korlátozások ellenére kinyit február 1-jén. Ahogy arról már korábban írtunk, az "Én kinyitok!" mozgalomhoz sok lengyel, német, olasz és osztrák étterem csatlakozott már, a közösségi médiafelületeken pedig az látszik, hogy több magyar étteremtulajdonos is társulna a kezdeményezéshez. A kormány szerint a vakcina a kulcs, ahogy lesz elég oltóanyag, és elindul a tömeges oltás, fokozatosan újra kinyithatnak majd a vendéglátóegységek, addig viszont türelemmel kell várni, a kormány pedig igyekszik minden eszközzel segíteni a szektor dolgozóit.

Elfogytak a tartalékok

Gerendai Károly a Magyar Hangnak azt nyilatkozta, nem csoda, hogy elégedetlenek a vendéglátósok, az elmúlt hónapok során ugyanis minden tartalékukat felélték, helyzetük pedig teljesen kilátástalan. A kormány által ígért bérkompenzációból és támogatásból sokan még semmit sem láttak a lassú bürokrácia miatt, így a helyzet sokak számára tarthatatlanná vált.

A Michelin-csillagos Costes étterem tulajdonosa szerint nem vezetne sok jóra sem üzleti, sem pedig járványügyi szempontból, ha az éttermek a tiltás ellenére nyitnának ki. Véleménye szerint a megfelelő szabályozások és biztonsági intézkedések betartása mellett az éttermek nyitvatartása semmivel sem jelentene nagyobb járványügyi kockázatot, mint például a bevásárlóközpontok vagy áruházak jelenlegi működése.

Gerendai Károly éttermei, a Costes és a Costes Downtown is nehezen viseli a járvány következményeit. Míg a Costes lassan egy éve már, hogy bezárt, a Downtown is csak házhoz szállítással működik, ez viszont korántsem tudja biztosítani a működéshez elegendő pénzösszeget.

,,A korábban elkülönített tartalékok már kimerültek, ezért hitelből finanszírozzuk a veszteségeket. Bízunk abban, hogy mihamarabb újranyithatunk, mást nem tehetünk" - nyilatkozta az üzletember a Magyar Hangnak.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a fesztiválok sorsa, még a Sziget egykori alapítója szerint sem lehet biztos választ adni, a rendezvényeket szervező cégek csak óvatosan készülnek, szerinte viszont márciusban már muszáj lesz dönteni a nyári tömegrendezvények megtartásáról.

Ezek is érdekelhetnek a vendéglátás jövőjével kapcsolatban:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...