Japánszilva
Leírás
Japánszilva – receptek, leírás, tippek
A japánszilva gömbölyded formájú, nagy szemű, lilás-vöröses színű szilvafajta, amely a Távol-Keletről, illetve Kaliforniából származik, mára pedig elsősorban a mediterrán vidékeken termesztik. A szilvának általában magas a cukortartalma, ez a japánszilva esetében valamivel alacsonyabb, de vitaminban, rostban éppúgy gazdag, mint a többi szilvafajta.
A japánszilva ízletes, édes gyümölcs, gyakran főznek belőle pálinkát, lekvárt, de használhatjuk sütemények sütéséhez és levesekhez is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a japánszilva?
A japánszilva (tudományos neve: Prunus salicina) egy Ázsiából, egészen pontosan Kínából és Japánból származó gyümölcsfa, amelyet világszerte termesztenek ízletes gyümölcseiért. A gyümölcs maga kerek vagy enyhén ovális, vékony, sima héjú, színe változó lehet: sárga, piros, lila vagy fekete. A gyümölcshús lédús, édes vagy enyhén savanykás, a magja egyetlen nagy kőmag.
Hogyan vásároljuk?
Alkalomadtán a szuper- és hipermarketek zöldség-gyümölcs részlegén, illetve piacokon is találhatunk japánszilvát. Az érett szilva illatos, enyhén puha tapintású, héja fényes. A japánszilva 5-7 napig friss marad, ha hűtőben tároljuk. Erős aromájú ételektől, mint például a hagyma, tartsuk távol, mert könnyen átveheti az illatát.
Mire jó a japánszilva?
A japánszilva kiváló C-vitamin-forrás, kisebb mennyiségben A-vitamint, K-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz. Gazdag káliumban, ami segíthet a vérnyomás szabályozásában. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszert, emellett elősegíti az emésztést, és segít megelőzni a székrekedést. Frissen, lekvárként, aszalva vagy gyümölcsléként is fogyaszthatjuk.
Mi készülhet a japánszilvából?
Készülhet belőle például japánszilvás pite.
Még több japánszilvás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
A japánszilva szezonja július közepétől október elejéig tart.
hogyan tároljam
A japánszilva 5-7 napig friss marad, ha hűtőben tároljuk.
100g Japánszilva
fehérjetartalom
0.7 g
zsírtartalom
0.195 g
szénhidráttartalom
11.42 g
víztartalom
87.23 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
16 mg
Magnézium
7 mg
Kalcium
6 mg
Vas
0.17 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.029 g
C vitamin
9.5 mg
Kolin
1.9 mg
Niacin - B3 vitamin
0.417 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.7 g
Zsír
telített zsírsav
0.017 g
egyszeresen telített zsírsav
0.134 g
többszörösen telített zsírsav
0.044 g
ásványi anyagok
Kalcium
6 mg
Vas
0.17 mg
Magnézium
7 mg
Foszfor
16 mg
Cink
0.1 mg
Réz
0.057 mg
Mangán
0.052 mg
szénhidrát
rost
1.4 g
cukor
9.92 g
víz
87.23 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.028 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.026 mg
Niacin - B3 vitamin
0.417 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.135 mg
Folát
5 µg
Kolin
1.9 mg
Béta-karotin
190 µg
Béta-kriptoxantin
35 µg
Lutein+zeaxantin
73 µg
E vitamin
0.26 mg
K vitamin
6.4 µg
A vitamin
17 µg
C vitamin
9.5 mg
B6 vitamin
0.029 g