Japánszilva

Japánszilva

Leírás

Japánszilva – receptek, leírás, tippek

A japánszilva gömbölyded formájú, nagy szemű, lilás-vöröses színű szilvafajta, amely a Távol-Keletről, illetve Kaliforniából származik, mára pedig elsősorban a mediterrán vidékeken termesztik. A szilvának általában magas a cukortartalma, ez a japánszilva esetében valamivel alacsonyabb, de vitaminban, rostban éppúgy gazdag, mint a többi szilvafajta.

A japánszilva ízletes, édes gyümölcs, gyakran főznek belőle pálinkát, lekvárt, de használhatjuk sütemények sütéséhez és levesekhez is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a japánszilva?

A japánszilva (tudományos neve: Prunus salicina) egy Ázsiából, egészen pontosan Kínából és Japánból származó gyümölcsfa, amelyet világszerte termesztenek ízletes gyümölcseiért. A gyümölcs maga kerek vagy enyhén ovális, vékony, sima héjú, színe változó lehet: sárga, piros, lila vagy fekete. A gyümölcshús lédús, édes vagy enyhén savanykás, a magja egyetlen nagy kőmag.

Hogyan vásároljuk?

Alkalomadtán a szuper- és hipermarketek zöldség-gyümölcs részlegén, illetve piacokon is találhatunk japánszilvát. Az érett szilva illatos, enyhén puha tapintású, héja fényes. A japánszilva 5-7 napig friss marad, ha hűtőben tároljuk. Erős aromájú ételektől, mint például a hagyma, tartsuk távol, mert könnyen átveheti az illatát.

Mire jó a japánszilva?

A japánszilva kiváló C-vitamin-forrás, kisebb mennyiségben A-vitamint, K-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz. Gazdag káliumban, ami segíthet a vérnyomás szabályozásában. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszert, emellett elősegíti az emésztést, és segít megelőzni a székrekedést. Frissen, lekvárként, aszalva vagy gyümölcsléként is fogyaszthatjuk.

Mi készülhet a japánszilvából?

Készülhet belőle például japánszilvás pite.

Még több japánszilvás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A japánszilva szezonja július közepétől október elejéig tart.

hogyan tároljam

A japánszilva 5-7 napig friss marad, ha hűtőben tároljuk.

100g Japánszilva

fehérjetartalom

0.7 g

zsírtartalom

0.195 g

szénhidráttartalom

11.42 g

víztartalom

87.23 g

gramm japánszilva?

Top ásványi anyagok

Foszfor

16 mg

Magnézium

7 mg

Kalcium

6 mg

Vas

0.17 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.029 g

C vitamin

9.5 mg

Kolin

1.9 mg

Niacin - B3 vitamin

0.417 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.7 g

Zsír

telített zsírsav

0.017 g

egyszeresen telített zsírsav

0.134 g

többszörösen telített zsírsav

0.044 g

ásványi anyagok

Kalcium

6 mg

Vas

0.17 mg

Magnézium

7 mg

Foszfor

16 mg

Cink

0.1 mg

Réz

0.057 mg

Mangán

0.052 mg

szénhidrát

rost

1.4 g

cukor

9.92 g

víz

87.23 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.028 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.026 mg

Niacin - B3 vitamin

0.417 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.135 mg

Folát

5 µg

Kolin

1.9 mg

Béta-karotin

190 µg

Béta-kriptoxantin

35 µg

Lutein+zeaxantin

73 µg

E vitamin

0.26 mg

K vitamin

6.4 µg

A vitamin

17 µg

C vitamin

9.5 mg

B6 vitamin

0.029 g

1 találat

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...